Moderna – en myndighet för modern konst, arkitektur och design. Så ska den nya myndigheten heta, om utredaren Thomas Pålssons förslag blir verklighet.
Det var dagen före midsommarafton förra sommaren som regeringen meddelade att Thomas Pålsson fått i uppdrag att utreda hur Statens centrum för arkitektur och design – mer känt som Arkdes – skulle kunna inordnas i Moderna museet. Han skulle även utreda om Statens konstråd bör inordnas i Moderna museet. Syftet var bland annat att utreda om en sammanslagning skulle göra ”den statliga förvaltningen kostnadseffektiv och ändamålsenligt organiserad”.
Utredningen som skulle vara klar senast den 31 januari 2025 presenterades i dag.
– Det här är väldigt små myndigheter som även tillsammans blir en liten myndighet på 216 personer. Det blir en mycket kraftfullare och vitalare myndighet av att de går samman, det är för dyrt att var så små som de är i dag, säger Thomas Pålsson till Magasin K.
Enligt förslaget ska Moderna museet, Arkdes och Statens konstråd bilda en ny myndighet. De tre olika verksamheterna kommer fortsatt vara ”konstnärligt självständiga” i sina uppdrag i form av tre avdelningar som kommer heta Moderna museet, Arkdes och Konstrådet, säger Thomas Pålsson.
– Men hela administrationen slås samman, det blir en stark förvaltning som håller ihop det hela. Kostnader för IT, HR, ekonomi och licenser kommer att effektiviseras när allt blir ett, vilket frigör mer pengar till kärnverksamheterna, säger Thomas Pålsson till Magasin K.
Men det innebär inte att tjänster försvinner?
– Det beror på hur den som ska leda det här resonerar, men som jag ser det är det förvaltningen som kan effektiviseras.
Han föreslår till exempel också att myndigheternas kommunikationsavdelningar slås samman, detsamma gäller verksamheternas bibliotek.
Thomas Pålsson säger vidare till Magasin K att en sammanslagning också kan utveckla Skeppsholmen, där samtliga verksamheter i dag är placerade.
– Man skulle kunna öppna Skeppsholmen på ett helt annat sätt om man ser över lokalerna och gör det mer till en enhetlig plats, i dag nyttjas de inte tillsammans. Statens konstråd skulle exempelvis kunna ha utställningar på Moderna museet, säger Thomas Pålsson och fortsätter:
– Det finns också effektiviseringar att göra i bland annat hur konsten lagras, i dag är det också olika ingångar vilket är helt onödigt. Där behöver man komma överens med Statens fastighetsverk och Riksantikvarieämbetet men det finns pengar att tjäna in.
Enligt Thomas Pålsson står Moderna museet och Statens konstråd bakom förslaget, som nu lämnats över till regeringen.
Karin Nilsson, tf överintendent Arkdes. Foto: Jonas Eng.
På Arkdes, som inte ställt sig bakom förslaget utan vill fortsätta vara en egen myndighet, säger tf överintendent Karin Nilsson att hon ser fram emot att läsa utredningen och att hon har förståelse för att staten vill effektivisera sin verksamhet.
– Men det får inte ske på bekostnad av verksamheten. Arkdes är inte ett konstmuseum, vi hanterar frågor kring arkitektur och design i vår gemensamma stadsutveckling. Vi visar inte upp arkitektur enbart som konst och tror att det finns en stor risk att vårt verksamhetsområde reduceras och det är inte bra för utvecklingen, säger hon till Magasin K.
Gitte Ørskou, överintendent på Moderna museet, skriver i en kommentar till Magasin K att hon ser fram emot att diskutera den fortsatta processen med Kulturdepartementet.
– Regeringen beslutar om vad som ska genomföras men vårt mål är att vi nu, och under det kommande arbetet med implementeringen, får så mycket inflytande som möjligt. Detta för att säkerställa att alla de områden som dagens tre myndigheter är specialister inom – konst, arkitektur, design, gestaltad livsmiljö och offentlig konst – får de absolut bästa förutsättningarna, skriver Gitte Ørskou.
Hon skriver vidare:
– Mitt önskemål är att vi får de resurser och möjlighet till den framhållning som krävs för att genomföra förändringarna på allra bästa sätt för alla tre verksamheterna, tillsammans med våra kompetenta medarbetare.
”Vårt mål är att vi nu, och under det kommande arbetet med implementeringen, får så mycket inflytande som möjligt.”
En av riskerna med sammanslagningarna enligt utredningen är att Statens konstråd kan förlora sin identitet, synlighet och särart i en större myndighet. En annan risk kan vara att Statens konstråds verksamhet med konst i offentliga miljöer nedprioriteras till förmån för museiverksamhet, då Statens konstråd till skillnad från Moderna museet och Arkdes inte är ett museum.
Utredaren skriver också att det kommer att finnas överlappningar när det gäller befattningar och arbetsuppgifter vid ett samgående. Det gäller till exempel på chefsnivå, där det finns många enhets- och avdelningschefer. Enligt utredningen finns det ett stort antal medarbetare som arbetar med kommunikation och antalet intendenter eller motsvarande är också relativt höga.
Utredaren föreslår att förslaget inte skickas på remiss utan att synpunkter i stället lämnas under en så kallad hearing. Man skriver att regeringen så snart som möjligt bör fatta beslut om organisationsförändringen, om den ska genomföras inom den nuvarande mandatperioden.