Det var den 20 januari som utredaren Thomas Pålsson presenterade sitt förslag om att Moderna museet, Arkdes och Statens konstråd bör bilda en ny myndighet.
– Det här är väldigt små myndigheter som även tillsammans blir en liten myndighet på 216 personer. Det blir en mycket kraftfullare och vitalare myndighet av att de går samman, det är för dyrt att var så små som de är i dag, sade Thomas Pålsson till Magasin K då.
Rekommendationen från utredaren var att förslaget inte skulle gå på remiss, men i slutet av januari presenterade regeringen nitton instanser man remitterat till. Sista svarsdatum är i dag, 31 mars.
Magasin K gått igenom svaren som inkommit. En klar majoritet avstyrker utredarens förslag om en sammanslagning och flera instanser lyfter stora brister i utredningen – bland annat de tre berörda myndigheterna. Ingen remissinstans tillstyrker hela utredningen.
Arkdes som själva berörs av utredningen vill inte se en sammanslagning, vilket är känt sedan tidigare. Myndigheten skriver att hela processen varit ”för forcerad” och att ett beslut riskerar att fattas på fel grunder. Man pekar också på vad man anser är rena felaktigheter om Arkdes uppdrag kring museisamlingarna.
Även Moderna museet anser att utredningen är bristfällig, i vissa delar felaktig, och att en sammanslagning skulle innebär ”små vinster” för museet.
Framför allt anser Moderna museet att det saknas en övergripande vision för den nya myndighetens samlade uppdrag. Moderna museet ser också en risk att museets kärnverksamhet påverkas negativt då ”utredningens underlag är otillräckligt, genomförandetiden för kort samt att det saknas resurser för att genomföra organisationsförändringen.”
Statens konstråd, som tidigare varit försiktigt positiva till en sammanslagning, konstaterar att utredningen ”saknar en fördjupad analys om konsekvenserna av en sammanslagning”.
Henrik Orrje, vikarierande direktör på Statens konstråd, säger till Magasin K att utan en fördjupad analys kan en sammanslagning få en omfattande negativ påverkan på den offentliga konsten.
– Utredningen saknar perspektiv som representerar alla vi samverkar med, som till exempel kommuner, regioner och statliga bolag. Vi har även haft dialog med konstnärsorganisationerna och vi delar analysen att det här kan få negativa konsekvenser för många aktörer runt om i landet, säger Henrik Orrje.
Han menar att det finns många administrativa fördelar med ett samgående men att man inte bara kan ha synergivinsterna för ögonen utan också titta bredare.
– Statens konstråd har haft en central roll i den offentliga konstens utveckling under lång tid och den offentliga konsten lever i symbios med det svenska konstnärslivet. Om Statens konstråd som aktör osynliggörs på längre sikt så kan det få negativa konsekvenser för hela området offentlig konst och därmed också barn och ungas tillgänglighet till konst och att 1-procentsregeln försvagas.
Henrik Orrje anser att de berörda myndigheterna bör få göra en fördjupad konsekvensanalys innan ett beslut tas.

Henrik Orrje, vikarierande direktör. Foto: Statens konstråd.
Även Nationalmuseum avstyrker utredningen, som man menar brister i risk- och konsekvensanalys. Nationalmuseum vill se en ”mer solid utredning utan missuppfattningar” och motsätter sig även förslaget att Arkdes bibliotek skulle integreras med Nationalmuseums bibliotek.
DIK, genom Saco-S, avstyrker också hela utredningen. De största riskerna som lyfts är att uppdragen och verksamheterna försvagas, att den specialistkompetens som finns i de tre olika verksamheterna går förlorad samt att en sammanslagning kommer att innebära en allt för stor likriktning.
Även DIK anser att utredningen brister i sin risk- och konsekvensanalys. DIK ifrågasätter också hur stor besparing och effektivisering en sammanslagning av myndigheterna i praktiken kommer att innebära.
