Maria Jönsson har tidigare riktat skarp kritik mot att Norrköpings kultur-och fritidskontor läggs ner och att Stadsmuseet hamnar under avdelningen Attraktionskraft i stadens nya tillväxt- och utvecklingskontor, som sjösätts vid årsskiftet.
– Jag ser det här som ett sätt att sakta nedmontera kulturen. Det är ingenting som stärker Norrköping som kulturstad utifrån det kommunala perspektivet, sade hon till Magasin K i augusti.
I den nya organisationen var tanken att Maria Jönsson skulle behålla sin tjänst och i augusti sade hon till Magasin K att hon inte såg att museets verksamhet skulle påverkas i någon större utsträckning. Men nu slutar hon alltså efter nära fyra år som chef för museet.
Till Magasin K säger Maria Jönsson att Stadsmuseets medarbetare fick beskedet i onsdags. Själv skrev hon på en överenskommelse med kommunen först i går torsdag.
– Det har gått snabbt. Att vi skulle landa här har det bara pratats om i lite över en vecka.
Överenskommelsen, säger hon, innebär att hon ”inte kan säga särskilt mycket” om varför hon nu lämnar sin tjänst.
Vems beslut är det att du slutar?
– Norrköpings kommun och jag har skrivit en överenskommelse om avslut av min anställning. Det är med andra ord ömsesidigt såtillvida att vi är överens om att jag ska sluta och att jag får ett avgångsvederlag på 737 100 kr. Med detta sagt, överenskommelsen sker på arbetsgivarens initiativ.
Du har varit starkt kritisk mot omorganisationen, har det påverkat att du slutar?
– Jag är fortfarande kritisk till den nya organisationen. Den ger helt enkelt inte rätt förutsättningar för kulturen att komma till sin rätt, varken för samhälle eller individ.
Vad tror du om museets framtid?
– Det är en svår fråga. Jag vet att museet står inför enorma utmaningar. En blyertspennebudget har museet haft under många år och en kan tänka att den allmänna besparingen på 1,35 procent inte är särskilt mycket, men det innebär med största sannolikhet att det behöver skäras i personalbudgeten.
– Att dessutom gå in i en omorganisation som, som jag ser det, minskar kulturens möjlighet att verka som en fri demokratisk mötesplats med bildning i fokus… det blir svårt.
Du skriver ”Hejdå kulturstaden Norrköping” i ett inlägg på Facebook i dag. Ligger det något mer i det, än att du lämnar museet?
– Jag önskar att jag kunde säga nej, men jag ser tyvärr faran komma från många håll. Och det är jag inte ensam om. Det samlas in namnunderskrifter i olika syften, rädda-kulturen-föreningar startas och mycket annat. Med det sagt, hoppet lever genom alla dessa insatser.
Vad hoppas du på framåt för egen del?
– Jag vill egentligen bara göra mer av samma. I vilket sammanhang det blir får tiden utvisa.
– Sedan vill jag säga att Norrköpings stadsmuseum är en makalös institution och att jag är oerhört stolt över att ha arbetat där. Jag kommer att sakna Norrköping, men blickar redan framåt.
”Jag vet att museet står inför enorma utmaningar”
Verksamhetschefen för konst och kultur på Kultur- och fritidskontoret, Eva Hanzén, går in som tf museichef för Norrköpings stadsmuseum från och med i dag. Hon har varit Maria Jönssons närmaste chef och skriver i ett mejl till Magasin K att arbetsgivaren inte går in på detaljer kring överenskommelsen.
Sker överenskommelsen på arbetsgivarens initiativ?
”Vår upplevelse är att den här överenskommelsen har föranletts av en konstruktiv dialog i enlighet med kommunens rådande rutiner. Som arbetsgivare har vi ett ansvar att alltid säkerställa att vi svarar upp mot våra verksamheters krav, både mot medborgare och mot våra medarbetare”, skriver Eva Hanzén.
Varför har kommunen beslutat att träffa en överenskommelse med Maria Jönsson om att hon lämnar sin tjänst?
”Med respekt för medarbetarens integritet väljer vi som arbetsgivare att inte gå in på detaljer kring den här överenskommelsen. Vi har gemensamt beslutat att gå skilda vägar eftersom vår bedömning är att det är det bästa alternativet. Vi är tacksamma för Maria Jönssons engagemang och önskar henne all lycka i framtiden”, skriver Eva Hanzén.