2019 genomfördes en kartläggning av arbetsmiljön på Norrköpings stadsmuseum som visade på brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet. I samband med det fick museets dåvarande chef sluta. Kommunledningen uttalade sig då om att ledarskapet inte fungerade.
– Som jag ser det behövs ett engagerat ledarskap. Vi har också sett att vi behöver komma till rätta med arbetsbelastningen. Alla kan inte springa på allt. En viktig lärdom är också att informationen till personalen måste bli bättre och lika. Det går inte att informera i korridorerna, sa kultur- och fritidsdirektören Maria Modig till Norrköpings Tidningar då.
Fyra år har gått sedan dess och museet står återigen utan ordinarie chef. Maria Jönsson slutade med omedelbar verkan förra veckan efter att hon träffat en överenskommelse med Norrköpings kommun. Den här gången har företrädare för kommunen inte gett någon anledning till beslutet.
Båda parter hänvisar till att det ingår i överenskommelsen att inte gå in på orsakerna bakom. Det är också informationen som gått ut till de anställda.
– Informationen till oss är samma som det som står i tidningarna, att de har bestämt sig för att gå skilda vägar och att de av integritetsskäl kan inte kan säga mer, säger en av de anställda som Magasin K pratat med.
Magasin K har varit i kontakt med nuvarande och tidigare anställda. De beskriver en arbetsplats där problemen med arbetsmiljön fortsatt efter 2019. Den bilden bekräftas av skyddsombudet Theres Furuskog.
Bland annat har de två senaste årens osa-enkäter, som handlar om organisatorisk och social arbetsmiljö, visat på många svårigheter där flera är kopplade till ledarskapet, säger Theres Furuskog:
– Många har känt ett motstånd till att gå till jobbet på grund av stämningen, ovisshet och konflikter. Och många har uttryckt att det har med ledarskapet att göra.
Flera arbetsskadeanmälningar har gjorts sedan Maria Jönsson tillträdde, något som Norrköpings Tidningar var först med att berätta. Magasin K har tagit del av en skadeanmälan som beskriver en stressig arbetsmiljö och missnöje med ledarskapet.
Sammantaget framträder en bild där konflikter i personalen med grupperingar, otydlighet och hierarkier har fått anställda att må dåligt.
– Jag har själv lämnat huset för att jag blivit totalt knäckt, och jag vet andra som lämnat huset gråtande, säger en medarbetare och tillägger:
– Maria Jönsson tog över en plats med en dålig arbetsmiljö, men det har inte blivit bättre.
När Magasin K ringer upp Maria Jönsson och frågar om problemen med arbetsmiljön är skälet till att hon slutar hänvisar hon till sitt tidigare svar och att hon inte kan kommentera utöver det:
– Jag slutar för att kommunen och jag har kommit överens om att gå skilda vägar. Jag tycker det tråkigt, men jag är också stolt över det arbete vi tillsammans har åstadkommit.
Eva Hanzén, verksamhetschef för konst och kultur på kultur- och fritidskontoret i Norrköping, skriver i ett mejl till Magasin K att ”överenskommelsen kommer sig av en utredning i linje med kommunens rådande rutiner”, men svarar inte på vilken typ av utredning det har handlat om. Enligt skyddsombudet Theres Furuskog har en utredning gjorts om arbetsmiljön på arbetsplatsen.
– Den började med en arbetsskadeanmälan förra hösten och har pågått sedan dess. Större delen av personalen har blivit intervjuade.
Maria Jönsson säger hon att hon inte känner till eller vet något om att en utredning skulle ha föranlett den överenskommelse som träffats mellan henne och kommunen.
– Jag känner inte till någon utredning. Det är nya uppgifter för mig.
Magasin K frågar också Maria Jönsson hur hon arbetat med arbetsmiljön på Norrköpings stadsmuseum och vad hon säger om kritiken mot hennes ledarskap.
– Arbetsmiljöarbete har varit väldigt högt prioriterat under min tid på museet, men det har också varit utmanande av många skäl – inte minst politik, ekonomiska nedskärningar och omorganisationer, säger Maria Jönsson.
Har det varit arbetsmiljöproblem under din tid på stadsmuseet?
– Det har absolut funnits utmaningar. Från några håll har det varit missnöje med arbetsmiljön under mer än tio år, oavsett chef. Det tar tid att komma till rätta med.
I oktober hade Norrköpings stadsmuseum besök av Arbetsmiljöverket som konstaterar att arbetsgivaren vid inspektionen av det systematiska arbetsmiljöarbetet kunde beskriva att man på flera olika sätt undersöker arbetsmiljön. Däremot bedömer Arbetsmiljöverket att det saknas en skriftligt dokumenterad generell riskbedömning för verksamheten, vilket föranleder ett återbesök i januari. Några andra anmärkningar framkom inte.
Skyddsombudet Theres Furuskog säger att arbetsplatsen kommer att få utökat stöd från företagshälsan framöver, vilket hon välkomnar.
– Det har byggts upp så mycket under året som vi behöver hjälp med. Vi har blivit lovade enskilda samtal och stöd till hela gruppen under en längre tid. Så nu känns det som att man har en plan för ett helhetsgrepp kring arbetsmiljön, vilket vi från fackligt håll har efterfrågat länge.