– Alla tycker att det är otroligt jobbigt. Kommer man ha ett jobb när processen är klar? Det är jättestressande för många.
Det säger Aaron Stutz, arkeolog och lokalfackligt ombud på Bohusläns museum. Här har personalen nyligen fått veta att museet avser varsla åtta heltidstjänster, som en del av ett besparingspaket efter flera år av ansträngd ekonomi.
Museet gick in i 2024 med ett budgeterat underskott på 3,7 miljoner kronor. I våras togs en konsult in för att genomlysa verksamheten och i augusti kom slutsatsen: museet befinner sig i ekonomisk kris, vilket kräver ”betydande åtgärder”.
"Att inte veta vad som kommer att hända gör många oroliga, sorgsna och ibland arga", säger Aaron Stutz, arkeolog och lokalfackligt ombud.
Annette Prior, museichef, säger att man har försökt minska kostnaderna på olika sätt, från valet av utställningar till att inte ersätta personal som slutar.
– Det har varit en tuff utmaning för många kulturorganisationer med urholkning av offentliga medel och höjda priser. Vi har dragit ner och hyvlat av så mycket det går i verksamheten. Men man kan bara hålla igen till en viss gräns – till slut utarmar man tills inget längre finns kvar. Och personalen utgör ju den största delen av budgeten.
”Man kan bara hålla igen till en viss gräns – till slut utarmar man tills inget längre finns kvar.”
Så sent som i oktober meddelade kulturnämnden i Västra Götalandsregionen att museet får ytterligare 1,2 miljoner i anslag – men det räcker inte. För att få bukt med ekonomin ska nu två åtgärder vidtas.
- Museet ska ha stängt på måndagar, samt hålla kvällsöppet två kvällar i veckan istället för tre.
- Åtta heltidstjänster föreslås försvinna. Vissa tjänster kan tas bort helt, medan andra slås ihop och får nya befattningsbeskrivningar.
"Det är en jättetuff period nu för alla så klart, det är frustration och sorg och framförallt ovisshet", säger museichef Annette Prior.
Foto: Bohusläns museum
Bohusläns museum har i dag 58 heltidsanställda. Samtliga delar av museet, undantaget den projektfinansierade enheten som arbetar med uppdragsarkeologi, kommer att drabbas av varsel.
– Vi har inte förhandlat med facket så ingenting är klart. Men vi bedömer att det fantastiska med ett länsmuseum är alla dess olika delar, så istället för att pausa någon del väljer vi att hålla igång allt men med lite mindre innehåll och mindre bemanning, säger Annette Prior.
Kunde ni ha gjort något tidigare för att inte hamna här?
– Det är svårt att säga. Men vi är ju inte det enda museet som drabbas av stora besparingar. Vi har haft diskussioner kring allt från om vi ska sälja fastigheten till att börja ta ut entréavgift, men nu har vi landat i det här.
Lokalfackliga ombudet Aaron Stutz har själv jobbat på museet sedan 2019, men berättar att det finns kollegor som varit anställda sedan 80-talet.
– De upplever att de inte varit i närheten av något liknande tidigare. Det är tufft. Att ovanpå det inte veta vad som kommer att hända gör många oroliga, sorgsna och ibland arga.
Hur uppfattar personalen att ledningen kommunicerat det här?
– Arbetsgivaren har varit korrekt och gett alla möjlighet att ta del av informationen, det har varit möten och avstämningar. Men det är väldigt mycket oro och starka känslor. Vi har främst fokuserat på hur vi kan få detta att fungera nu.
Vad kommer du som ombud lyfta i förhandlingarna?
– Jag vill inte säga mer än att vi fokuserar på att göra en ordentlig risk- och konsekvensanalys och att jag har jättegod uppbackning av mitt ombud på DIK centralt, vi vill ha en ordentlig process.
Museichef Annette Prior säger att det är för tidigt att spekulera i vilka konsekvenser nedskärningarna kan tänkas få för den personal som är kvar. Aaron Stutz säger att man måste värna om medarbetarnas arbetsmiljö och psykiska hälsa.
– Det är viktigt att det, utöver formella förhandlingar och arbete med företagshälsan, även finns en strukturerad process för dialog och stöd under perioden som det här implementeras.
Den nya organisationen ska genomföras den 1 januari 2025. Men om åtta personer då kommer stå utan jobb kan Annette Prior inte svara på.
– Innan vi haft fackliga förhandlingar vet vi inte vilka tjänster vi har och inte har, och inte heller vilken varseltid som gäller. Det är en jättetuff period nu för alla så klart, det är frustration och sorg och framförallt ovisshet.
De fackliga förhandlingarna inleds nästa vecka.