På biblioteken i Helsingborg finns ingen specifik policy för AI-genererade medier – i likhet med flera andra stora folkbibliotek.
– Vi är dock restriktiva med inköp av egenutgivet material, så sannolikheten för att det en sådan skulle köpas in är liten om vi inte får ett aktivt inköpsförslag, säger Karin Ahlstedt, bibliotekschef, och fortsätter:
– Men när vi får sådana inköpsförslag borde vi ha en policy. Och det är mycket rimligt att anta att även etablerade förlag kommer ge sig på en sådan utgivning någon gång i framtiden. Just nu är AI-böckerna för dåliga. Men om AI på sikt blir så bra att de inte kommer kunna skiljas från ”vanliga” författare, då väcks såklart frågan om det spelar någon roll hur texten kommit till.
Karin Ahlstedt menar att AI-genererat material väcker flera frågor och lyfter exemplet med förlaget Mondial som nyligen ersatte originalillustrationerna till bokserien Tidsväktarna med AI-illustrationer.
– Är det mindre verkshöjd om omslag eller illustrationer är gjorda av en människa eller inte? Och spelar det roll att AI-bilderna som genereras tränas på existerande bilder på nätet från olika illustratörer? Illustratörer som nu blir helt utan ersättning. Har vi som bibliotek ett ansvar för en yrkesgrupp eller verkshöjd? säger Karin Ahlstedt.
Men man kan också tänka sig, resonerar hon, att det finns andra sätt att se på demokrati och AI som biblioteken behöver förhålla sig till
– Det finns de som lyfter att AI möjliggör för alla att vara konstnärer, musiker och författare – vilket tidigare bara varit förbehållet en kulturell elit – och menar att det i sig är både demokratiskt och inkluderande.
Karin Ahlstedt vill också vidga frågan till att också handla om AI:s påverkan i stort på bibliotekens verksamhet och profession.
– Frågan om AI-genererat material låter sig därför inte enkelt besvaras, men vi behöver absolut prata om detta i biblioteksbranschen.