Det var 2022 som Uppsala universitetsbiblioteks lokalkostnader började dra iväg. Vid den tiden hade verksamheten, som utgörs av huvudbiblioteket Carolina Redviva samt tio campusbibliotek i Uppsala och Visby, ett kapitalöverskott som man initialt kunde använda.
– Men redan då såg vi att vi skulle gå med minus redan om ett par år – om vi inte gör någonting, säger överbibliotekarie Johanna Hansson till Magasin K.
För att hålla jämna steg med hyrorna äskade biblioteket därför 8 miljoner kronor extra för lokalkostnaderna inför 2024, utan att få gehör från universitetet. Samma sak upprepade sig inför 2025 då biblioteket bad om ett tillskott om 10 miljoner kronor, men utan resultat.
Parallellt har biblioteket arbetat för att säga upp olika lokaler på de elva enheterna, vilket dock bara varit möjligt i mindre utsträckning.
– Det har handlat om någon läsesal och några arbetsrum här och var, men vi har ungefär samma lokalbestånd som tidigare, säger Johanna Hansson och tillägger att de är ett bibliotek med stora samlingar.
– Så om vi lägger ner ett helt bibliotek behöver de samlingarna stå i andra lokaler. Som dels inte funnits – och som dels då skulle innebära en kostnad.
Johanna Hansson betonar att biblioteket har många besökare och stor användning.
– Om studenterna ska väja studieplats sitter de helst på biblioteket. Det är kö utanför Carolina på morgonen. Samtidigt har vi varit tvungna att titta på kärnuppdraget för biblioteket och där vi har sagt att tillhandhålla studieplatser – det kan också andra göra.

Johanna Hansson har haft tjänsten som överbibliotekarie sedan augusti 2024, innan dess var hon biträdande överbibliotekarie på universitetsbiblioteket.
Foto: Jens Gustavsson
Men att avyttra läsesalar har alltså inte räckt hela vägen.
– Överskottet vi hade 2022 är slut och nu börjar det gå minus. Och om vi inte gör någonting nu, då går det där minuset snabbt utför. Och det går ju inte.
Prognosen, säger Johanna Hansson, är ett underskott på 7 till 8 miljoner kronor 2026, 13 miljoner kronor året därpå och omkring 20 miljoner 2028.
– Det här är hyresökningar som inte fanns med i någon plan. Det har gått väldigt snabbt från att vi haft en väldigt god ekonomi till att ha en betydligt sämre.
Vad har ni framfört till Statens fastighetsverk och Akademiska hus?
– Det är universitetet som har dialogerna med hyresvärdarna. Och universitetet har ju haft synpunkter på hyressättningen från Akademiska hus och hela den här konstruktionen, så som den ser ut.
För även om det ekonomiska läget är ansträngt för hela universitetet, har de stigande lokalkostnaderna slagit särskilt hårt mot biblioteket eftersom de är så lokaltunga, enligt Johanna Hansson.
– Det finns andra bibliotek där lokalkostnaderna inte alls ligger i den egna budgeten. För dem blir det lindrigare – men ökade lokalkostnader har ändå påverkat alla.
I Uppsala står nu universitetsbiblioteket inför en förhandling med facket nästa vecka, där Johanna Hansson aviserat att man kommer behöva säga upp personal. Vilka personalkategorier som berörs och hur många tjänster det rör sig om kan hon ännu inte säga, men hon bekräftar att det kan handla om bibliotekarier likväl som andra yrkestitlar.
– Det här är prövande för väldigt många. Det är jättetråkigt att vi behöver säga upp medarbetare.
Vad säger du om att ni hamnat i det här läget?
– Det är bekymmersamt. Vi har jobbat länge med att effektivisera vår organisation, så det finns inte mycket luft att ta från. I jämförelse med likvärdiga universitetsbibliotek har vi ganska få anställda.
Att anställda hos er trots det får gå – vad innebär det för bibliotekets verksamhet?
– Det mest synliga blir att våra campusbibliotek kommer att få minskade öppettider, vilket främst drabbar studenterna. Det är beklagligt, för det är studenterna som använder oss mest.
Färre anställda men stort bestånd
Så ser personalstyrkan och beståndet ut för universitetsbiblioteken i Uppsala, Lund, Göteborg och Stockholm
Uppsala universitetsbibliotek
Årsverken: 171. Totalt fysiskt bestånd: 8 381 697. Antal helårsstudenter: 27 751.
Lunds universitetsbibliotek
Årsverken: 208. Totalt fysiskt bestånd: 6 228 449. Antal helårsstudenter: 29 738.
Göteborgs universitets och Chalmers bibliotek
Årsverken: 242. Totalt fysiskt bestånd: 2 452 288. Antal helårsstudenter: 39 235.
Stockholms universitets och KTH:s bibliotek
Årsverken 124. Totalt fysiskt bestånd: 2 016 197. Antal helårsstudenter: 43 179.
Källa: KB:s senaste statistik, gäller 2023