I förra veckan blev det klart att Norrköpings kultur-och fritidskontor läggs ner. Verksamheterna kommer ingå i ett nytt tillväxt- och utvecklingskontor med fem underavdelningar. Stadsmuseet och Konstmuseet hamnar under Attraktionskraft tillsammans med bland annat idrott, näringsliv, kommunikation och press. Biblioteken och kulturskolan hamnar under avdelningen Livskvalitet.
– Att splittra upp kulturen tror jag kommer att vara väldigt negativt för oss. Det här kom som en bomb för Kultursverige men jag har ju vetat om det här, det är en process som pågått några månader och ärligt talat har det varit surrealistiskt. Det är svårt att förutse konsekvenser, men jag är övertygad om att de kommer att vara allvarliga, och vissa bestående, säger Maria Jönsson, chef för Norrköpings stadsmuseum.
Hon tillägger att kultur och fritid nyligen varit med om en omorganisation, som nu alltså rivs upp. I den låg Stadsmuseet inom samma enhet som fritidsgårdarna, vilket Maria Jönsson var för eftersom det var ett sätt att nå barn och unga. Hon är också kritisk till att museerna inte längre kommer att sitta i samma ledningsgrupp som biblioteken och menar att det kommer att leda till att kulturens roll försvagas.
– Det blir små kulturenheter som sitter i samma ledningsgrupper som till exempel kommunikation, där frågorna kommer i skymundan är jag rädd för. Har man förståelse för varandras uppdrag stärks man och blir bra tillsammans. Jag har svårt att se att det kommer att bli på samma sätt nu.

Maria Jönsson tillträdde som chef för Norrköpings stadsmuseum i mars 2020. Foto: Norrköpings stadsmuseum.
Maria Jönsson säger vidare att hon har svårt att relatera till ordet attraktionskraft, som hennes nya avdelning ska heta.
– Visst finns vi också till för attraktion, för att locka nya invånare och näringsliv. Men det är inte där Stadsmuseets identitet ligger. Vårt uppdrag hittar man i museilagen, där definieras vad vi ska göra.
Hon fick nyligen en ny verksamhetschef, för konst och kultur, Eva Hanzén, mellan sig och kulturdirektören Maria Modig. Men nu försvinner flera chefsroller, och de båda cheferna kommer att få se sig om efter nya jobb. Själv behåller Maria Jönsson sin tjänst, och hon ser inte att den nya organisationen i någon större uträckning kommer att påverka museets verksamhet.
– Det har varit en arbetsam period utifrån pandemin, utställningen Medlöperi och motstånd – som både polisanmäldes av SD och ledde till att museet utsågs till Årets museum i Sverige 2021 – som påverkade arbetsmiljön mycket, och förändringsarbetet de senaste två åren. Men jag hoppas verkligen att vi ska kunna arbeta utifrån den vision vi har på museet, att vi kommer att kunna fortsätta vårt goda arbete.
Som tjänsteperson ska jag vara lojal med politiken och den organisation som sätts – men också med mina medarbetare, med verksamheten och med museilagen.
Hon tillägger att hon funderat mycket över den nya organisationen och huruvida det är rätt för henne att ha synpunkter den.
– Som tjänsteperson ska jag vara lojal med politiken och den organisation som sätts – men också med mina medarbetare, med verksamheten och med museilagen. Jag ser risker som är jättestora: om jag inte kommenterar dem gör jag inte heller mitt jobb. Jag ser det här som ett sätt att sakta nedmontera kulturen. Det är ingenting som stärker Norrköping som kulturstad utifrån det kommunala perspektivet.
Tillväxt- och utvecklingskontoret klubbades den 14 augusti av Norrköpings kommunstyrelse. Den nya organisationen har kritiserats av oppositionen, och S, V och MP yrkade avslag. Norrköping styrs genom ett samarbete mellan M, L och KD, under namnet Borgerlig samverkan. SD ingår i majoritetsunderlaget och samarbetar sakpolitiskt med Borgerlig samverkan. Kommundirektör Anna Selander, som lett förändringsarbetet, skriver i ett sms till Magasin K:
”Det finns inga beslut att montera ned kulturen på det sätt som lyfts i kritiken. Tvärtom fokuserar jag på utveckling och ökade synergieffekter i den förändrade organisationen som nu är beslutad av kommunstyrelsen. Den positiva effekten är förväntad i alla ingående verksamheter, inklusive kulturen.”