Branschorganisationen Sveriges Museer säger varken ja eller nej till förslagen, men skriver att eventuella fördelar för museibranschen och publiken vid en sammanslagning är för otydliga. Även Myndigheten för kulturanalys konstaterar att fördelarna med en sammanslagning inte är tillräckligt tydliga och myndigheten ställer sig därför tveksam till en sammanslagning.
Fackförbundet Sveriges Arkitekter avstyrker utredningen, detsamma gäller Konstakademin och Svensk curatorförening. Konstnärernas Riksorganisation ser allvarliga risker med en centralisering, som man menar kan hota både den konstnärliga friheten och den fria konstens oberoende ställning.
Organisationen Svenska Tecknare undrar i sitt remissvar om förslagen om samordning ens kommit till stånd om det inte varit så att de tre myndigheterna råkar ha lokaler nära varandra eftersom det framhålls i utredningen. ”Att geografisk närhet ska vara avgörande för hur myndigheter ska vara organiserade känns inte seriöst”, skriver Svenska Tecknare.
Det föreslagna namnet ”Moderna – en myndighet för modern konst, arkitektur och design, ifrågasätts av bland annat Statens fastighetsverk som menar att namnet Moderna riskerar att bli missvisande och att arkitekturfrågorna kan marginaliseras.
Det är regeringen som fattar beslut om sammanslagningen ska genomföras. Magasin K har frågat kulturminister Parisa Liljestrand (M) hur hon ser på kritiken mot utredningen och de negativa remissvaren. Hon lämnar en skriftlig kommentar:
”Sista dagen för att lämna yttrande var igår den 31 mars så det är för tidigt för mig att uttala mig om inkomna synpunkter och den fortsatta processen. Nu kommer vi att bearbeta alla inkomna remissvar och sedan kommer regeringen att återkomma i frågan om hur utredningens förslag tas vidare.”
Texten är uppdaterad 2025-04-01 med Parisa Liljestrands kommentar.
Remissinstansernas svar
Regeringen utsåg 19 remissinstanser varav 16 har svarat. Därutöver har 26 organisationer och personer skickat in remissvar. Magasin K har gått igenom samtliga inkomna remissvar per den 31 mars. Understrukna är remissinstanser som regeringen utsett. Listan är uppdaterad 2025-04-01.
Avstyrker utredningen och/eller ser negativa konsekvenser av en sammanslagning
Arkdes
KLYS
Moderna museet
Myndigheten för kulturanalys
Nationalmuseum
Statens konstråd
Saco-S/DIK
Sveriges Arkitekter
Bildkonst Sverige
Konstakademin
Konstnärernas riksorganisation
Svensk curatorförening
Sveriges Bildkonstnärsfond
Svenska Tecknare
Eva Bonniers donationsnämnd.
Konstnärscentrum
Konsthantverkscentrum
Ämnesrådet vid Institutionen för Konsthantverk, Konstfack
BUMS Barns utemiljö i staden
Lena Biörnstad Wranne, tidigare bibliotekarie på Arkdes
Susanne Helgesson och Lotta Jonsson, journalister
Eva Rudberg, arkitekt
Föreningen Arkdes vänner
Fackförbundet ST
Centrum för fotografi
Jöran Lindvall, arkitekt
Form/Design center
Svenska Galleriförbundet
Grafikens hus
Nätverket Klister
Stockholms arkitektförening
IQ Samhällsbyggnad
Avstyrker delar av utredningen men inte hela
Ekonomistyrningsverket
Statskontoret
Lämnar inga synpunkter på utredningen men lyfter konsekvenser
Sveriges Museer
Statens Fastighetsverk
Stiftelsen Svensk Industridesign
Lämnar inga synpunkter
Arbetsgivarverket
Kammarkollegiet
Statens servicecenter
Riksrevisionen
Ser positivt på utredningen
Konstnärsalliansen
Har ej svarat på remissen
Offentliganställdas Förhandlingsråd (S, P, O)
Service- och kommunikationsfacket, Seko
Stockholms kommun