Arbetskläder är mer än en nödvändig tröja eller väst. Det kan vara en trygg markör för besökare och bidra till gemenskap mellan kollegor. För vissa är påklädandet en ritual, där man träder in i den egna yrkesrollen. För andra är det främst praktiska plagg, som skyddar mot smuts och har rymliga fickor. Magasin K har besökt några av kulturens arbetsplatser – där särskilda kläder hjälper till under arbetsdagen.
Läs flera delar i artikelserien Kulturens arbetskläder:
Bibliotekarien: ”Jag har nästan vuxit in i västen”
Arkivarien: ”Att sätta på sig rocken blir lite av en ritual”
Museivärden: ”En del av en gemenskap”
Det är som en tyst kommunikation. De svarta profilkläderna underlättar för både personal och besökare på Stockholmsstadsbibliotek.
– Osäkerheten är som bortblåst, man behöver inte fråga om det är en person som jobbar på biblioteket eftersom man ser det tack vare profilkläderna, säger Cecilia Ax, kommunikationskoordinator som jobbar på enheten Kungsholmen-Östermalm.
Profilkläderna infördes först som ett pilotprojekt 2019 på utvalda bibliotek i staden, bland annat i Högdalen. 2021 fick alla bibliotek inom Stockholms stadsbibliotek tillgång till kollektionen som förutom västar och t-shirts består av hoodies, korta och långa förkläden, kepsar och solskärmar.
För besökare som kan ha svårigheter med att särskilja vilka som jobbar i olika miljöer upplever Cecilia Ax att arbetskläderna underlättat eftersom personalen blir mer synliga och tillgängliga och besökare vet vem de kan prata med. Hon var med innan rekommendationen om profilkläderna kom 2021 och ser en fördel med att ha de svarta kläderna på arbetstid.
– Det är mycket lättare att jobba i biblioteket efter att vi införde kläderna, för man blir en synlig del av en arbetsstyrka. Tidigare så var plaggen lite mer begränsade, men med den variationen som finns i dag finns det någonting som passar alla, säger Cecilia Ax.

Foto: Jonas Eng.
Hon har fått vara lite kreativ för att kläderna ska passa så bra som möjligt.
– Jag får ta större storlekar för att det ska sitta bekvämt. Det gör dock att om man har något i fickorna på västen så åker plagget ner, vilket gör att västen har en tendens att skava mot nacken, säger Cecilia Ax.
Hon tar upp västen och visar att har hon klippt upp en liten skåra i kragen på baksidan för att lösa problemet.
På Stockholms stadsbibliotek kan personalen dekorera profilkläderna fritt, genom att sätta namnbrickor och personliga pins på dem. Cecilia Ax menar att det kan vara en fördel att sätta en personlig prägel på plaggen.
– Det finns många anledningar till att dekorera plaggen, det kan vara med namn eller kanske något som uttrycker ett intresse. Det kan bli en bra konversationsstartare i biblioteket.