I Vännäs, några mil väster om Umeå, finns ett centrum med butiker, en järnvägsstation och en kvartersstor skola stor med vitblänkande fasad. I ett utskjutande hörn sitter skylten: Bibliotek.
Bakom glasdörrarna har barn- och skolbibliotekarie Maria Sidebo under förmiddagen bland annat förberett dagens sago- och pysselstund. Att kommunen har landets högsta utlåning per invånare förvånar henne inte.
– Vi har legat högt rätt länge, säger hon.
Förutom biblioteket i Vännäs finns ett mindre i Vännäsby några kilometer nedströms Umeälven. Att båda biblioteken ligger centralt, väl integrerade med skolorna, tror Maria Sidebo bidrar till det flitiga boklånandet. Liksom ”hyfsat bra öppettider”.
– Jag tror mycket på att det ska vara enkelt för att folk ska vilja gå på biblioteket. Det ska vara öppet när man kommer och gå fort att hämta en reserverad bok.
Ifjol lånades drygt 50 miljoner medier – böcker, ljudböcker eller tidningar – i landets folkbibliotek. Det ger ett genomsnitt på runt fem lån per invånare och år. I Vännäs var lånelusten mer än dubbelt så stor, med nästan tolv lån per invånare. Det visar den statistik som Kungliga biblioteket varje år tar fram på uppdrag av SCB.
Erik Enström, kultur- och bibliotekschef i Vännäs, berättar att utlåningen under 20–25 år legat stadigt på samma nivå.
– Så när utlåningen runt om i landet gått ner har vi klättrat högre och högre upp i jämförelse med andra. Och nu ligger vi högst. Det är så klart superkul.
”När utlåningen runt om i landet gått ner har vi klättrat högre och högre upp i jämförelse med andra. Och nu ligger vi högst.”
Ett bra lagarbete i biblioteket tror han är en av flera saker som kan förklara den höga utlåningen. Mycket tid läggs på inköp och arbete med bokbeståndet. Och inköpen diskuterar bibliotekarierna alltid gemensamt.
– Det gör att vi får in flera perspektiv och ett bokbestånd som jag tror är intressant för våra besökare. För även om man är storläsare och tycker sig ha många perspektiv så täcker man in mycket mer när flera är med i diskussionerna.
Gallringen är också viktigt, enligt Crew-metoden, där till exempel deckare gallras oftare än faktaböcker.
– Kanske gör det att vi är duktiga på att hålla bokbeståndet relevant.
Samarbetet med skola och förskola beskriver bibliotekschefen som ”superviktigt”. Alla fyraåringar bjuds in på besök för att bekanta sig med biblioteket och från sex års ålder får alla lånekort. Dessutom är skol- och barnbibliotekarien en och samma person i lokaler som skol- och folkbiblioteket delar.
– Det gör det ganska sömlöst mellan att vara elev och gå till skolbiblioteket och att vara barn i Vännäs och gå till sitt folkbibliotek, säger Erik Enström.
Det märks i utlåningssiffrorna: även vad gäller barn- och ungdomsböcker kniper Vännäs förstaplatsen.
Erik Enström, kultur- och bibliotekschef i Vännäs kommun, ser flera anledningar till att bokutlåningen är högst i landet.
Foto: Bertil Jansson
Med sex bibliotekarier på drygt 9 000 invånare ligger kommunen nära rikssnittet. Inte heller medieinköpen sticker ut i statistiken. Bibliotekschefen nämner att man använt medel från Stärkta bibliotek till ökad bemanning. Kanske har den projektanställda varit triumfkortet? Eller programverksamheten, som lockar allt fler besökare till biblioteket? Eller bibliotekssamarbetet med andra kommuner i Västerbotten, varav totalt fyra återfinns på tio-i-topplistan vad gäller utlåningen?
Kanske allt sammantaget. Men grunden som allt byggs på är det dagliga lagarbetet i biblioteket.
– Vi har inte jättededikerat vem som gör exakt vad, utan alla kan göra alla saker. Det kan handla om gallring, bokvård, katalogisering eller att det är fullt med besökare i till exempel skolbiblioteket. Alla rycker in där det behövs.
De regelbundna mötena om bokbeståndet och inköpen har många fördelar, menar Erik Enström.
– De gör att man är van att jobba ihop. Då blir det också lätt att se och förstå när man behöver stötta varandra i olika sysslor.
Bibliotekarierna Moa Strömberg, Anna-Lena Hedman och Maria Sidebo instämmer.
– Vi har alla olika styrkor. Det finns ingen prestige i arbetsgruppen. Vi försöker fördela uppgifterna till den som är bäst för det, säger Maria Sidebo.
Kommunerna med flest bibliotekslån per invånare under 2023. Siffran inom parentes anger antal lån per invånare och år.
- Vännäs (11,7)
- Umeå (11,0)
- Mörbylånga (10,7)
- Bjurholm (10,6)
- Lomma (10,5)
- Emmaboda (10,1)
- Arboga (9,7)
- Älmhult (9,4)
- Stenungsund (9,4)
- Vindeln (9,3)
Källa: Kungliga biblioteket och SCB.