Efter mer än tio år av erfarenhet av att arbeta som arkivarie i olika sektorer märker jag att Sverige har ett stort behov av kvalificerad personal för att hantera dokumenthantering. Magasin K:s granskning av bristen på kommunala arkivarier visade tydligt att den kommunala sektorn ligger under acceptabla gränser för vad som krävs för god dokumenthantering. Mellan raderna kan man också ana att många av våra kollegor har titlar som ligger under deras kompetensnivå: en kvalificerad arkivarie eller erfaren registrator får kanske nöja sig med att vara ”arkivsamordnare” eller helt enkelt ”arkivassistent” – motsvarigheten till någon med enbart gymnasieutbildning. Ändå har de ansvar för hela arkiv.
Min erfarenhet är att tjänster med fokus på informationshantering, särskilt i statlig och kommunal sektor, har stor efterfrågan och begränsad tillgång på kvalificerad personal. Jag har personligen varit inblandad i rekryteringsprocesser de senaste två åren där jag varit den enda kvalificerade sökande och kunnat höja min egen lön med många tusenlappar enbart genom att byta jobb.
Myndigheter verkar på många håll, särskilt i storstäderna, ha svårt att rekrytera arkivarier, registrator och andra till liknande tjänster. Särskilt utbildade arkivarier med några års erfarenhet tycks vara hett eftertraktade och en bristvara. Många myndigheter ligger efter med sin arkivering och har behov av extra resurser i form av ordinarie anställda, projektinsatser och externa konsulter.
”Dokumenthantering är en nischad kompetens som blir allt viktigare i ett alltmer utpräglat informationssamhälle.”
Dokumenthantering är en nischad kompetens som blir allt viktigare i ett alltmer utpräglat informationssamhälle. Det är också specifikt i levande verksamheter som vi arkivarier behövs och vi har en viktig samordnande roll för ökad digitalisering och tillgänglighet av dokumentation. Såväl den egna verksamheten som allmänheten har stor nytta av vårt arbete, inte minst det förebyggande, framåtblickande och digitala.
Tyvärr har vi arkivarier nog också varit dåliga på att hävda oss. Vårt långsiktiga arbete kan ofta vara svårt att förklara för verksamheter som har fokus på de närmaste åren eller kvartalen. Som så många andra yrken inom offentlig förvaltning så är vår bransch kvinnodominerad med allt vad det innebär av strukturella orättvisor och lägre löner än likvärdiga mansdominerade yrken. Nu, om någonsin, är det tillfälle att ställa krav på högre lön.
Peter Isotalo,
arkivarie och ombud på DIK:s kongress i november.