Sju motioner som kommit in till DIK:s kongress 15–16 november är förslag på vad förbundet kan göra för att stärka och stötta sina lokalfackliga ombud runt om i landet. Bland annat vill motionärerna förbättra kursutbudet för lokalt förtroendevalda, sänka medlemsavgiften för dem som har ett lokalfackligt uppdrag och att DIK satsar på såväl regionala som sektorsspecifika nätverk för lokalfackliga.
”Idag är DIK något anonymt och centralt. Jag skulle gärna engagera mig om ni fanns mer lokalt”, skriver motionären Emma Ring Eriksson och tillägger att det vore bra med nätverk som kan ses ”såväl digitalt som bortom skärmarna”. Uppfattningen delas av DIK-föreningarna i Göteborg, Malmö samt Stockholm, som föreslår att DIK ska starta upp ett nationellt nätverk samt återuppväcka de regionala nätverk som tidigare funnits för fackligt förtroendevalda, där de tänker att ”utbildningsinsatser får en naturlig arena”.
De fackliga styrelserna på Stiftelsen Upplandsmuseet, Västernorrlands museum, Kulturen i Lund, Östergötlands museum, Jönköpings läns museum och Kalmar läns museum anser i en gemensam motion att DIK ska införa sektorsspecifika nätverk bland förtroendevalda, vilket de menar skulle kunna decentralisera betydelsefulla fackliga frågor – ”och därmed göra DIK mer relevant för det arbete som sker på arbetsplatser”.
DIK:s styrelse håller med motionärerna och skriver att ett bredare kontaktnät kan ge ett ”starkare engagemang som kan driva positiv förändring”, men utlovar inga insatser innan en enkätundersökning till förbundets fackligt förtroendevalda genomförts.
Styrelsen bifaller en motion om stärkt kursutbud för lokalfackliga, där man håller med om att ”nyvalda och mer erfarna förtroendevalda behöver utbildning för att vara trygga i sina uppdrag”. Motionen om sänkt avgift för förtroendevalda avslås däremot, eftersom styrelsen inte tror att det skulle få ”väsentligt fler att åta sig uppdrag”.
Två motioner reagerar på granskningar i Magasin K. DIK-styrelsen i Göteborgs stad lyfter fram Magasin K:s avslöjande av hur DIK placerar strejkkassan och yrkar att förbundet ska avstå från att investera i eller ingå avtal med antifackliga företag – och att en avrådan förs in i placeringspolicyn. Här svarar DIK:s styrelse att man fattat beslut om en ny placeringspolicy som implementeras under hösten 2024 samt att förbundet tar, med sina nya urvalskriterier, ”i största möjliga utsträckning ansvar för sina placeringar”.
Den andra motionen tar avstamp i Magasin K:s artikel om den bristande mångfalden i kommunikationsbranschen och är skriven av Hediye Güzel och Pascal Tshibanda. ”I ett samhälle med flerspråkighet och kulturell rikedom är det viktigt att vi tar vara på de erfarenheterna”, skriver de två motionärerna och yrkar att DIK ”arbetar fram en långsiktig mångfaldsstrategi där syftet är att öka mångfalden i branschen” samt att DIK driver riktade krav mot arbetsgivare, främst i offentlig sektor, så att rekryteringsarbetet kan förbättras.
I sitt svar skriver DIK:s styrelse att förbundet under de senaste åren arbetat med att främja mångfald och inkludering inom den egna organisationen och på arbetsmarknaden – men att ”mycket finns kvar att göra”. Styrelsen håller med om att det är viktigt att intensifiera arbetet framöver och föreslår därmed att kongressen ska bifalla motionen.
DIK-styrelsen i Göteborgs stad står för flest motioner: 7 stycken. Sett till enskilda personer är det Carolina Dennisdotter, DIK:s kommunombud i Göteborg, som står bakom flest, sju genom styrelsen i Göteborg och en genom DIK-föreningarna i Göteborg, Malmö och Stockholm. Efter ledamöterna i Göteborgsstyrelsen är det press- och kommunikationschefen Hediye Güzel som skrivit flest motioner till kongressen – fyra stycken, varav tre är skrivna ihop med andra.
Bakom de 31 motionerna står totalt står 33 personer varav fyra är män. Sju handlar om lokalfackliga frågor, fyra om bibliotekssektorn, tre om kommunikationsbranschen, tre kretsar kring arbetstid och tre fokuserar på kultur.
Två motioner handlar om handlar om chefs- och ledarskapsfrågor, två om DIK och två om teckenspråkstolkarnas villkor. Ämnena som lyfts med en motion vardera är: arkiv, museer, jämställdhet, lön samt AI. Samtliga motioner med styrelsens svar finns att läsa i sin helhet på DIK:s sajt.