Regeringen har beslutat att Forum för levande historia blir en av tolv så kallade hbtqi-strategiska myndigheter. Det var 2014 som de första hbtqi-strategiska myndigheterna utsågs av den dåvarande regeringen. Då fick fem myndigheter uppdraget, bland annat Kulturrådet och Diskrimineringsombudsmannen.
Rent konkret innebär uppdraget att ett hbtqi-perspektiv ska integreras och synliggöras i hela verksamheten. Forum för levande historia kommer också att ingå i ett nätverk med de andra hbtqi-strategiska myndigheterna.
– Vi ser fram emot nya möjligheter till kunskaps- och erfarenhetsutbyte, säger Petra Mårselius, överintendent på Forum för levande historia.
För att genomföra uppdraget får museet 500 000 kronor för 2023.
Vad räcker de pengarna till?
– Det gör att vi kan ta ett mer samlat grepp om och intensifiera arbetet med hbtqi-frågor. Just nu arbetar vi med att ta fram en plan för det arbetet.
Petra Mårselius säger att myndigheten redan tidigare arbetat med de här frågorna, bland annat genom fortbildningsverksamhet, rapporter och material för skolan. Förra året lanserades en webbfortbildning för anställda i offentlig sektor som ska fungera som stöd i arbetet med likvärdigt bemötande ur ett hbtqi-perspektiv.
Kommer ni att behöva anställa personal eller finns kompetensen för det nya uppdraget internt?
– Kompetens i frågorna finns hos oss, men förstärkningen innebär att vi exempelvis kan fortbilda hela personalen, säger Petra Mårselius.
Forum för levande historia har som uppdrag att informera om Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten genom historien. I höstas aviserade dock regeringen att myndigheten skulle få ett utökat uppdrag att även omfatta ”andras brott mot mänskligheten i historien” – en formulering som väckte en del kritik. Petra Mårselius säger att man ännu inte formellt fått det uppdraget.
– Vi har påbörjat en analys av hur vi ska ta oss an ett något reviderat uppdrag, men kan inte i dagsläget säga exakt hur det kommer att påverka verksamheten. Vi har redan tidigare arbetat med till exempel folkmorden i Rwanda och Srebrenica. Det är alltså inte helt nytt för oss att utgå ifrån lärdomar från andra brott mot mänskligheten i historien.
Andra hbtqi-strategiska myndigheter
• Diskrimineringsombudsmannen
• Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
• Socialstyrelsen
• Folkhälsomyndigheten
• Statens kulturråd
• Statens skolverk
• Migrationsverket
• Jämställdhetsmyndigheten
• Polismyndigheten