Arbetskläder är mer än en nödvändig tröja eller väst. Det kan vara en trygg markör för besökare och bidra till gemenskap mellan kollegor. För vissa är påklädandet en ritual, där man träder in i den egna yrkesrollen. För andra är det främst praktiska plagg, som skyddar mot smuts och har rymliga fickor. Magasin K har besökt några av kulturens arbetsplatser – där särskilda kläder hjälper till under arbetsdagen.
Läs flera delar i artikelserien Kulturens arbetskläder:
Arkivarien: ”Att sätta på sig rocken blir lite av en ritual”
Museivärden: ”En del av en gemenskap”
Biblioteksassistenten: ”Osäkerheten för besökaren är som bortblåst”
På Eskilstuna stadsbibliotek har signaturfärgen länge varit röd, men inte alltid. Biblioteksassistenten Anna Sjölund har jobbat på biblioteket sedan 1979 och minns när bibliotekskorten var gula och svarta.
– Då gick mycket i gult kommer jag ihåg, men den röda färgen infördes någonstans på 80- eller 90-talet, så den har hängt med ett bra tag. Nu är ju alla våra affischer röda till exempel och även biblioteksbussen.
När kommunledningen för många år sedan började prata om att införa någon typ av arbetskläder på Eskilstuna stadsbibliotek berättar Anna Sjölund att beskedet inte var lika uppskattat av alla.
– Då blev det som en cirkus runt kläderna. Ingen kom överens och flera ville inte ha arbetskläder. Det var väldigt märkligt, men folk var upprörda i alla fall så det lades på is under en period. Men det är många år sedan nu.
I dag ser man snarare fördelar i att ha profilkläder, något som både Anna Sjölin och bibliotekarie Malin Andersson är överens om.
– Jag använder uteslutande västen faktiskt. Jag har liksom vuxit in i den kan jag säga. Jag tycker den är så himla praktisk med massa fickor till allt skrot och allt möjligt vi bär omkring på, säger Malin Andersson.
– Samtidigt är ju västen lite skyddande mot ens egna kläder. Det är ju väldigt smutsigt med böcker, det kanske man inte tänker på. Det är många som hanterar böckerna, säger Anna Sjölund.


Tillgängligheten på biblioteket är en viktig aspekt och profilkläderna är en del av det. Malin Andersson tycker att kläderna ska visa att det finns personal på plats för att veta vem man kan vända sig till och rådfråga.
– Vi jobbar en hel del på golvet, alltså inte bara bakom receptionen och då ska det vara lätt för en besökare att se att vi finns här, säger Anna Sjölund.