Omstridd myntauktion ställs in – ”Bästa nyheten på länge”

Den unika Everlövsskatten med mynt och silverföremål från 800-talet köps i sin helhet av två stiftelser. Vikingafyndet kommer nu tillfalla Ekonomiska museet/Kungliga myntkabinettet och museet planerar att snart ställa ut samlingen.

Vikingaskatten hittades i en en chiffonjé på 80-talet när möbeln gick i arv efter att en släkting till de nuvarande ägarna gått bort. Ägarna skulle den 29 april sälja samlingen via Myntauktioner AB vilket många arkeologer och museichefer skarpt kritiserat. Men nu ställs fredagens auktion in.

Gunnar Ekströms stiftelse för numismatisk forskning och Sven Svenssons stiftelse för numismatisk forskning kommer få köpa samlingen i sin helhet med avsikt att den ska tillfalla Ekonomiska museet/Kungliga myntkabinettets samlingar.

– Det är mycket glädjande att Everlövsfyndet kan hållas ihop för att vara en del av vårt gemensamma kulturarv och tillgänglig för forskning. Vi planerar nu närmast att ställa ut fyndet så att det ska kunna ses av alla intresserade, säger Cecilia von Heijne, museichef på Ekonomiska museet/Kungliga myntkabinettet till Magasin K.

Cecilia von Heijne säger att museet har stått i dialog med stiftelserna och auktionsfirman kring processen. Beslutet har dock fattats av stiftelserna.  

– Vi vill rikta ett stort tack till Gunnar Ekströms stiftelse för numismatisk forskning och Sven Svenssons stiftelse för numismatik som på detta fantastiska sätt har förenat sina krafter, säger Cecilia von Heijne.

– Det är en riktigt bra nyhet, jag är jättelycklig över det här! 

Det säger Birgitta Hårdh, professor emerita i arkeologi vid Lunds universitet, som var med och stred för att fyndet skulle tillfalla staten på 80-talet.

– Nu är skatten räddad och det finns möjlighet att studera den. Jag hoppas den ställs ut snart så man får titta på den, säger hon.

Gitte Ingvardsson är numismatiker på Historiska museet vid Lunds universitet, där samlingen tidigare ställts ut. Hon är en av dem som varit besviken över att samlingen skulle säljas till högstbjudande.

– Det här är helt enkelt den bästa nyheten på länge! Jag är otroligt glad över att skatten blir bevarad i sin helhet. Jag är tacksam över kollegorna i Stockholm som har gjort en stor insats för att denna historia får ett lyckligt slut, säger Gitte Ingvardsson.

Dan Carlberg, vd på Myntauktioner AB, skriver i ett sms till Magasin K:

 ”För våra kunder är det förstås mycket tråkigt, de har investerat tid och kanske pengar på att förbereda sig för något som sedan inte blev av. Om mynten ska förvaras i något museum eller komma ut på den privata marknaden har vi ingen synpunkt på.”

Han skriver också att säljaren ”har fått en marknadsmässig ersättning för sin samling.” 

Ämnen i artikeln:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


Kraven på kommunikatörerna

Annons:
DIK annons
Annons:

Aktuella ämnen: