Det var i våras som kommunens sparbeting på kultur- och fritidssektorn började märkas på biblioteken i Sundbyberg. Snart följde beskedet att inköpen behövde halveras och i juni drogs alla vikariepengar in.
– Vi ombads ta en vecka var mitt på sommaren för att få bemanningen att gå ihop, vilket många av oss också gjorde. Kommunens sparbeting var enormt, och vi sparade på allt det gick att spara på, från glödlampor till kaffefilter.
Daniela Floman är bibliotekarie på Sundbybergs bibliotek och en av tre som gick in som fackligt förtroendevald för DIK i Sundbyberg i maj, i samband med att kommunens tidigare DIK-styrelse avgick.
– Vi visste att vi skulle bli av med facket om ingen engagerade sig. Samtidigt stod vi inför en svår situation, det var hotande moln vid horisonten, och då kändes det extra viktigt med lokal representation, säger hon.
Daniela Floman berättar att biblioteken redan under våren fick börja akutstänga när de inte fick ihop minimumbemanningen. Andra gånger var de tvungna att korta dagarna eller ha stängt vissa helger. Söndagarna har varit stängda från och med vikariestoppet.
När hösten kom stod det klart att biblioteket skulle drabbas av uppsägningar. Då hade redan kulturskolan, fritidsgårdarna och simhallen fått besked om att de behövde minska på sin personal.
– Det var uppenbart att besparingarna vi gjort på materialinköp och timvikarier inte räckte. De fasta vikarierna kunde inte heller få förlängt, säger Daniella Floman.
Utöver det skulle en till tre fasta tjänster dras in på biblioteken, det var beskedet. Varken de lokalfackliga eller ledningen ville att en speciell grupp, som assistenter eller pedagoger, skulle behöva gå. Istället kom de överens om att gå efter las-listan för hela biblioteksorganisationen.
Veckorna gick och med dem många samverkansmöten med arbetsgivaren. Ofta tog Daniela Floman och hennes två fackliga kollegor stöd av DIK centralt, vilket hon säger var avgörande för att de skulle våga ta sig ton och förstå processen, men också av Visions lokala ordförande på kommunen, som hade mer erfarenhet än dem.
– Vi var orutinerade och kastades rakt in i krisen. Men vi gjorde allt vi kunde av att förmedla och samla upp den oro som fanns på golvet. Och utöver det påminna chefer på kultur- och fritidssektorn vad vi faktiskt gör, vilka människor vi tar hand om och vad vi betyder för kommunen i stort, säger Daniela Floman.
I grunden handlade det om att förklara att många av kommunens invånare helt enkelt räknar med att biblioteket ska finnas där, säger hon. Från SFI-elever som behöver låna böcker för att lära sig svenska och unga som vill hitta en tyst läsesal, till äldre som vill ha något att läsa och en allt ökande mängd föräldralediga och barnfamiljer. De lokalfackliga tog även fram en skrivelse, där de visade att verksamheten inte skulle kunna efterleva biblioteksplanen med färre anställda.
Vi har en väldigt fin och bra sammanhållning och det gjorde att alla i gruppen var oroliga för varandras situation.
Sedan var det bara att vänta, på 2024 års budget och på hur många uppsägningar det skulle bli. Men så i mitten av november visade det sig att kommunen sparat på ett mer effektivt sätt än man trott samt att lite mer skatteintäkter kommit in. Och i början av december fick bibliotekspersonalen veta att uppsägningshoten helt skulle tas bort.
– Det var en otrolig lättnad för oss. Det har varit ett väldigt oroligt år och pressat när det kommer till arbetsbelastningen med ständiga akututryckningar. Vi har en väldigt fin och bra sammanhållning och det gjorde att alla i gruppen var oroliga för varandras situation, säger Daniela Floman.
Hon har tidigare arbetat som kritiker och inom förlagsbranschen, men skolade om sig till bibliotekarie. Till Sundbybergs bibliotek kom hon 2019, där hon i dag är inköpsansvarig för skönlitteraturen för vuxna.
– Min erfarenhet från den fria arbetssektorn är att man inte hade så stora möjligheter att påverka. Men i den kommunala verksamheten finns det här fackliga utrymmet och det känns jättebra. Under den här tiden fick vi dessutom nya medlemmar, så nu är vi fler.
Jag hoppas nu att det här löftet verkligen gäller, att vi ska kunna ta det lugnt och sätta igång att organisera upp och genomföra all viktig verksamhet som behövs på biblioteket.
Som Magasin K tidigare berättat pågår det för närvarande förhandlingar om uppsägningar av bibliotekarier – eller att bibliotekarier nyligen sagts upp – i åtminstone nio kommuner runt om i landet. Men även om det ligger fortsatta sparbeting är inte Sundbyberg en av de här kommunerna. Något som Daniela Floman är väldigt glad för, inte minst efter de senaste månadernas stålbad.
Vad tänker du om framtiden, ser du fortfarande risker?
– Jag hoppas nu att det här löftet verkligen gäller, att vi ska kunna ta det lugnt och sätta igång att organisera upp och genomföra all viktig verksamhet som behövs på biblioteket. Erbjuda det som vi ska enligt bibliotekslagen, för våra kommuninvånare.