Sjukhusbiblioteken i Region Sörmland har i dag åtta anställda (en bibliotekschef och sju bibliotekarier) och bedriver verksamhet på Regionsjukhuset Karsudden, Mälarsjukhuset i Eskilstuna, Nyköpings Lasarett och Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. De tre sistnämnda biblioteken ska nu läggas ner, enligt ett förslag som förväntas klubbas av regionstyrelsen den 10 oktober. Antalet anställda ska enligt förslaget minskas med fyra tjänster där man behåller chefstjänsten och tre bibliotekarier. All tryckt media ska avvecklas och inga fysiska biblioteksrum ska finnas kvar på de tre sjukhusen. Det här förväntas spara regionen 2,5 miljoner kronor årligen.
Sjukhusbiblioteken i Sörmland stödjer främst vårdanställda med till exempel tillgång till publicerad forskning och informationssökning, även om det också finns en mindre verksamhet för patienter. Man har bland annat inrättat så kallade kliniska bibliotekarier som bistår vårdpersonal och forskare med aktuell information, den tjänsten kommer nu att begränsas.
– Sedan jag började här 2012 har efterfrågan på till exempel sökuppdrag bara ökat i takt med att läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal blivit mer medvetna om vad vi kan stå till tjänst med, säger Ragnar Eng, bibliotekarie och skyddsombud på sjukhusbiblioteken i regionen.
– Sökuppdragen är väldigt utnyttjat och väldigt uppskattat, det är inte alltid läkare har tiden att sitta ner och söka efter den senaste forskningen, då är det mer effektivt att vi gör det.
”Det finns en stor risk att det här kommer vara kännbart ute hos vårdpersonalen.”
Ragnar Eng säger att stämningen bland kollegorna är tryckt och att det finns en ovisshet i personalgruppen kring hur framtiden kommer se ut. Han har som representant för DIK varit med och gjort en riskbedömning av förslaget tillsammans med flera andra fackförbund.
– Även Vårdförbundet såg en stor risk med att skära ner på bibliotekarierna, det är inte bara vi som sitter och säger att vi behövs.
Marita Wästerfors, ombudsman på DIK, satt också med under riskbedömningen och hon ser flera allvarliga konsekvenser av förslaget.
– De här bibliotekarierna har en spetskompetens och vårdpersonalen får mycket stöd i att söka i till exempel databaser och få tillgång till den senaste litteraturen. Nu ska det här göras på mycket mindre antal personer, så det finns en stor risk att det här kommer vara kännbart ute hos vårdpersonalen, säger Marita Wästerfors.
För den personal som är kvar efter besparingarna är genomförda så väntar också en mer ansträngd arbetsmiljö.
– Det säger sig själv att om man drar ner femtio procent av personalen så måste arbetsgivaren ha en mycket bra planering för att arbetsmiljön ska bli hållbar, säger Marita Wästerfors.
Hon pekar också på att medierna i sjukhusbiblioteken alltid måste vara aktuella och hållas uppdaterade, vilket kan bli problematiskt om inga tryckta medier längre ska tas in då det finns facklitteratur som inte går att hitta digitalt.
”Den dagen regionen behöver den här kompetensen igen kan det vara mycket svårt att hitta.”
Marita Wästerfors lyfter också risken med att den kompetens som nu går förlorad kan bli mycket svår att få tillbaka med tanke på den brist på bibliotekarier som finns i landet.
– Erfarna bibliotekarier är mycket svåra att rekrytera idag. Den dagen regionen behöver den här kompetensen igen kan det vara mycket svårt att hitta.
Region Sörmland har tidigare meddelat att man varslar 700 anställda i ett stort sparpaket som ska spara över 1 miljard kronor. Kommunstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) säger i en skriftlig kommentar om sjukbibliotekarierna: ”Det här är tyvärr ett steg vi måste ta för att anpassa oss till det allvarliga ekonomiska läget vi befinner oss i. Färre patienter ligger inne längre perioder på våra sjukhus och med ändrade läsvanor, där digitala alternativ står för en allt större del, tror vi ändå att detta ger en ganska liten påverkan”.
Ragnar Eng ger inte mycket för det argumentet och menar att sjukhusbibliotekarierna möter väldigt få patienter och att den verksamheten är en väldigt liten del av arbetet.
– Vår stora uppgift är att förse regionpersonalen med aktuell forskning och handledning hur man kan söka. Vi ser inte så jättemånga patienter, men det betyder inte att vi inte behövs här på sjukhuset.
Sjukhusbiblioteken har minskat senaste fem åren
Neddragningen i Sörmland följer en trend där antalet bemannade sjukhusbibliotek i landet minskar för varje år. De senaste fem åren har antalet bemannade sjukhusbibliotek gått från 64 till 56 bibliotek, enligt statistik från Kungliga biblioteket (KB). Minskningen syns även i antalet så kallade årsverken: från 165,63 årsverken 2018 till 157,18 årsverken 2022.