När den nya lagen om anställningsskydd, nya LAS, trädde i kraft i oktober 2022 var tanken att arbetsgivare skulle våga anställa i högre grad. Lagens huvudregel stavades tillsvidareanställning och det uttalade målet var att stärka tryggheten för landets arbetstagare.
För att uppnå det här infördes en mängd reformer, där bland annat tiden för när en visstidsanställning övergår till en fast anställning halverades. Med andra ord hoppades man att fler skulle lasas in – istället för att lasas ut – och det snabbare.
Men många gånger har lagen fått motsatt effekt, det visar Magasin K:s granskning av museisektorn.
I kulturvärlden är det framförallt på museerna som de med tidsbegränsade anställningar arbetar. De här personerna, som länge gått under termen timmisar, är de som håller i visningar och workshops, bemannar kassa och butik och som finns till hands i utställningssalarna. Guider, pedagoger, värdar – museernas ansikte utåt.
Men trots att nya LAS alltså var tänkt att underlätta för den här sortens arbetstagare, som år efter år arbetat på timme, har Magasin K sedan lagen infördes fått uppgifter om att den snarare gjort arbetslivet svårare för gruppen.
Vi bestämde oss därför för att fråga tjugo museer – landets fem största statliga, fem största regionala, fem största kommunala och fem största stiftelser – vad den nya lagen betytt för deras verksamhet.
Sammantaget svarar tretton av de tjugo arbetsgivarna i vår enkät att lagen försvårat. Ytterligare en svarar att den både underlättat och försvårat, vilket ger en andel om 70 procent som anser att nya LAS försvårat för deras verksamhet.
Vi har frågat efter nya LAS konsekvenser för museerna och deras anställda, ”med fokus på de som förut kallades timmisar med titlar som museipedagoger, värdar och motsvarande”. Trots frågan är det få chefer som reflekterar över de anställdas situation. Det vanligaste svaret, tolv nämner det, är istället att lagen inneburit mer administration för arbetsgivaren.
– Lagens gräns för inlasning efter 360 dagar på en femårsperiod har försvårat. Det administrativa arbetet har blivit oerhört mer tidsödande både med återkommande rekrytering av intermittenta (personer som arbetar oregelbundet, reds anm) varje år och att hålla koll på lasdagar, skriver Paul Waldenström, HR-ansvarig på Nationalmuseum, och tillägger att de tidigare kunde behovsanställa via en förordning för myndigheter som gick utanför LAS, vilket gjort skillnaden extra stor.
Västerbottens länsmuseichef Ulrica Grubbström är inne på samma spår – att nya LAS ”definitivt försvårat” för verksamheten och bidragit till ökad administration.
– Vi måste hålla ännu bättre koll på anställningstider för att undvika inlasning på tjänster eller tjänstgöringsgrader som inte verksamheten är i behov av. Detta leder till större personalomsättning, skriver Ulrica Grubbström och tillägger att museet i och med det går miste om kompetent personal.
”Vi måste hålla ännu bättre koll på anställningstider för att undvika inlasning på tjänster eller tjänstgöringsgrader som inte verksamheten är i behov av.”
Flera av museerna beskriver alltså hur de håller noggrann uppsikt över arbetstagarnas dagar, för att personerna inte ska lasas in. Eftersom den som har tidsbegränsad anställning nu snabbare kvalificerar sig för en tillsvidareanställning krävs det dessutom ett mer omfattande rekryteringsarbete av de här arbetsgivarna.
Att erfaren personal oftare byts ut leder i sin tur till ett kompetenstapp, vilket sju museer anger som en försvårande sak för verksamheten. Som Olov Amelin, landsantikvarie och chef för Jamtli, uttrycker det:
– [Nya LAS har] försvårat på grund av att vi inte kan använda oss av de personer som redan är inlärda i så lång utsträckning då de relativt snabbt får förtursrätt till nya SÄVOR (särskild visstidsanställning, reds anm) – vilket i slutändan leder till inlasning.
