Det var i fredags som Journalistförbundet och Unionen varslade om strejk för sina medlemmar på SVT i Stockholm, sedan förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal kört fast. Den stora frågan handlar om arbetstidsförkortning, som alltså Medieföretagen inom arbetsgivarorganisationen Almega sagt nej till. Om parterna inte kommer överens träder strejken i kraft 25 april.
Två dagar tidigare hade även Sveriges Ingenjörer och Unionen varslat om strejk. Också här är stridsfrågan arbetstidsförkortning även om fler krav ingår precis som på SVT, bland annat övertidsersättning för deltidsanställda. Motpart är Innovationsföretagen inom Almega och varslet om strejk gäller från 23 april. Om Sveriges Ingenjörer strejkar är det första gången ett Sacoförbund strejkar sedan 1986.
DIK har medlemmar på såväl SVT som på ett par av de stora teknikföretagen, där Sweco, WSP och Tyréns är några av de som berörs. Förbundet har skickat ut information till sina medlemmar på de här arbetsplatserna om att man ska förhålla sig neutral om strejken bryter ut.
– I det här sammanhanget betyder neutral att du ska utföra dina vanliga arbetsuppgifter och inte ta över arbetsuppgifter från någon som är lagd i konflikt, säger DIK:s förhandlingschef Kajsa Dahlerus.
Får man fler eller andra arbetsuppgifter än vanligt, trots att man sagt till arbetsgivaren att man förhåller sig neutral, är det bra att kontakta DIK för stöd. Det kan nämligen anses som arbetsvägran att säga nej till arbetsuppgifter som man normalt ska utföra.
– Principen, som man ska hålla i huvudet, är att man ska fortsätta jobba på samma sätt som om kollegorna vore där. Att man inte täcker upp, säger Kajsa Dahlerus.
”Vi har meddelat arbetsgivarna att vi har fredsplikt, att vi kommer förhålla oss neutrala till den konflikt som pågår.”
DIK är ett av de förbund som för närvarande sitter vid förhandlingsbordet om public service-avtalet, eftersom DIK är en så kallad avtalsbärande part. Samtidigt har DIK ett avtal som löper på, här är det löneavtalet som är ett tillsvidareavtal, vilket betyder att förbundet inte kan gå ut med stridsåtgärder, som en sympatistrejk.
– Vi har meddelat arbetsgivarna att vi har fredsplikt, att vi kommer förhålla oss neutrala till den konflikt som pågår, säger Kajsa Dahlerus apropå förhandlingarna på SVT.
När det kommer till konflikten mellan Sveriges Ingenjörer, Unionen och Innovationsföretagen kan DIK däremot lägga ett strejkvarsel i sympati med de andra förbunden.
– Det skulle vara möjligt, men vi har inte tagit ställning till det ännu, säger Kajsa Dahlerus.
Vad skulle göra att ni gjorde det?
– Alla typer av stridsåtgärder är till för att komma överens om en lösning som är acceptabel för båda. En av dem är att varsla om strejk, men det kan också vara varsel om mertidsblockad eller övertidsblockad. De olika parterna har lite olika verktyg för att trappa upp om de inte kommer överens.
Hur agerar ni just nu?
– För närvarande håller vi oss väldigt uppdaterade, så att vi kan ta bästa beslut baserat på situationen. Just nu är det en spänd förväntan och vi hoppas att våra fackliga kollegor kommer fram till en acceptabel lösning. Blir det så att strejken bryter ut får vi ta ställning till om vi ska sympatisera eller inte.