Naturhistoriska riksmuseet är till ytan ett av Sveriges största museer med sina 43 000 m2 och samlingarna innehåller fler än 11 miljoner föremål. Huvudbyggnaden är dessutom över 100 år gammal vilket gör att elräkningen, även ett normalår, ligger i storleksordningen 3 miljoner kronor om året.
– Vi har en utmaning i att husera i en gammal byggnad där vissa samlingar är ytterst känsliga för temperaturfluktrationer. Dessutom hanterar vi en forskningsinfrastruktur som kräver hög elförbrukning för att kunna fungera, säger Lisa Månsson, överintendent.
Det är fastighetsägaren Statens fastighetsverk (SFV) som hanterar museets elavtal som under 2022 till 60 procent är prissäkrat och till 40 procent rörligt.
– Det betyder att vi kommer att få ökade elkostnader, men att de stigande priserna hade påverkat oss ännu mer om avtalet varit helt rörligt.
På museet har man nu gått ut med en uppmaning till alla medarbetare att exempelvis släcka lyset i rum så snart de lämnas, stänga av datorer när de ej används samt vara sparsamma med varmvatten.
– Det har mötts med en stor entusiasm och flera har bidragit med goda förslag och initiativ. Det finns en stor vilja att bidra till att få ner elförbrukningen och vi utreder möjligheten att minska elförbrukningen i bland annat vissa magasin, säger Lisa Månsson.
–Det är möjligt att vi kommer att bli ännu fler som får svepa en värmande sjal över axlarna på kontoren under vintern, säger Lisa Månsson, överintendent på Naturhistoriska riksmuseet.
Foto: Johanna Hanno
Precis som myndigheterna Statens historiska museer och Statens maritima och transporthistoriska museer så har Naturhistoriska fått ett regeringsuppdrag att införa elbesparande åtgärder. Museet har även en dialog med fastighetsägaren som ska dela med sig av el-loggar så man kan lokalisera de stora strömförbrukarna inom museet.
Vad kan bestående höga elpriser få för konsekvenser för er verksamhet?
– Det är svårt att svara på i dagsläget, men vi utgår ifrån att vi kommer att kunna hålla igång verksamheten även om vi får stå ut med att det blir något kallare och lite mer nedsläckt. Vi kommer helt enkelt att fortsätta att spara på elen så långt det går med bibehållen god arbetsmiljö, säger Lisa Månsson och fortsätter:
– Vår inomhustemperatur varierar mycket även under ett normalår men det är möjligt att vi kommer att bli ännu fler som får svepa en värmande sjal över axlarna på kontoren under vintern.