Madelaine Jakobsson (C) är ordförande i SKR:s utbildningsberedning och noggrann med att hon och Sveriges kommuner och landsting (SKR) är positiva till regeringens förlag om att alla skolbibliotek ska bemannas.
– Vi ser att biblioteken har en enormt viktig roll, både kopplat till läsningen men också det demokratiska uppdraget och källkritik.
Däremot har hon i en debattartikel ihop med SKR:s ordförande nyligen gått ut med att de inte anser att regeringens kostnadskalkyl håller.
– Vi har något som kallas finansieringsprincipen i Sverige, en princip som SKR alltid försvarar och som vi tycker att regeringen ska hålla sig till. Om staten lägger på oss nya uppgifter så ska de också finansiera de nya uppgifterna.
I grunden handlar SKR:s beräkning alltså om att organisationen tycker att staten ska ta hela kostnaden för att skolbiblioteken bemannas, medan det i regeringens förslag endast avsätts pengar där skolbibliotekarier saknas.
– I dag finns det många som har bemannade bibliotek till olika grad, men det finns inga krav på det. Här måste man räkna från noll, menar vi. När man tillför något nytt ska det vara en bottenfinansiering på det, då ska alla kommuner få skolbibliotekarierna finansierade, säger Madelaine Jakobsson.
Vidare visar SKR:s beräkningar att kostnaden för nuvarande bemanning uppgår till 1,6 miljarder kronor medan regeringens utredning beräknat den samma till 1,3 miljarder. Skillnaden beror på att SKR gjort ett antal justeringar, exempelvis för kostnaderna för avtalsenliga arbetsgivaravgifter och fortbildning, enligt Madelaine Jakobsson.
När förlaget trätt i kraft kommer det enligt regeringens utredning kosta 1,8 miljarder kronor, vilket i praktiken innebär att staten skjuter till 430 miljoner kronor i mellanskillnad till kommunerna. SKR i sin tur beräknar mellanskillnaden till 500 miljoner kronor samt att organisationen alltså vill att staten ska stå för hela kostnaden – vilket innebär 2,1 miljarder kronor till kommunerna för att genomföra satsningen.
En hel del kommuner har ju faktiskt redan lyckats bemanna sina skolbibliotek, är det otänkbart att fler skulle kunna det?
– Jag tror inte att alla de kommuner som inte har det i dag inte tycker att det är viktigt – utan det handlar om att man inte har råd att prioritera det. Oavsett kommunstorlek eller politiska färger. Vi vill att det ska bli likvärdigt i hela landet, så att alla har råd.
Och då får även de kommuner som klarar finansieringen ta del av medlen?
– Det är inte så att kommunerna saknar hål att stoppa pengarna i, vi är i tuffa ekonomiska tider. För de här kommunerna blir det en extrapott. De kanske behöver anställa fler skolbibliotekarier.
Lotta Edholm (L), utbildningsminister.
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Magasin K har frågat utbildningsminister Lotta Edholm (L) hur hon ser på SKR:s kritik och krav på hur staten ska finansiera satsningen. Lotta Edholm svarar via sin pressekreterare ett mer allmänt hållet svar om bemannade skolbibliotek.
Hon skriver bland annat att: ”Skollagen kommer att förtydligas och krav införas på att alla elever ska ha tillgång till ett bemannat skolbibliotek. Förändringarna utgår från utredningens (Skolbibliotek för bildning och utbildning) förslag och beräkningar, vilket innebär att kommunerna får ett tillskott om 216 miljoner kronor 2025 och därefter 433 miljoner kronor årligen. Det är permanenta pengar som ska bidra till att huvudmännen kan bemanna sina skolbibliotek. Genom att avisera detta redan nu ger vi huvudmännen goda förutsättningar att förbereda sig inför det kommande åtagandet.”