I regeringens vårändringsbudget som presenteras i dag har kulturområdet fått ökade anslag på totalt 54 miljoner kronor. Av regeringens totala reformutrymme på 11,5 miljarder motsvarar kulturområdets 54 miljoner kronor en andel på 0,47 procent.
Riksarkivet föreslås få 10 miljoner kronor extra för att digitalisera handlingar i arkiven. Syftet med digitaliseringen, skriver regeringen i vårbudgeten, är bland annat för att AI-modeller ska kunna träna på materialet. Dessutom får Riksarkivet 2 miljoner kronor extra på grund av att man utsetts till beredskapsmyndighet. Av samma anledning får Riksantikvarieämbetet utökat anslag med 2 miljoner kronor.
Även Statens musikverk föreslås få ett ökat anslag på 2,3 miljoner kronor för att digitalisera sina arkiv- och föremålssamlingar. Även de centrala museerna och stiftelsemuseerna föreslås få ökat anslag för att öka digitaliseringen.
De centrala museerna får 16,2 miljoner kronor. Vilket eller vilka av de statliga museerna som får ökat anslag framgår inte av vårbudgeten.
Stiftelsemuseerna, alltså Nordiska museet, Skansen, Tekniska museet och Arbetets museum föreslås få ett utökat anslag på 9,2 miljoner kronor för att arbeta med att digitalisera sina samlingar. Vilket eller vilka av stiftelsemuseerna som får ökat anslag framgår inte av vårdbudgeten.
Dessutom föreslår regeringen att stödet till läsfrämjande insatser ska öka med 10 miljoner kronor och filmstödet föreslås öka med 2,3 miljoner kronor.
Tidigare har Magasin K berättat att Raoul Wallenberg-institutets bibliotek får 10 miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Biblioteket ligger dock under utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning.
Kulturbudgeten för 2025 låg på 9,3 miljarder kronor i höstas.
Utökningen om 54 miljoner kronor i kulturbudgeten är större och tillfaller fler än förra året. I ändringsbudgeten som presenterades våren 2024 var det bara Naturhistoriska riksmuseet som fick ett tillskott inom kulturens område, det låg på 12,8 miljoner kronor.