Sanna Fries visar runt i hjälm, skyddsskor och signalväst. Än så länge är detta en byggarbetsplats. Men till hösten ska det nya sjukhusbiblioteket i Malmös nya sjukhusbyggnad öppnas. Närmare bestämt den 15 september.
– Vi får ungefär lika många kvadratmeter här som i vårt nuvarande bibliotek i Malmö. Men vi ska minska ner på vårt kontor så den publika ytan blir större, säger Sanna Fries som varit chef för sjukhusbiblioteket de senaste två åren.
Läget går inte att klaga på.
– I dag håller vi till i ett av husen som disponeras av universitetet på sjukhusområdet. Det ligger ganska off så vi är lite osynliga. Här hamnar vi mitt i den centrala entréhallen, tillgängliga för alla.
Planeringen för de nya sjukvårdsbyggnaderna började 2014. Tidigt i processen kontaktade den dåvarande chefen för sjukhusbiblioteket projektkontoret och föreslog att biblioteket skulle placeras i entrémiljön, berättar Sanna Fries.
– Projektkontoret nappade och det har aldrig varit något tal om att ändra det. Det har till och med varit aktuellt med större lokaler i den här miljön. Men till slut valde man att lägga sig i den här lokalen för att den ligger nära huvudreceptionen och det stilla rummet.
Sanna Fries tycker att placeringen skapar trygghet för besökarna och signalerar att sjukhuset värdesätter information kring hälso- och sjukvård. Hon ser det som en satsning från Region Skånes sida.
– Det är i varje fall någon form av ställningstagande att det här är en viktig verksamhet. Något man är stolt över och vill placera i första rummet.

Än så länge är sjukhusbibliotekets nya lokaler en byggarbetsplats och Sanna Fries får visa runt i hjälm, skyddsskor och signalväst.
Foto: Johan Bävman
Satsningen i Malmö sticker ut när man jämför med situationen i landet som helhet. År 2019 fanns det 62 bemannade sjukhusbibliotek. Mellan 2022 och 2023 minskade antalet sjukhusbibliotek från 56 till 50, något Magasin K skrivit om tidigare. Det senaste exemplet på ett patientbibliotek som stänger finns i Örebro. Det ersätts av en bokvagn.
– Regionerna behöver prioritera på olika sätt. Jag antar att man löser det genom att bli mer digitala och snäva in målgruppen till enbart professionerna på sjukhusen, säger Sanna Fries.


I Malmö har man en bred syn på vad ett sjukhusbibliotek ska innehålla.
– Vi är en blandning av forskningsbibliotek, medicinskt bibliotek och folkbibliotek med fokus på hälsa. Vi har en medicinsk samling och stöttar professionerna på sjukhuset, men vi har också verksamhet mot allmänheten. Vi har öppet för patienter och närstående och har ett hälsofokus på samlingarna, så att man själv kan läsa på om olika sjukdomstillstånd. Vi ger även möjlighet att hitta läkande läsning i form av skönlitteratur.
Allt är en förutsättning för att kunna skapa en demokratisk sjukvård, menar Sanna Fries. Den nya personcentrerade vården sker i samverkan med patienten och närstående.
– För att kunna ställa rätt frågor och förmedla vad som är viktigast behöver man som patient få förutsättningar att medverka i vårdsituationen. Då behöver man tillgång till information. Vi ger patienterna möjligheten att stärka sin egenmakt, det vi ibland kallar hälsolitteracitet.
”Vi är en blandning av forskningsbibliotek, medicinskt bibliotek och folkbibliotek med fokus på hälsa.”
Nu är nästa steg att börja flytta in möbler och böcker i lokalerna.
– Vi har en kontorsvariant av konsolhyllor i vår nuvarande lokaler, men de sviktar så vi har valt att satsa på riktiga bibliotekshyllor med en bättre konstruktion.
Det blir även nya fåtöljer.
– De är lite som holkar, som skärmar av. Har man haft en stressig dag kan man sätta sig där en stund med ett magasin och vara ifred.
När det gäller personalstyrkan har den minskat med flera tjänster de senaste åren och består i dag av tolv medarbetare, varav nio bibliotekarier. Flera har arbetat inom vården som sjuksköterska, läkare och biomedicinare. Men de flesta har en bakgrund inom humaniora.
Själv har Sanna Fries inte någon sjukvårdsutbildning. Hon började sin akademiska bana som arkeolog.
– Min idol när jag var liten var Indiana Jones. Jag hade en lång piska, precis som han har i filmerna, och jag lärde mig att hantera den så att jag kunde piska ner översta burken på en pyramid. Jag var helt besatt. Därav arkeologin, tror jag.
Hon insåg dock att hon inte skulle trivas med livet som arkeolog, med perioder utan arbete. Därför läste hon vidare till bibliotekarie. Hon har varit skolbibliotekarie, jobbat med bibliotekssystem och varit chef på ett folkbibliotek.
– Men sjukhusbibliotek kändes lite outforskat för mig. Kanske var det lusten att upptäcka och kartlägga ny mark som fick mig att dras till den här världen och undersöka den. Det är något jag har med mig från arkeologin, sättet att se på oss människor och våra professioner som delar av ett större sammanhang, säger hon.