Offentliganställda kan hamna i kläm när politiker vill lägga sig i kulturverksamheter eller när det blåser upp till debattstorm om konstprojekt. Även allmänheten har ibland kritiska synpunkter på till exempel utställningar eller bristande representation i samlingarna. För att hjälpa tjänstepersonerna navigera i så kallade ”svåra frågor” så har Göteborgs museer och konsthall nu tagit framriktlinjer för att säkerställa opartiskhet och saklighet.
– Det är helt klart så att det finns en ökad spänning kring huruvida kulturförvaltningar är ideologiskt styrda och det uppkommer med jämna mellanrum diskussioner kring de här frågorna. Så vi ville hitta en väg i det här, att vi kan vara förberedda på frågor som kan uppstå, säger Klas Grinell, utvecklingsledare på Göteborgs museer och konsthall.
Det är ingen speciell händelse som har gjort att ledningen initierat arbetet med riktlinjerna, utan det handlar enligt Klas Grinell om att rusta sig för framtiden. Man har heller inte specificerat vad som är ”svåra frågor” då det skiftar över tid och varierar mellan olika verksamheter.
Riktlinjerna utgår från de lagar som styr kulturförvaltningens verksamhet, bland annat kommunallagens formuleringar om opartiskhet och museilagens paragraf 6 som stadgar att ”utställningar och annan publik verksamhet vid ett museum ska vara kunskapsbaserad och präglas av allsidighet och öppenhet”.
– Det är ingen regelbok eller manual som gäller i varje specifikt fall. Så riktlinjerna är ingen enkel lösning på alla situationer.
Ett sakligt och opartiskt förhållningssätt ska dock inte misstas för ett okritiskt förhållningssätt enligt Klas Grinell. Snarare handlar det om att kulturverksamheterna ska vara en plats för komplexitet och som tillåter oenighet. Tjänstepersonerna ska kunna luta sig mot lagtexten och tanken är att riktlinjerna ska ge en trygghet i yrkesrollen. Medarbetare förväntas kunna anlägga olika perspektiv på till exempel kulturarv och konst i sin yrkesroll, oavsett vad man tycker privat i olika politiska frågor.
– Vi förvaltar ju politiska beslut och de valda politikerna är våra uppdragsgivare. Så länge uppdragen är inom lagens gräns så ska vi förvalta dem och då ska vi vara sakliga och opartiska, säger Klas Grinell.
Riktlinjerna ska nu börjas implementeras i verksamheterna och medarbetarna kommer arbeta med dem under året.
Ska utgå från lagtext – inte åsikter
Riktlinjerna sammanfattas i ett antal punkter. Bland annat att:
- Avdelningarnas arbete ska utgå från lagar och beslut, inte åsikter eller perspektiv.
- Snarare än att reagera på nyhetsflöde och opinion ska avdelningarna systematiskt arbeta med ”svåra frågor”.
- Att förhålla sig opartisk kräver ämnesspecifik kunskap och att teoretisk förankrad kunskap om till exempel makt och orättvisor är uppdaterad och aktuell
- Omvärldsbevakning och dialog är en viktig del för att möta besökare som är engagerade i de ”svåra frågorna”
- Enskilda aktiviteter kan både fokusera och vinkla, utbudet ska dock präglas av allsidighet över tid.