I en uppmärksammad debattartikel i Magasin K konstaterar bibliotekssamordnaren Magdalena Ivarsson ”det regnar AI-böcker över mig” och beskriver en vardag där inköpsförslagen om helt AI-genererade böcker blir allt fler och att de har en bristande kvalitet. I Dagens Nyheter testade skribenten Jacob Lundström att göra en barnbok med hjälp av AI och en mindre biblioteksfilial köpte in den efter förslag från en låntagare.
Magasin K har också i flera artiklar skrivit om AI-utvecklingen kopplat till översättare och illustratörer som arbetar med bokförlagen. Utvecklingen går snabbt – hur förhåller sig biblioteken till den?
Magasin K har frågat folkbiblioteken i de tio största kommunerna om de har riktlinjer för AI-genererade böcker och hur de resonerar kring utvecklingen. Flera folkbibliotek uppger att AI-böcker bedöms enligt ordinarie inköpskriterier men många ser behov av att uppdatera sina riktlinjer. 9 av 10 tillfrågade bibliotek saknar i dag riktlinjer specifikt för AI-genererade medier. Biblioteken i Malmö är det enda av de tillfrågade folkbiblioteken som har AI-riktlinjer på plats, men bara gällande översättningar.
– Vi avstår från inköp av böcker som är helt översatta av artificiell intelligens, robotöversättning, eftersom vi bedömer att de inte håller tillräckligt hög kvalitet, säger Hedija Kodzaga, sektionschef på Biblioteken i Malmö.
Hedija Kodzaga är sektionschef på Biblioteken i Malmö.
Policyn har tillkommit då låntagare eller bibliotekarier uppmärksammat undermåliga översättningar av mångspråkslitteratur och då har det i princip alltid rört sig om böcker som saknar namngiven översättare, enligt Hedija Kodzaga.
– Utvecklingen går väldigt fort och frågan om AI-genererat innehåll, utöver översättningar, har vi ännu inte tagit ställning till i vår mediepolicy men det kommer säkert bli aktuellt att ha med i nästa revidering. Vi tror inte att det går att helt stoppa AI-genererat innehåll från att hamna på bibliotek i framtiden, vi har redan minst en barnbok där bilderna är AI-genererade, säger Hedija Kodzaga.
I Stockholms stadsbibliotek mediepolicy finns inga riktlinjer specifikt för syntetiska eller AI-genererade medier, uppger stadsbibliotekarie Daniel Forsman. Han menar att om AI-böcker är efterfrågade och av tillräcklig kvalitet så finns det inga hinder för inköp.
– Vår mediepolicy utgår från ett medielandskap i förändring där erbjudandet av medier följer med i förändringarna. Utgångspunkten är att kunna erbjuda ett brett och angeläget urval av medier oavsett format, säger Daniel Forsman och tillägger:
– Utbudet skall präglas av kvalitet och allsidighet. Som användare ska man kunna hitta det breda, det smala och det efterfrågade. Om AI-genererade medier är efterfrågade, av intresse och av tillräcklig kvalitet så finns det inga hinder för inköp av dessa till Stockholms stadsbibliotek.
Daniel Forsman är stadsbibliotekarie i Stockholm.
Flera folkbibliotek, bland annat i Jönköping, Örebro och Västerås uppger att det kan bli aktuellt att uppdatera sina inköps- och mediepolicys med riktlinjer kring AI-böcker.
– Jag tror att vi kommer att se mer av detta och med bland annat anledning av det se över vår inköpspolicy, säger Helena Reinedahl, bibliotekschef i Västerås.
På Linköpings stadsbibliotek pågår redan en uppdatering av mediepolicyn med skrivningar om AI-böcker, policyn ska vara klar under 2025, uppger verksamhetschefen Anja Leiding. Arbetet med policyn sker tillsammans med de 14 kommuner som ingår i Götabiblioteken.
”Om inte förlagen anger att de är AI-genererade är det svårt att hantera. Hur ska vi kunna identifiera det?”
På Norrköpings stadsbibliotek, som också ingår i Götabiblioteken, finns det alltså inte heller riktlinjer för AI-genererat material och enhetschefen Per Ahlin menar att det är en knepig fråga:
– Om inte förlagen anger att de är AI-genererade är det svårt att hantera. Hur ska vi kunna identifiera det? Samtidigt väljer vi media utifrån olika kriterier och AI-genererat material kan falla in under kriterierna.
Även Helena Reinedahl i Västerås är inne på utmaningen med att bedöma vilka medier som lever upp till en antagen policy.
– Vi pratar i biblioteksvärlden ofta om kvalitet och bredd och djup i bestånd. Med en förändrad utgivning– vem är rätt bedöma vad som lever upp till antagen policy? Och är det skillnader utifrån medietyper och om det är AI-generat eller inte? Kanske idag, men hur ser det ut i en nära förestående framtid?
Utmaningen att särskilja AI-genererade böcker är något som även biträdande bibliotekschef Sara Bengtsson på Uppsala stadsbibliotek lyfter fram.
– Vi har, vad vi vet, inte stött på inköpsförslag av titlar med AI-genererat material ännu, men vi är förstås medvetna om att det ges ut och att det är svårt att särskilja en AI-genererad bok för en låntagare som lämnar förslag på en viss titel, säger Sara Bengtsson.
Sara Bengtsson är biträdande bibliotekschef på Uppsala stadsbibliotek.
Även i Göteborg pågår just nu arbetet med att ta fram en anvisning som ska vara ett praktiskt stöd för biblioteken vid inköp, enligt verksamhetsområdeschefen Anna Petrén Kihlström.
– Vi har ännu inte fattat beslut kring AI-generade medier. Vi har däremot varit i kontakt med vår huvudleverantör av media och börjat ställa frågor om hur och om de kommunicerar att media är AI-genererat, säger Anna Petrén Kihlström.
Om enkäten
Magasin K har frågat folkbiblioteken i Sveriges tio största kommuner om riktlinjer för AI-genererat material: Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping, Västerås, Örebro, Helsingborg, Jönköping, Norrköping.