– Jag trodde att jag var solbränd när jag fick klåda i ansiktet, men tyckte att det var lite konstigt i september. Någon månad senare regnade det rakt ner på mitt tangentbord.
Det säger Birgitta Johansen, museichef på Örebro läns museum sedan hösten 2015. Hon var inte den enda som fick fysiska besvär på jobbet. Huset gjorde såväl personal som besökare sjuka. Vid inspektion upptäcktes svartmögel och att takstolarna ruttnade.
Byggnaden ägs av regionen, som dröjde med att agera trots larm från museet enligt Birgitta Johansen. 2018 beslöt hon därför att över en dag stänga byggnaden genom skyddsstopp. Sedan dess har museet bland annat haft verksamhet på Örebro slott samt startat ett mobilt museum i väntan på att få komma tillbaka sin lokal.
På regionens hemsida står det fortfarande att renoveringen ska vara klar 2022. Men byggnaden har stått orörd sedan 2018.
Öppningsdatum har flyttats fram flera gånger. Först till 2023, sedan 2024, sedan 2025 och nu – ”i bästa fall” 2026, enligt Torbjörn Sjölander, fastighetsstrateg och projektledare för länsmuseet på regionen.
Bygglov och upphandlad entreprenör, Serneke, finns. Men budgeten har svällt. För att komma igång krävs ett politiskt beslut om mer pengar.
– Det har blivit väldigt mycket dyrare. Vi har fått en ny siffra som vi nu masserar. Teoretiskt skulle det kunna komma upp på regionfullmäktige i april och då har vi spaden i backen i maj, säger Torbjörn Sjölander.
Men enligt Andreas Svahn (S), ordförande för regionstyrelsen i Örebro, finns ett så snabbt förfarande inte på kartan.
2018 beslutade regionfullmäktige om 118,5 miljoner kronor till renoveringen. I Sernekes nya kalkyl, från januari i år, har summan nästan fördubblats till 232 miljoner.
En stor del utgörs av prisökningar och kostnader man inte kunnat förutse enligt Andreas Svahn, som samtidigt säger att 35-50 miljoner är ”ambitionshöjningar” från museet – som ökad säkerhet i form av tjockare glas och bättre förvaring.

Enligt Andreas Svahn (S) är det mest troligt att regionfullmäktige kan fatta beslut om museets framtid först i juni. Foto: Helena Christerdotter
– Utifrån att det är väldigt mycket dyrare behöver vi tid att analysera läget. En möjlighet är begära mer pengar i regionfullmäktige. Den andra vägen är att se om vi kan banta ambitionerna och bara rusta upp huset så att det fungerar. Ett tredje alternativ är att börja om från början.
”En möjlighet är begära mer pengar. Den andra vägen är att se om vi kan banta ambitionerna. Ett tredje alternativ är att börja om från början.”
Enligt projektledare Torbjörn Sjölander är det oklart om det kan bli billigare. Även med enklare tekniska lösningar och sänkt ambitionsnivå finns fortfarande krav från diverse myndigheter.
– Får vi hemläxa att göra en putsning, eller en rejäl kapning av budgeten, tar det också tid att utreda, projektera och kostar mer konsultpengar.
Flera har riktat skarp kritik mot regionen. Peter Ekström, tidigare rektor för Örebro konstskola som varit inblandad i förslag för ombyggnationen, kallar situationen ”väldigt allvarlig”.
– Regionpolitikerna är fruktansvärt ointresserade. Ärendet har misskötts i åratal vilket är en del av att det blivit så mycket dyrare. Det kan bli en ännu mer utdragen process som leder till att museet aldrig öppnar, även om man kan hävda att man inte stängt det, säger Peter Ekström som också sitter i Örebros kultur- och fritidsnämnd för Vänsterpartiet.
– Det är oerhört skämmigt redan och skandal på riksnivå att det tar så lång tid.
”Det är oerhört skämmigt redan och skandal på riksnivå att det tar så lång tid.”
För bara drygt tre år sedan sa museichef Birgitta Johansen till Nerikes Allehanda: ”Vi räknar med att kunna öppna igen inom överskådlig tid”. I dag är tonen en annan.
– Vi är hyresgäster, vi håller inte i taktpinnen och har inte fått några vettiga besked. Politiken ska fatta beslut och när det blir står skrivet i stjärnorna, vi vet inte.
