Magasin K har frågat 16 museichefer och verksamhetsansvariga runt om i landet om och hur deras verksamhet påverkas av de höjda elpriserna. De flesta av de tillfrågade museerna har både fasta och rörliga elavtal men ser ändå konsekvenser av energikrisen.
– Utan kompensation måste museet börja att dra ned på personalsidan i en redan pressad ekonomisk situation. Det i sin tur kommer att påverka våra möjligheter att sätta igång större projekt – bland annat måste vi räkna med stora kostnadshöjningar vad avser nya byggnadsprojekt som vårt nya magasin, säger Per Karsten, museichef på Historiska museet vid Lunds universitet.
Historiska museet i Lund ligger i elområde 4 som täcker Sveriges sydligaste delar och som drabbats hårdast av de skenande elpriserna. Per Karsten berättar att museet sedan några veckor tillbaka har en ny policy att släcka all onödig belysning och stänga av apparaturer.
På Malmö museer, även det i elområde 4, utbildar man nu personalen hur man gemensamt kan spara på elen även om museet inte har så stor andel av sina elavtal på rörlig nivå.
– Vi släcker ner våra utställningar när det inte är publik i lokalerna. Vi arbetar redan sedan tidigare med att ersätta gamla glödlampor med nya LED-lampor, ett arbete som vi nu påskyndar, säger Attila Rostoványi, stabschef på Malmö museer.
Men även norrut märker man av de högre priserna. På Jamtli i Östersund ser man just nu över om det går att sänka temperaturen i utställningshallar och andra publika områden. Jamtli kommer också genomföra byten av strömbrytare till sådana med rörelsedetektorer.
– Vi arbetar alltid med energieffektivisering och försöker göra medarbetare uppmärksamma på att spara energi i så stor utsträckning som möjligt. Vi försöker nu skynda på detta arbete. Nyligen har vi uppdaterat hela vårt belysningssystem, vilket också fått effekt på ventilationsanläggningen som kan köras med betydligt lägre effekt, säger Olov Amelin, landsantikvarie och VD på Jamtli.
Vasaskeppet behöver ett bra och bevarande klimat i lokalen, vilket innebär en viss energiförbrukning som inte går att minska hur mycket som helst. Alla statliga myndigheter, däribland Statens maritima och transporthistoriska museer, ska minska sin elanvändning.
Foto: Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM.
Samtliga museer som Magasin K tillfrågat jobbar med den här typen av anpassning och olika energisparande åtgärder. Flera museichefer uppger att de ökade kostnaderna kan få långsiktiga konsekvenser för verksamheten.
På Världskulturmuseerna i Göteborg kan det bli aktuellt att prioritera hårdare för att genomföra kärnverksamheten, om de höga elpriserna består under de närmaste månaderna. Karl Magnusson, stabschef, berättar att man nu intensifierar arbetet med detaljstyrning av elförbrukning i lokalerna. På Göteborgs konstmuseum har man däremot ännu inte märkt av de högre priserna.
– Vi är en del av Göteborgs kommun, som har central upphandling av el och priserna är bundna åtminstone tom 2023. Vi har alltså fördel av att vara del av en större organisation i detta fall, säger Patrik Steorn, museichef.
Patrik Steorn ser dock en stor risk att den allmänna utvecklingen med inflation och kostnadsökningar kan komma att påverka verksamhetens innehåll med neddragningar inom utställningar, program och annan publik verksamhet.
På myndigheten Statens historiska museer (SHM), där bland annat Livrustkammaren och Hallwylska museet ingår, så har man sett att elkostnaderna ökat med 30 procent under första halvåret 2022. Dock har det ännu inte gett någon konkret inverkan på verksamheten. I september i år gav regeringen uppdrag till alla statliga myndigheter att minska elanvändningen och museerna inom SHM arbetar nu med att ta fram åtgärder.
”Vi måste säkerställa att det är ett bra och bevarande klimat i lokalerna där museisamlingarna förvaras.”
Även myndigheten Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM), där bland annat Vasamuseet ingår, ska minska användningen av el. Sedan tidigare jobbar man med att byta till LED-lampor i utställningar och installera rörelsedetektorer som släcker när det inte finns personer i lokalerna.
– Samtidigt måste vi säkerställa att det är ett bra och bevarande klimat i lokalerna där museisamlingarna förvaras vilket innebär en viss energiförbrukning som inte går att minska mer än nödvändigt, säger Jenny Lind, museichef på Vasamuseet.
Chefen för de kungliga slottens utställningsverksamhet, Morgan Gerle, säger att visningarna på slotten som kommit i gång efter pandemin inte har haft så stora egna behov av elförsörjning. Slotten har haft publik verksamhet på dagtid och främst under sommarsäsongen. Han lyfter också solcellsanläggningen som installerades på Kungliga slottets tak 2018. Den täcker till viss del upp för behoven, även om solcellerna inte specifikt är för den publika verksamheten.
– Solcellsanläggningen planeras också att utökas och kommer att kunna försörja ytterligare del av verksamhetens elkraftbehov, säger Morgan Gerle.