Turerna kring Medeltidsmuseet fortsätter. När museet stängde hösten 2023 och behövde flytta ut från lokalerna hos Riksdagen väckte det stor debatt. Beskedet har varit att Medeltidsmuseet ska lokaliseras till Börshuset – men först efter att Nobelmuseet flyttat ut därifrån till nya lokaler som ännu inte är byggda.
I slutet på 2023 presenterades därför en ny, tänkbar tillfällig lösning för Medeltidsmuseet. Kulturförvaltningen fick då i uppdrag att utreda förutsättningarna för att få till en utställningslokal i den så kallade likkällaren och de intilliggande paviljongerna. Tanken var att Medeltidsmuseet skulle kunna bedriva publik verksamhet där innan Börshuset blir tillgängligt. Planen var då att likkällaren skulle kunna öppnas upp för allmänheten 2027.
Men så kommer det inte att bli – likkällaren är nämligen inte lämplig som tillfällig utställningslokal. Den utredning som kulturförvaltningen har gjort visar att lösningen med en ingång till likkällaren från en av paviljongerna skulle innebära för stora ingrepp i en kulturhistoriskt viktig byggnad och att tillgänglighetskrav inte skulle kunna uppnås.
Däremot föreslår utredningen att kulturförvaltningen bör få utreda möjligheterna till en sammanlänkning mellan likkällaren och Börshuset och att likkällaren då skulle kunna användas som utställningslokal – men först när Medeltidsmuseet får flytta in i Börshuset.
Enligt Lin Annerbäck, tf chef på Medeltidsmuseet, har museet fått tillgång till en mindre tillfällig lokal som öppnar i maj. Den kallas för Medeltidsboden och ligger på Storkyrkans gård, där kommer det rymmas en liten butik och en mindre utställningsdel.
– Det är alltså i dagsläget inte aktuellt med ytterligare tillfälliga lokaler, säger Lin Annerbäck.

I Medeltidsboden som öppnar i maj, kommer Medeltidsmuseet ha plats för en liten utställningsyta.
Foto: Olle Vidare/Stockholms stad
Hon berättar att Medeltidsmuseets verksamhet är i full gång trots att museet just nu saknar en egen utställningslokal och att beskedet om likkällaren inte påverkar verksamheten idag.
– En organisation har byggts upp som långsiktigt säkrar att museet blir en stark kunskapsinstitution med förmåga att utveckla verksamheten.
Medeltidsmuseet publika verksamhet består bland annat av stadsvandringar, visningar av historiska rum och skolprogram. Den nya boden kommer att vara säsongsöppen och fungera som en fysisk plats för att träffa besökare och som utgångspunkt för till exempel vandringar. Museets samlingar är magasinerade i väntan på en ny permanent lokal.