Inte heller Johan Niklasson (C), ordförande i museets styrelse sedan januari, vågar gissa hur lång tid det tar.
– Flera parter måste komma fram till en gemensam målbild och där är vi inte än.

"Till slut handlar det bara om att man måste pynta upp. Samhället har gett oss ett uppdrag, då måste väl ändå någon fixa förutsättningarna," säger museichef Birgitta Johansen.
Varför har renoveringen skjutits upp gång på gång? Birgitta Johansen pekar på tidsödande förslag från regionen – som hon menar aldrig skulle ha fått tillstånd.
– Fastighetsägaren har inte tagit till sig vilken komplex och krävande fastighet det är och inte heller vad en museiverksamhet innebär. Man kan inte bete sig så när det är ett byggnadsminne. Jag hittar inte ord.
Birgitta Johansen säger att de själva ordnat tillstånd enligt kulturmiljölagen eftersom fastighetsägaren ”inte fattat att det krävs”.
– Man har inte tyckt att det vi säger är något att bry sig om. Det tog väldigt lång tid för dem att inse att det här är ett sjukt hus.
Projektledare Torbjörn Sjölander tillstår att man kanske dröjde för länge med att åtgärda problem som museet lyfte och att vissa saker man ”trodde var tekniskt möjligt” sedan visade sig inte vara det.
– Vi är inte jordens smidigaste organisation och bygger främst vårdlokaler. Man kanske såg det här lite som vilket bygge som helst. Samtidigt är det ett komplicerat hus, mer och mer saker har kommit in i projektet.
Torbjörn Sjölander understryker att han inte är nöjd med den utdragna processen.
– Vi är lika bekymrade vi. Även om det skulle gå igenom nu är det ändå åtta år utan museum i Örebro, det är inte bra.
”Även om det skulle gå igenom nu är det ändå åtta år utan museum i Örebro, det är inte bra.”
Samtliga som Magasin K talar med är överens om att det har tagit väldigt lång tid – utom en person. Regionstyrelsens ordförande, Andreas Svahn. När han ska bemöta kritiken säger han att ”det är tråkigt och olyckligt att man upplevt det så”.
– Jag har stor respekt för att om man inte är insatt i den här typen av frågor så kan man få uppfattningen att det är helt orimligt att det tar så lång tid.
Andreas Svahn säger att regionen kanske inte varit tillräckligt tydlig med hur lång tid det skulle kunna ta. Han nämner en generell brist på fastighetskompetens som en anledning till att det dröjt.
– Men att ett komplext byggprojekt tar åtta år är ganska vanligt.
”Precis som i privatlivet får man anpassa ambitionerna till vad plånboken tillåter.”
Enligt Andreas Svahn är det mest troligt att regionfullmäktige kan fatta beslut om museets framtid först i juni – ”om det är spåret man väljer”.
– Precis som i privatlivet får man anpassa ambitionerna till vad plånboken tillåter, säger Andreas Svahn.
– Jag vill inte föregå de diskussioner som nu måste ske med museet och andra aktörer. Vi vet vad som behöver göras för att fastigheten ska kunna användas, sedan kan det bli en dialog om på vilka sätt man kan krympa ambitionsnivån. Det här innebär en kostnadsökning på 25-30 miljoner per år för regionen, vilket är ungefär vad en vårdcentral kostar.
Museichef Birgitta Johansen vet vad hon tycker.
– Till slut handlar det bara om att man måste pynta upp. Samhället har gett oss ett uppdrag, då måste väl ändå någon fixa förutsättningarna.
Blev byggnadsminne 2004
- Länsmuseet var färdigbyggt 1963. Fastigheten blev byggnadsminne 2004 och får inte förändras utvändigt.
- Sedan 1990 har verksamheten finansierats helt av Region Örebro Län, som även utser majoriteten i stiftelsen som driver museet.
- I stiftelsen Örebro läns museums ändamålsparagraf står det att den ska förvalta och tillgängliggöra fastigheten för allmänheten.
- Efter att vattenläckor och dålig luft gjorde personal och besökare sjuka stängdes museet 2018. Hela museets konstsamling har magasinerats. Sedan dess har diskussioner om renovering och ombyggnation pågått.