Det var i slutet av dagen före midsommarafton som pressmeddelandet skickades ut. Regeringen meddelade att Thomas Pålsson, vikarierande generaldirektör för Patent- och registreringsverket, fått i uppdrag att utreda hur Statens centrum för arkitektur och design – mer känt som Arkdes – kan inordnas i Moderna museet. Han ska även utreda om Statens konstråd bör inordnas i Moderna museet. Utredningen ska vara klar senast den 31 januari 2025.
Johanna Fogel är fackligt ombud på Arkdes, som ska nyöppna i september efter ombyggnation. Hon säger att ingen i personalgruppen vet mer än vad som stod i pressmeddelandet förra veckan.
– Självklart börjar personalen fundera och ponera kring olika scenarier, men då vi inte vet mer än att förslaget ska presenteras i januari så försöker vi sitta lugnt i båten, säger hon och fortsätter:
– Vi hoppas dock såklart att denna omorganisering inte leder till minskade anslag eller sämre prioriteringar i ”våra” frågor, och att personalens kompetens och välmående tas om hand.
Enligt pressmeddelandet ska utredningen göra ”den statliga förvaltningen kostnadseffektiv och ändamålsenligt organiserad”. Kulturminister Parisa Liljestrand (M), säger i ett uttalande att syftet också är att se över “hur en samlad myndighet kan bli ett starkare nav inom konst-, arkitektur-, form och designområdet såväl nationellt som internationellt och bidra till att främja allas möjlighet till konstupplevelser och bildning i ett landskap där konstdiscipliner ständigt möts och utmanas”.
Arkdes och Statens konstråd har båda vikarierande chefer sedan början av året. Några nya rekryteringar kommer inte att ske under tiden som utredningen pågår – vilket betyder att de båda myndigheterna kommer att stå utan ordinarie chef i minst ett år.
”Tajmingen är också anmärkningsvärd utifrån att man gör det här just nu när man har två vakanta tjänster.”
Jonatan Habib Engqvist, styrelseordförande i Svensk curatorförening, är mycket skeptisk till regeringens besked.
– Jag tror att alla reagerar på tajmingen. Pressmeddelandet gick ut precis innan folk gick på midsommarledigt. Tajmingen är också anmärkningsvärd utifrån att man gör det här just nu när man har två vakanta tjänster. Det är en signal, man gör det strategiskt för att möta så lite motstånd som möjligt.
Magasin K har tidigare rapporterat om att regeringen även vill se en sammanslagning av Statens kulturråd och Konstnärsnämnden. En utredning som Svensk curatorförening lämnade sitt remissvar på samma dag som beskedet om ytterligare en sammanslagning kom.
– Allt detta hänger ihop och berör slimmade spetskompetensmyndigheter, där det är svårt att se hur något ska bli mer effektivt om inte uppdragen förändras. Och det är väldigt oroande, säger Jonatan Habib Engqvist och tillägger:
– För mig är det tydligt att man i expressfart fortsätter att montera ned infrastrukturen för kulturen, och det kommer att få långtgående konsekvenser där kompetens försvinner och man vingklipper institutioner som behövs för ett fritt kulturliv.
Flera personer som Magasin K pratar med på de respektive institutionerna uppfattar det som att beslutet att inordna Arkdes i Moderna museet redan är taget – och att utredningen kommer att behandla hur det ska göras.
Karin Nilsson, tf överintendent på Arkdes.
Karin Nilsson, tillförordnad överintendent på Arkdes, har tidigare erfarenhet av sammanslagningar. 2018 arbetade hon på Statens historiska museer medan det slogs ihop med Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museet. Hon säger att det är positivt att regeringen tillsatt en utredning för att titta på konsekvenser – något man inte gjorde då.
– Jag upplevde det som svårt. Det är väldigt komplicerat att genomföra den här typen av samgåenden och samtidigt bibehålla en bra publikupplevelse, det ska jag inte sticka under stol med.
Ser du några risker?
– Naturligtvis gör jag det. Jag kan spekulera länge kring nackdelar och fördelar, men jag vill avstå tills utredningen är klar, säger Karin Nilsson och fortsätter:
– För min del är det viktigt att poängtera att arkitektur är ett större och bredare fält än konst. Och att det inte finns någon annan institution som ska bidra till hållbar samhällsutveckling, det är helt unikt för oss. Det finns heller ingen annan arkitekturinstitution. Vårt uppdrag är väldigt speciellt.
Hur har personalen reagerat?
– Det är olika. Vissa är oroliga, vissa känner till tidigare samgåenden mellan kulturinstitutioner och vet hur mycket administration som följer på det. Sedan finns en oro, även om jag vill understryka att vi inte har några indikationer på det nu, för vad som händer om man dubblerar antalet tjänster inom en organisation.
Att personalen kommer att minska?
– Ja, det finns ju en uttalad önskan om effektivisering från regeringen.
”Det är väldigt komplicerat att genomföra den här typen av samgåenden och samtidigt bibehålla en bra publikupplevelse, det ska jag inte sticka under stol med.”
Statens konstråd och Arkdes ingår sedan tidigare i ytterligare en utredning, något Magasin K rapporterat om tidigare. Där granskas uppdrag och organisering hos cirka femtio mindre myndigheter i Sverige, i syfte att se vilka myndigheter – eller delar av myndigheter – som kan avvecklas.
På Statens konstråd är Henrik Orrje, vikarierande direktör, försiktigt positiv till att ingå även i den nya utredningen kring ett samgående med Arkdes och Moderna museet.
– Slutsatserna är svåra att föregripa, men vi ser att det är ett förslag som kan ge goda möjligheter att forma en bra verksamhet. Vi är en liten myndighet, som kan dra fördel av att stärkas upp.
Du är inte orolig för nedskärningar?
– Nej, det är inga stora besparingar man kan göra på små kulturmyndigheter. Effektiviseringen ligger i skalfördelarna, att vi kan dela mycket administrativt, HR-avdelning, bevaknings- och larmföretag, lönesystem och liknande, säger Henrik Orrje.
– Sedan finns såklart risker, att man har olika arbets- och organisationskultur exempelvis, men det får vi samla oss och titta på.
På Moderna museet, som alltså kan komma att inordna två nya myndigheter, ger överintendent Gitte Ørskou en skriftlig kommentar till Magasin K:
”Det är ett komplext uppdrag där vi ska arbeta i nära dialog med den ansvarige utredaren, Arkdes och Statens konstråd, för att noggrant analysera både de möjligheter och utmaningar som förslaget innebär. Vårt fokus ligger på att bidra med museets samlade kompetens till en konstruktiv process där alla perspektiv beaktas och eventuella risker hanteras på ett ansvarsfullt sätt.”
I dag arbetar totalt 45 anställda på Arkdes, drygt 20 på Statens konstråd och 131 på Moderna museet.