Elva svarande skriver vidare att det har blivit svårare att få till en bra bemanning i och med nya LAS. Precis som flera andra betonar Malmö museums chef Biljana Casadiego att museets verksamhet är beroende av ”säsong, turism, väder, aktuella projekt och utställningar”, som ”kräver varierande personalstyrka”. Hon skriver:
– Vi kan inte tillsvidareanställa personal för att täcka en högsäsong om någon dag eller vecka om året och sedan ha sysslolös personal resterande tid. Vi är således återkommande beroende av visstidsanställda under olika perioder varje år, där LAS-reglernas syfte inte håller.
Biljana Casadiego tillägger att medarbetare med visstid som samlar LAS-dagar därför riskerar att hamna i en övertalighet ”då vår budget för tillsvidareanställda inte blir högre”.
Så många pedagoger och värdar har museerna
Antal anställda museipedagoger, värdar och motsvarande på museet i fråga 2024. Av dessa intermittent anställda inom parentes.
Statliga
Statens historiska museer, SHM: 119 (0)
Statens maritima och transporthistoriska museer, SMTM: 237 (166)
Naturhistoriska riksmuseet: 42 (15)
Nationalmuseum: 45 (31)
Världskulturmuseerna: 59 (19)
Regionala
Jamtli: 18 (7)
Kalmar Läns Museum: 8 (6)
Hallands länsmuseer: 19 (10)
Bohusläns museum: 12 (4)
Västerbottens museum: 13 (4)
Kommunala
Göteborgs museer: har ej uppgett antal
Stadsmuseet i Stockholm: har ej uppgett antal
Malmö museum: 68 (30)
Helsingborgs museum: 39 (29)
Västerås museer: 9 (4)
Stiftelser
Nordiska museet: 30 (8)
Tekniska museet: 100 (20)
Prins Eugens Waldemarsudde: 35 (22)
Arbetets museum: 20 (18)
Västerviks Museum: 3 (1)
Källa: Respektive museum.
Fotnot 1: Åtta av Waldemarsuddes nio museipedagoger går på uppdragsavtal, dessa åtta är medräknade i siffran 35 enligt uppgift från museet.
Fotnot 2: Skansen, som är Sveriges näst största museum samt det största av stiftelsemuseerna (sett till antal årsverken), har som enda tillfrågat museum avböjt att svara på Magasin K:s enkät.
Även Tekniska museets direktör Peter Skogh anser att nya LAS försvårat ”avsevärt” av denna anledning. Han skriver:
– Vi har inte längre samma möjlighet att anpassa bemanningen efter besöksströmmarna som tidigare, vilket i förlängningen gett upphov till högre kostnader samt leder till minskad flexibilitet i att möta förändringar i efterfrågan med kort varsel. Till del kan vi fråga oss vilken vinsten är överhuvudtaget.
”Till del kan vi fråga oss vilken vinsten är överhuvudtaget.”
Samtidigt är Tekniska museet en av fem arbetsgivare i Magasin K:s kartläggning som infört fler tillsvidareanställningar, vilket alltså var syftet med den nya lagen. Tre anger det som en direkt konsekvens av nya LAS, medan det på Naturhistoriska riksmuseet och Tekniska museet skedde tidigare.
På Tekniska museet avvecklades den pool man haft, med omkring 40 medarbetare som arbetade på timme, i samband med att museet stängde längre perioder under pandemin.
– Det hade då även sin grund i att vi ville knyta vår personal närmare oss och erbjuda tydligare, mer förutsägbara och tryggare anställningar. Helt enkelt vara en bra arbetsgivare, skriver Peter Skogh.
Majoriteten av Tekniska museets så kallade explainers, pedagoger och besöksvärdar är tillsvidareanställda. Enligt Peter Skogh är det ”en avsevärt högre” personalomsättning i de här grupperna än andra, vilket är en bild som delas av flera andra museer. En anledning till det, skriver Gundela Pettersson, chef för Naturhistoriska riksmuseets publika avdelning, är de låga procentsatserna som erbjuds. Det betyder att även arbetsgivare som satsat på tillsvidareanställningar tvingas lägga mer tid på rekrytering.
