Förra hösten tillsatte regeringen en utredning för att granska uppdrag och organisering på mindre myndigheter som har upp till 100 årsarbetskrafter.
Utredningen ska föreslå vilka myndigheter som bör avvecklas och till vilken myndighet som eventuellt kvarvarande uppgifter bör överföras.
Magasin K kunde i april avslöja vilka femtio myndigheter som var kallade till möten med utredaren Ulf Bengtsson. Bland myndigheterna fanns tio som sorterar under kulturdepartementet – det vill säga nästan hälften av de drygt tjugo förvaltningsmyndigheter som kulturminister Parisa Liljestrand (M) har ansvar för.
De kulturmyndigheter som träffat utredaren är Arkdes, Forum för levande historia, Statens konstråd, Institutet för språk och folkminnen, Myndigheten för kulturanalys, Mediemyndigheten, Myndigheten för tillgängliga medier, Statens försvarshistoriska museer och Musikverket. Även Sametinget som ligger under kulturdepartementet kallades till möte med utredaren.
Arkdes och Statens konstråd ingår också i ytterligare en utredning som ska titta på om myndigheterna ska slås samman med Moderna museet.
De tio kulturmyndigheterna har svarat på utredarens frågor om bland annat vilka områden de tror att verksamheten skulle gynnas av ett samarbete med andra myndigheter, samt vilka samarbeten med andra myndigheter som finns i dag.
Magasin K har gått igenom kulturmyndigheternas svar som lämnades till utredaren innan sommaren.
Alla kulturmyndigheter samarbetar i dag i olika grad med andra myndigheter och det är i svaren bara Statens försvarshistoriska museer som ser positivt på att ändra styrningen av myndigheten i syfte att öka samarbetet med andra myndigheter. SFHM ser också fördelar med att alla försvarshistoriska museer skulle samlas i samma myndighet och vill därför ta över Marinmuseum från Statens maritima och transporthistoriska museer.
Några kulturmyndigheter uppger vidare att man vill se ökat samarbete i administrativa och juridiska frågor.
I övrigt uppger ingen av myndigheterna att man skulle arbeta mer effektivt om man slogs samman eller om förhållandet till andra myndigheter ändrades i dagsläget.
Så här svarar kulturmyndigheterna:
Arkdes
Arkdes ser inga överlappningar till andra myndigheter i centrala frågor och menar att myndigheten i dag bedrivs effektivt. Man ser inte att förändringar i förhållande till andra myndigheter skulle ge ökad nytta eller effektivitet för Arkdes.
Arkdes ingår också i ytterligare en utredning om myndigheten ska slås samman med Moderna museet.
Forum för levande historia
Forum för levande historia ser i dagsläget inte någon specifik myndighet som de inte redan samarbetar med där verksamheten skulle gynnas av ett utökat samarbete. Myndigheten skriver till utredaren att det är viktigt att beakta fördelarna med snabba beslutsvägar i en mindre verksamhet och att detta bör ställas i relation till längre beslutsvägar, mer administration och byråkrati som en större verksamhet innebär.
Statens konstråd
Statens konstråd anser inte att ett utökat samarbete med andra myndigheter är en långsiktigt hållbar lösning på mindre myndigheters organisering och ökade krav på samhällsnytta, kostnadseffektivitet samt bättre styrning. Myndigheten skriver att man anser att nuvarande ledningsform som enrådsmyndighet är den lämpligaste formen för Statens konstråd, men noterar att den är resurskrävande i relation till myndighetens storlek.
Institutet för språk och folkminnen
Isof gör bedömningen att det med nuvarande uppdrag inte finns ett behov av att ändra myndighetens ledningsform och att man har en särställning som Sveriges enda språkmyndighet. Myndigheten anser att motiven för Isofs språk- och kulturarvsmyndighet, sedan myndigheten bildades 2006, är fortsatt giltiga och har vuxit sig starkare med tiden. Man ifrågasätter också om Isof bör räknas som en liten myndighet då medeltalet anställda överstiger 100.
Myndigheten för kulturanalys
Kulturanalys bedömer att det inte finns tillräckliga synergier med de andra analys- och utvärderingsmyndigheterna för att motivera sammanslagningar med en eller flera av dessa. Myndigheten vill värna den specifika kompetens som krävs om just kulturpolitik för att kunna leverera statistik med hög kvalitet. Kulturanalys skriver att om utredningen kommer fram till att det finns behov av förändringar så anser myndigheten att man istället för att slås samman med annan myndighet bör få ett breddat analys- och utvärderingsuppdrag inom områden som är mer närliggande myndighetens nuvarande uppdrag.
Statens försvarshistoriska museer
SFHM bedömer inte att det finns närliggande eller överlappande uppgifter i relation till andra myndigheter. Däremot ser man fördelar om Marinmuseum (som i dag tillhör Statens maritima och transporthistoriska museer) ingick i SFHM. SFHM är också positiva till att återgå till att bli en styrelsemyndighet, i syfte att stärka samarbetet med Försvarsmakten. SFHM ser också stora vinster med ett fördjupat samarbete med myndigheter under försvarsdepartementet.
Mediemyndigheten
Mediemyndigheten har endast varit i drift under 2024 efter en sammanslagning mellan Statens medieråd och Myndigheten för press, radio och tv. Mediemyndigheten anser att det är för tidigt att utvärdera effekterna av sammanslagningen och ser ingen ökad effektivitet med förändringar i förhållande till andra myndigheter.
Myndigheten för tillgängliga medier
MTM skriver att man gjort betydande förändringar i verksamheten och därför är väl rustade att fortsätta med sitt uppdrag. Man skriver att på sikt kan förändringar i uppgiftsfördelning inom staten med kopplingar till MTM:s ansvar övervägas men att sådana förändringar i nuläget kan riskera effektiviteten. MTM skriver också att myndighetens syskonmyndigheter i de nordiska grannländerna gått upp i andra myndigheter men att ett sådant övervägande i Sverige inte bör ske nu.
Statens musikverk
Den nuvarande ledningsformen som enrådsmyndighet fungerar bra, enligt Statens musikverk. Myndigheten skriver att verksamheten och uppdraget redan har analyserats under de senaste fyra åren och att myndighetens instruktion uppdaterades 2021.