Arbetsmarknaden för yrken inom musei- och kulturmiljösektorn fortsätter att vara tuff. Få jobb och många utbildade inom området gör att konkurrensen är hård och det ser inte ut att ljusna de närmaste fem åren – det visar Sacos och DIK:s prognoser i rapporten Framtidsutsikter 2030. Av de yrken som Saco tittat närmare på lyfter man särskilt upp just musei- och kulturmiljöyrken, tillsammans med arkitekter och samhällsvetare, som yrkesgrupper som kommer få det extra tufft att få jobb efter examen.
De senaste årens ekonomiska läge har dessutom bidragit till att försämra situationen ytterligare i museisektorn, särskilt för nyexaminerade.
Tillfälliga anställningar, vikariat och projektanställningar är vanligt förekommande, och det är särskilt svårt att få en tillsvidareanställning. Många inom sektorn väljer att starta eget företag, vilket gör dem extra sårbara under ekonomiska nedgångar, enligt rapporten.
Arbetsmarknadsläget i museisektorn varierar i olika delar av landet. De flesta jobben finns i storstadsregionerna, men där är också konkurrensen som störst. Samtidigt kan vissa specialistkompetenser vara mer eftertraktade, exempelvis inom verksamhetsutveckling eller digitalisering. Just digitalisering är en växande del av kulturarvssektorn, där många museer satsar på att digitalisera föremål, fotografier och dokument. Detta innebär att de som har digital kompetens kan ha större chans att hitta jobb.
Dessutom används AI allt mer inom områden som bildanalys, texttolkning och katalogisering, vilket gör att den som har kunskap inom dessa områden kan vara mer eftertraktad på arbetsmarknaden.
Trots att många i branschen närmar sig pensionsåldern ser det inte ut att skapas tillräckligt många nya jobb för att balansera arbetsmarknaden, enligt rapporten.