– Såklart skulle vi hellre ha fler 100-procents tillsvidareanställningar, men verksamhetens behov ser inte ut så, skriver Gundela Pettersson.
”Såklart skulle vi hellre ha fler 100-procents tillsvidareanställningar, men verksamhetens behov ser inte ut så.”
Naturhistoriska riksmuseet är en av de arbetsgivare som reflekterar över hur det blivit för de före detta timmisarna i sitt svar till Magasin K, där Gundela Pettersson lyfter att nya LAS försvårat för de personer ”som gärna jobbar litegrann ibland och inte vill ha en tillsvidareanställning”.
– Tvärtemot intentionen har lagstiftningen inte gett en större trygghet för den anställde, som inte har möjlighet att jobba en längre period. Hen får därmed får mindre erfarenhet, kortare anställningstid och sämre CV, skriver hon.

En konsekvens av nya LAS som både arbetsgivare och lokalfackliga lyfter är att erfarna pedagoger och värdar nu fått färre timmar.
Illustration: Agnes Florin
Att värdar, pedagoger och guider som inte vill bli fastanställda fått färre timmar i och med nya LAS är den aspekt som flest arbetsgivare nämner som försvårande för arbetstagarna, totalt är det fem museer som tar upp problematiken.
– Lagen drabbar de individer som vill arbeta extra. De kan inte anställas och de kan inte heller arbeta under en längre tid, skriver Magnus Jensner, museichef för Hallands länsmuseer.
Statens historiska museer, SHM, är landets största sett till den totala personalstyrkan. Här arbetade 119 pedagoger och värdar under 2024, majoriteten tillsvidareanställda. Omställningen har enligt överintendenten Magnus Hagberg gjort att möjligheten till verksamhetsanpassad bemanning minskat avsevärt.
– De deltidsanställda är inte alls lika många i antal som de timanställda, vilket gör att vi har färre personer att fråga om extra pass, skriver Magnus Hagberg och tillägger att det därmed blivit svårare att bemanna extravisningar och särskilda evenemang, samt att ordinarie visningar kan behöva ställas in vid sjukdom.
Magnus Hagberg hör till dem som svarat att nya LAS försvårat för verksamheten samt inneburit mer administration – men han lyfter också dess positiva konsekvenser:
– Deltidsanställningarna på låg procent, cirka 4 till 20, har gjort att tidigare timanställda fått en fast anställning, vilket har inneburit en större anställningstrygghet. Museerna har också fått en säkrad grundbemanning, i och med att vi som arbetsgivare vet att dessa personer arbetar enligt sitt schema.
Två av museerna i granskningen är i sina svar främst positiva till den nya lagen.
– De medför att fler museianställda har fått trygga, rimliga anställningar, vilket är mycket bra, både för museerna och de museianställda, skriver Fredrik Linder, chef för Stadsmuseet i Stockholm.
Att inte göra skillnad på olika funktioner inom museerna, utan att alla som regel har samma typ av anställning, ser han också mycket positivt på:
– Det är viktigt för att uppvärdera synen på museiprofessionen som helhet och för att signalera att alla roller på museet är lika viktiga.
Tjänstgöringsgraderna för tillsvidareanställda guider, värdar och pedagoger varierar stort, från 3 till 100 procent. Majoriteten av de museer som har fastanställda i dessa yrkesgrupper anger minst tre olika tjänstgöringsgrader – och många har fler än så. Störst antal har SHM, som nämner 17 olika tjänstgöringsgrader där de lägsta ligger på 3, 4 och 8 procent.
”Från vårt perspektiv ser vi helst att folk har anställningar, och det har skett nu. Men – det är väl här problemet är – på väldigt låga tjänstgöringsgrader.”
