En ny sammanställning från Försäkringskassan visar att kvinnor löper mer än dubbelt så stor risk som män att bli sjukskrivna för stressrelaterad psykisk ohälsa, oavsett yrke. Risken är som störst i åldern 30–39 år, vilket sammanfaller med åldrar då många väljer att bilda familj.
Familjebildning i kombination med förvärvsarbete innebär ofta dubbelarbete, där kvinnor förväntas ta – och tar – större ansvar för obetalt dagligt hushållsarbete och omsorgen om barn och anhöriga. Det här leder till att risken för stressjukdomar är högre i kvinnodominerade yrken, konstaterar Försäkringskassan.
Magasin K har tittat närmare på yrkesgruppen ”informatörer, kommunikatörer och PR-specialister” i Försäkringskassans statistik, där kvinnorna utgör 70 procent. För den här yrkesgruppen är överrisken – alltså hur mycket större risken är jämfört med samtliga yrken i analysen – att sjukskrivas för stressrelaterad psykisk ohälsa 26 procent.
Den här relativt höga risken har enligt Försäkringskassan legat stadig för kommunikatörerna de senaste fem åren. Totalt listar myndigheten 382 yrkens risk att sjukskrivas för stress, där kommunikatörerna hamnar på plats 55.
Att kommunikatorerna hamnar så pass högt när det gäller stressrelaterad ohälsa är något som Johanna Alm Dahlin, utredare på DIK, känner igen.
– Vi vet att det finns vissa arbetsmiljöutmaningar som är typiska för kommunikatörer, där många jobbar mer än man får betalt för, till exempel på kvällar eller helger. Vi vet att man förväntas vara tillgänglig utanför arbetstid, vilket ger en gråzon mellan arbete och fritid, och att många jobbar fastän de är sjuka.
Johanna Alm Dahlin är utredare på DIK.
Att förändra det här, säger Johanna Alm Dahlin, är ett ansvar som ligger på arbetsgivarna. När det kommer till stressen som hänger ihop med kvinnors obetalda arbete i hemmet krävs det däremot mer strukturella jämställdhetsinsatser, tillägger hon:
– För ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen och vabb ligger ansvaret främst på politiken.
Här är yrkena med högst risk att sjukskrivas för stressjukdom
yrke / överrisk
- Pastorer m.fl. 122 procent
- Diakoner 88 procent
- Doktorander 88 procent
- Kuratorer 72 procent
- Arkitekter m.fl. 68 procent
- Behandlingsassistenter och socialpedagoger m.fl. 67 procent
- Chefer och ledare inom trossamfund 66 procent
- Socialsekreterare 66 procent
- Biståndsbedömare m.fl. 62 procent
- Psykologer 57 procent
I rapporten konstaterar Försäkringskassan att psykisk ohälsa är den främsta orsaken till längre sjukfrånvaro i ekonomiskt utvecklade länder. I Sverige har den stressrelaterade psykiska ohälsan ökat över tid och aldrig tidigare har så många varit sjukskrivna för stress som under 2024.
Myndigheten lyfter också att den organisatoriska och sociala arbetsmiljön visat sig ha en tydlig koppling till sjukdom, psykisk ohälsa och sjukfrånvaro.
När det kommer till stress visar forskningen att den kontinuerliga återhämtningen också är jätteviktig.
– Vi lever i ett otroligt stressat samhälle och vi har en lågkonjunktur där många gjort besparingar och sagt upp personal. Här ser vi att de som blir kvar får en högre arbetsbelastning – man får göra mer på färre personer, säger Johanna Alm Dahlin.
En lösning på området som DIK förespråkar är arbetstidsförkortning, vilket förbundet menar skulle leda till en bättre balans mellan arbete och fritid.
– Det är viktigt med sammanhängande semester på sommaren, men när det kommer till stress visar forskningen att den kontinuerliga återhämtningen också är jätteviktig. Jobbar man mer än man får betalt för får man inte återhämtningen man behöver, säger Johanna Alm Dahlin.
Om statistiken
- I Försäkringskassans rapport är det fyra yrkesgrupper som liksom kommunikatörerna har en överrisk att sjukskrivas för stressjukdom på 26 procent: systemadministratörer, kabinpersonal, maskinoperatörer för farmaceutiska produkter samt övriga handläggare.
- Yrken som innebär nära kontakt med andra människor i stort behov av vård, stöd och omsorg, så kallade kontaktyrken, dominerar bland de med högst risk för stressjukdom.
- Statistiken visar risken att starta sjukfall med stressrelaterad psykisk ohälsa, i artikeln även kallat stressjukdom, som pågår länge än 14 dagar bland förvärvsarbetande i åldern 16–69 år.
- Diagnosen som avses är F43, ”anpassningsstörningar och reaktioner på svår stress”, vilket är ett samlingsnamn på psykisk ohälsa orsakad av yttre faktorer och stress.
- Risken räknas ut genom att den jämförs med ett ovägt genomsnitt för alla yrken, ett värde som sätts till 1,00. Värden över det innebär därmed överrisker, där exempelvis kommunikatörerna har en överrisk om 1,26. Värden under 1,00 innebär en underrisk.
- Magasin K har tidigare skrivit om Försäkringskassans föregående studie från 2020, med statistik för 2018 och 2019. I den användes dock en annan beräkningsmetod, vilket gör att risktalen inte kan jämföras med risktalen i den nya rapporten, som har statistik för 2022 och 2023.
- Andelen kvinnor i yrkesgruppen ”informatörer, kommunikatörer och PR-specialister”, i artikeln även kallad kommunikatörer, gäller 2022 enligt SCB:s senaste statistik.