Diskrimineringslagen utgår från sju diskrimineringsgrunder: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. För att det ska räknas som diskriminering så ska en individ alltså blivit missgynnad eller kränkt utifrån en eller flera av dessa grunder.
– Eftersom diskrimineringslagen har omvänd bevisbörda så räcker det med att visa omständigheter som ger anledning att anta att diskriminering skett. Arbetsgivaren måste då visa att det som hänt inte är diskriminering, säger Linnea Skagerberg, jurist på DIK.
Diskrimineringslagen täcker alltså inte in föräldralediga personer som i Emmas fall. Men föräldraledighetslagen har också en paragraf som innebär ”Förbud mot missgynnande behandling och repressalier” som innebär att en arbetsgivare inte får missgynna en individ på grund av att hen är föräldraledig. En graviditet omfattas dock av diskrimineringslagen under grunden kön.
Om en medlem hör av sig till DIK med misstanke om diskriminering eller missgynnande går en ombudsman igenom fallet.
– Om vi konstaterat att det finns skäl att anta att en diskriminering eller missgynnande har skett skickar vi en förhandlingsframställan till arbetsgivaren, säger Linnea Skagerberg.
Under en förhandling träffar DIK representanter från arbetsgivaren och då är medlemmen inte med.
– Under förhandlingen går vi igenom vad som hänt utifrån vår medlems perspektiv och förklarar vad i detta vi anser är diskriminering eller ett missgynnande och hur mycket vi yrkar i skadestånd eller diskrimineringsersättning. Vi lägger fram det vi har till stöd för vår uppfattning, exempelvis om det finns mail eller sms eller annat. Därefter lämnar arbetsgivaren sin syn på det inträffade.
När kan DIK kalla till förhandling om diskriminering?
– Det måste röra sig om någon av diskrimineringsgrunderna som finns i diskrimineringslagen eller de lagar som berör förbud mot missgynnande av föräldralediga. Vi kan naturligtvis påkalla förhandling på andra grunder med, men då enligt andra lagrum.