Magasin K har även kontaktat DIK:s lokalfackliga företrädare på de tjugo museerna, där vi fått in svar från tolv. Att många har låga procentsatser är något som Jonas Lindwall, ordförande för den lokala Saco-S-föreningen på SHM, tagit upp med arbetsgivaren.
– Från vårt perspektiv ser vi helst att folk har anställningar, och det har skett nu. Men – det är väl här problemet är – på väldigt låga tjänstgöringsgrader. Det är ingen som kan leva på 12 procent, så de har andra jobb. Vilket i sin tur gjort verksamheten sårbar, säger Jonas Lindwall till Magasin K.
Samtidigt framhåller hans fackliga styrelsekollega Azmara Nigusse, att 20 procents-tjänsterna de har på Hallwylska museet, som är en del av SHM, är nödvändiga – eftersom de behöver vara nästan dubbelt så många på kvällar och helger än under kontorstid.
– Jag håller med om strävan mot heltid, men tycker att det gör att man inte tar dessa deltidstjänster och deras villkor på allvar. För min del handlar frågan mer om att de ska ha samma resurser och plats i verksamheten som övriga fasta tjänster, skriver hon och tillägger:
– Man kan få höra att de bara borde slås ihop och erbjudas som heltid istället. Men det löser inte problemet eller verksamhetsbehoven, så låga deltidstjänster eller arvodister försvinner inte med det.
I museibranschen används arvodister som ett annat ord för egenföretagare. De omfattas inte av lagen om anställningsskydd, eftersom de inte är anställda. I Magasin K:s enkät till museerna framkommer det att vissa museer till viss del löst bemanningen med sådan personal.
En av dem är Prins Eugens Waldemarsudde, där museichefen Karin Sidén uppger att de utöver en tillsvidareanställd intendent för pedagogik på heltid anlitar externa museipedagoger som går på uppdragsavtal och fakturerar museet, vilket förhandlats med de lokala facken.
”Generellt kan jag tycka att de nya LAS-reglerna inte är direkt anpassade för museisektorn.”
Utöver dessa arvodister, som tidigare var intermittent anställda, har Waldemarsudde både tillsvidareanställda och intermittent anställda värdar och vakter, varav flertalet i den sistnämnda gruppen är studenter och pensionärer.
– De nya LAS-reglerna har för oss inneburit mer administration, men det fungerar ändå i stort bra. Generellt kan jag tycka att de nya LAS-reglerna inte är direkt anpassade för museisektorn och därför krånglat till det för oss snarare än att det har underlättat, skriver Karin Sidén och tillägger:
– Behovet i verksamheten av externa pedagoger och värdar fluktuerar mycket över tid, det vill säga att vi under lågsäsong inte har behov av vare sig externa pedagoger eller externa värdar och vakter, vilket är skälet till att vi inte har anställt in några på låga procentsatser.
Den som har en studentanställning eller är över 69 år omfattas inte av LAS regler kring företrädesrätt och konvertering. Sigrid Abenius, lokalfacklig ordförande på Waldemarsudde, berättar att hennes styrelse tagit upp problematiken de ser med att före detta timanställda fått sluta.
– Men när vi försöker argumentera mot utvecklingen slutar det alltid med att vi sitter och diskuterar budgeten.Vi är medvetna om begränsningarna som finns och förstår problematiken, samtidigt är det onekligen så att de som tas in som timanställda nu, studenter och pensionärer, inte ersätta den personal som funnits tidigare. Som känner till arbetsplatsen väl och är självgående på ett helt annat sätt. Vår uppfattning är därför att denna förändring absolut går ut över verksamhet och personal, skriver Sigrid Abenius.
”Vår uppfattning är att denna förändring absolut går ut över verksamhet och personal.”
På frågan om nya LAS försvårat eller underlättat svarar totalt fyra fackliga företrädare att den försvårat. Fyra anser att lagen både försvårat och underlättat, medan fyra ännu inte sett någon skillnad för verksamheten.
