– Tanken som snurrade i huvudet var: det här händer inte. Det här kan inte hända.
Det säger bibliotekarien Elin Hansson. Det var i maj, två månader efter att hon blivit mamma för första gången, som beskedet kom. Hon hade förlorat sitt jobb. Det medicinska biblioteket på Sundsvalls sjukhus, där hon arbetade, skulle stängas.
– Det var en chock. Att ha det här hängande över sig som nybliven förälder var jättetufft, särskilt när jag verkligen älskade jobbet.
Varsel, inköpsstopp, nedskärningar. Ansträngd ekonomi har slagit hårt mot flera patientbibliotek men också medicinska bibliotek, som finns till för personal och studenter inom hälso- och sjukvård.
Magasin K har tidigare rapporterat om Region Sörmland, som skrotar tre sjukhusbibliotek och halverar antalet bibliotekarier, samt sjukhusbiblioteket i Kungälv, som stängdes förra året. Även Karolinska universitetssjukhuset och Örebro universitetssjukhus planerar att stänga sina patientbibliotek.
Region Västernorrland har följt efter och under hösten har de medicinska biblioteken på sjukhusen i Sundsvall, Örnsköldsvik och Sollefteå varit stängda. Verksamheten ska fortsättningsvis vara helt digital och av sju ursprungliga tjänster inom regionen kommer endast tre bibliotekarier bli kvar efter februari.
Elin Hansson, skyddsombud och lokalfackligt ombud för DIK, är en av dem som förlorar sin tjänst.
– Det är jättejobbigt. Inte bara utifrån min egen situation, det är också deppigt med osäkerheten för de kollegor som blir kvar. För att inte tala om konsekvenserna för alla yrkesgrupper inom vården som nu förlorar tillgång till stöd och kunskap.
”Det är jättejobbigt. Inte bara utifrån min egen situation, det är också deppigt med osäkerheten för de kollegor som blir kvar.”
Elin Hansson säger att biblioteken fyller en viktig funktion för befintlig vårdpersonal och deras fortbildning, såväl som för utbildningen av läkarstudenter och sjuksköterskestudenter. Hon påpekar att biblioteket hade 440 aktiva låntagare under 2023.
– Det är alltså 440 anställda som brukade låna böcker som nu står utan alternativ. Ingen har ansvar för att förse dem med böcker som de uppenbarligen behöver, vi kan bara hänvisa dem till lokala folkbibliotek.
Utöver att låna ut böcker och erbjuda studierum bistår bibliotekarierna även med avancerad informationssökning i databaser samt uppdragssökningar, där de på förfrågan gör research inom olika ämnen.
– Färre bibliotekarier betyder sämre stöd. Anledningen till att vårdpersonal hör av sig med den typen av förfrågningar är ju för att de inte har tid eller kunskap att göra det själva, men risken är att bibliotekarierna kommer behöva tacka nej till uppdrag. Det drabbar deras kompetensutveckling och i förlängningen också patienterna, om personalen inte håller sig uppdaterad.
”Ingen har ansvar för att förse dem med böcker som de uppenbarligen behöver, vi kan bara hänvisa dem till lokala folkbibliotek.”
I grannregionen Västerbotten överväger man också att stänga det medicinska biblioteket på Norrlands universitetssjukhus. Beskedet har fått läkarstudenter vid Umeå universitet att protestera, något som Läkartidningen tidigare rapporterat. Elin Hansson tycker att utvecklingen är oroande.
– När det är nedskärningar och väldigt stressigt för sjukhuspersonalen så har de ju ännu mindre tid att hålla sig uppdaterade och söka information. Då blir det stöd som vi erbjuder ännu viktigare. Man borde snarare satsa mer pengar i det här läget.
Sara Nylund (S), ordförande för regionstyrelsen i Region Västernorrland, understryker att det inte har fattats något politiskt beslut om att stänga biblioteken – däremot har verksamheten fått ett sparbeting.
– Alla verksamheter har uppdraget att effektivisera och spara pengar. Personal är förstås den största utgiften och alla pengar är viktiga för att vi ska klara de ekonomiska utmaningar vi har framåt.
Hon vill framhålla att de medicinska biblioteken fortsätter med sin verksamhet, om än i digital form.
– När det är elektroniskt kan man ju ta del av det oavsett var man är. Det viktigaste är att personalen fortfarande har tillgång till ett medicinskt bibliotek och det stödet finns kvar.
Ser du någon risk att stödet försämras?
– Det finns alltid risker, vi måste följa upp detta och se hur utfallet blir. Det är ett arbetssätt som håller på att sätta sig.
Vad som väntar bibliotekarien Elin Hansson efter hennes sista arbetsdag i februari är oklart.
– Det är inte löst, jag har inget jobb som väntar. Här dyker det inte upp så många jobb att söka, så vi kanske måste flytta någon annanstans. Det vill jag verkligen inte, jag trivs så bra här. Men det kanske måste bli så.