I början av sommaren kunde Magasin K berätta att arkivarier saknas i fyra av tio kommuner, något som flera aktörer – bland annat Riksarkivet – såg allvarligt på. I artiklarna lyftes att många mindre kommuner har svårt att rekrytera arkivarier och att det i sin tur kan bero på att lönerna som erbjuds är så låga. Det här bekräftas av den uppföljande granskning som Magasin K nu gjort.
DIK:s rekommenderade ingångslön för arkivarier är 33 000 kronor i månaden – men i vår kartläggning ligger ett flertal löner under den nivån. Detta trots att statistiken vi tagit fram bara redovisar löner för personer som ansvarar för arkivfunktionen i sin kommun och inte övriga arkivanställda.
– Det här är alldeles för låga löner i förhållande till utbildningen, den kompetens som krävs och det ansvar som man har. Får man en sådan låg lön är det lätt att halka efter i löneutvecklingen och svårt att komma ikapp, säger Johanna Alm Dahlin, utredningsansvarig på DIK.
Johanna Alm Dahlin, utredningsansvarig på DIK.
Bland de som tjänar mindre än den rekommenderade ingångslönen har de flesta titeln kommunarkivarie. Några har titeln arkivarie eller arkivassistent. Majoriteten har en arkivarieutbildning på högskolenivå.
Den lägsta månadslönen i vår undersökning ligger på 28 100 kronor, 4 900 kronor under rekommenderad ingångslön. Samtliga av de lägsta lönerna återfinns i landets mindre kommuner.
Men att lönerna ligger lågt är ett problem bland kommuner över lag, enligt Johanna Alm Dahlin:
– Det är generellt låga löner för arkivarier – och särskilt i kommunerna. Jag tror att i många kommuner ser man inte värdet av arkiven och arkivfrågorna, vilket kan bero på låg kunskap hos politikerna och på ledningsnivå.
Hon tillägger:
– Förstår man vad arkiven tillför går det ofta hand i hand med löneutvecklingen, så det är en nyckelfråga för DIK och de lokalfackliga att visa på värdet av arkiven och arkivariernas kompetens.
Samtliga löner i Magasin K:s kartläggning innehas alltså av personer som ansvarar för sina kommuners respektive arkivfunktioner. Ändå skiljer sig lönerna stort beroende på titel.
Den högsta medellönen står stadsarkivarierna för, 60 566 kronor, medan anställda med titlar som arkivchef eller arkivföreståndare har en medellön om 45 189 kronor.
De som är anställda med titlar som arkivhandläggare, arkivsamordnare eller informationsförvaltare har en medellön på 38 133 kronor. De med titeln kommunarkivarie ligger något lägre, med en medellön om 37 776 i månaden. Lägst ligger de som har titeln arkivarie, med medellönen 36 915 kronor.
Generellt kan man säga att har man ett sådant ansvar som är så viktigt som att ansvara för ett arkiv behöver man ha en lön som speglar det.
– Löner kan bero på många olika faktorer, som vad man har för ansvar och erfarenhet. Men generellt kan man säga att har man ett sådant ansvar som är så viktigt som att ansvara för ett arkiv behöver man ha en lön som speglar det, oavsett vad man har för titel, säger Johanna Alm Dahlin.
Hur kan man som enskild påverka lönen?
– Upplever man att man har en för låg lön är det jättebra att kontakta det lokala facket. Man kan också kontakta DIK centralt för att få lönecoachning och för att få veta hur man ligger till i jämförelse med lönestatistiken.
Den som är lokalfacklig gör också klokt i att engagera sig i kommunens budgetarbete, säger Johanna Alm Dahlin, – så att arkivarierna hamnar rätt i värderingarna av olika tjänsters kvalifikationer och ansvar.
– Det är ju ändå låg arbetslöshet bland arkivarier och svårt att få tag på kvalificerade arkivarier och då borde lönerna vara viktiga för kommunerna för att locka till sig rätt kompetens.
Så gjorde vi
Av landets 290 kommuner var det 178 som svarade på Magasin K:s enkät, som frågade om titel, utbildning och lön för den person som ansvarar för kommunens arkiv. När vi rensat bort de kommuner som angett andra yrkesgrupper som ansvariga för arkivet – som registrator, kanslichef eller nämndsekreterare – landade vi på 122 kommuner, som statistiken i den här artikeln baserar sig på. Kommunerna besvarade enkäten i april–maj 2024, och lönerna gäller den tidpunkten.