När det kommer till vad man från fackligt håll framfört till arbetsgivaren svarar flera att de lyft att procentsatserna som värdar och pedagoger tillsvidareanställts på är för låga. Andra har framfört att museets visstidsanställda borde få fasta tjänster, att de ser en risk för kompetenstapp samt att visstidsanställda nu fått färre timmar. Vilket i sin tur lett till att ordinarie personal fått täcka upp. Som en lokalfacklig företrädare uttrycker det:
– Museets ledning räknar verkligen timmar, inte dagar eller månader, de tittar i detalj hur mycket de använder de här personerna. Och det har lett till att man ibland har belastat den fasta personalen mer, istället för att ta in folk på timmar.
Hen tillägger:
– Vi har haft de som jobbat hos oss över flera år som nu slutat för att de inte får tillräckligt med tid. Men det är svårt att få in samma kompetens, vilket ger kompetenstapp och att vi måste söka ny personal i omgångar.
”Museets ledning räknar verkligen timmar, inte dagar eller månader, de tittar i detalj hur mycket de använder de här personerna.”
Magasin K har också frågat de lokalfackliga om de upplever att deras arbetsgivare försöker kringgå LAS. Fyra svarar ja, sex svarar nej och två att det är för tidigt att säga. En av dem svarar ja är Patrik Nilsson, ordförande för DIK i Malmö stad:
– Det är ganska lätt att identifiera ett upplägg där särskilda visstidsanställningar tidsmässigt anpassas utifrån att undvika konvertering till tillsvidaretjänster. Men inget nytt i det egentligen, det förekom ganska öppet med de tidigare allmänna visstidsanställningarna också. Arbetsgivaren är duktiga på att räkna dagar, skriver han.
Patrik Nilsson tillägger att DIK i Malmö har en pågående dialog med arbetsgivaren i samverkan och andra förhandlingssituationer, där de påtalar att LAS är ”en trygghetslagstiftning och inte en lag som arbetsgivaren skall läsa baklänges för att smidigast uppnå sina syften”.
I stort tycker inte Patrik Nilsson att reformerna i nya LAS nämnvärt förändrat förutsättningarna för de visstidsanställda:
– Egentligen gör den bara att man som medarbetare snabbare når fram till tidpunkten då arbetsgivaren inte längre kan anlita en utan att ställas inför en konverteringssituation. Att uppnå en trygg anställningsform i museibranschen har inte blivit lättare av nya LAS.
En annan lokalfacklig beskriver hur arbetsgivaren medvetet glesar ut mellanrummen mellan arbetstillfällena, så att de visstidsanställda ”kan jobba flera år utan att lasas in”.
Men bilden är som sagt inte entydig, på Världskulturmuseerna svarar Saco-S-styrelsen att de ”inte har uppfattningen att arbetsgivaren försöker kringgå LAS”, en övertygelse som bland annat delas av Saco-S-styrelsen på SHM och Sabine Svensson, facklig företrädare på Hallands länsmuseer, som skriver att arbetsgivaren ”har varit lyhörd och lösningsorienterad”.
Även Thomas Adolfsson, ordförande för Saco-S-föreningen på Nordiska museet, svarar nej på frågan om han upplever att hans arbetsgivare försöker kringgå LAS:
– Faktiskt inte. Vi har en ständig dialog och är, förvånande nog, tämligen eniga i vår syn på saken.
Så gjorde vi
De tjugo museerna i vår granskning har valts ut på basis av att de är landets fem största i statlig, regional, kommunal respektive privat sektor. Samtliga i privat sektor drivs som stiftelser. Storleken utgår ifrån museernas årsverk 2023, enligt Kulturanalys statistik. Magasin K:s enkät till arbetsgivarna besvarades perioden 4 december 2024 till 31 januari 2025. Skansen, som är Sveriges näst största museum och det största av stiftelsemuseerna, har som enda tillfrågat museum avböjt att svara på Magasin K:s enkät.