Tre chefer på kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka varslades om avsked tidigare i år efter att de, enligt arbetsgivaren, begått allvarliga brott mot anställningsavtalet. Arbetsgivaren menar att cheferna inte följt interna regelverk, avtal och lagar. Bakgrunden är Ekots avslöjande om att kommunens bidragspengar från Socialstyrelsen bland annat användes till en New York-resa som kommunanställda åkte på tillsammans med ungdomar från kommunen.
Bidraget skulle användas för att bekämpa nyrekrytering till kriminella gäng bland unga. Studieresan fick allvarlig kritik i en extern utredning av revisionsbyrån PWC, bland annat mot att kultur- och fritidsförvaltningen vid urvalet av deltagare i resan brustit i att följa kommunallagen. De tre cheferna avskedades i november.
DIK och Vision företräder två av cheferna och vill att avskeden av medlemmarna ogiltigförklaras. Förbunden har därför kallat Botkyrka kommun till så kallade tvisteförhandlingar. Enligt DIK:s förhandlingsframställan, som Magasin K har begärt ut från kommunen, anser förbundet att omständigheterna inte är tillräckliga för uppsägning av chefen och att hen inte grovt åsidosatt sina åtaganden gentemot arbetsgivaren.
DIK skriver vidare att arbetsgivaren har uttalat sig kränkande om chefen i interna och offentliga kanaler och yrkar på skadestånd på grund av det och på grund av att kommunen meddelat att anställningen upphört, både internt och externt, innan överläggning genomförts.
Även Vision yrkar på skadestånd för sin medlem av samma anledningar, enligt förbundets förhandlingsframställan.
Magnus Berg, förhandlingschef på DIK.
Foto: Alexander Donka
Generellt så uttalar sig DIK inte om ett pågående ärende, men eftersom arbetsgivaren har gjort avskedandet publikt i ett pressmeddelande väljer DIK:s förhandlingschef Magnus Berg att kommentera.
– I förarbetena till lagen om anställningsskydd står det att avskedanden ska begränsas till de flagranta fallen, där det är fråga om avsiktliga eller grovt vårdslösa förfaranden som inte ska behöva tålas i något kontraktsförhållande. Enligt vår mening visar de underlag som arbetsgivaren hittills har presenterat inte på några brister av det slaget och räcker enligt vår mening inte ens för den lägre allvarsgraden, uppsägning av personliga skäl. Det finns också frågetecken kring den tvåmånadersregel som finns i lagen och hur avskedandet förhåller sig till den, säger Magnus Berg till Magasin K.
Både en intern och en extern utredning visar att de tre cheferna inte följt reglerna. Varför anser inte DIK att det räcker som skäl?
– De två andra cheferna är inte medlemmar i DIK, så vi kan givetvis bara uttala oss om vår medlem, säger Magnus Berg och fortsätter:
– Vi anser att det finns klara brister i utredningarna som har gjorts gällande vår medlem. Utredningarna i sig är ingen grund för arbetsrättsliga åtgärder, vad som faktiskt har hänt kan bara en domstol bedöma. Det finns dessutom inget likhetstecken mellan att inte följa regler och ett avskedande eller en uppsägning, utan det handlar helt om allvarsgraden.
Linda Olausson, förbundsjurist på Vision.
Foto: Vision
Linda Olausson, förbundsjurist på Vision, säger till Magasin K att förbundet anser att det inte finns grund för avsked för deras medlem och menar att de båda utredningarna visar på brister i stöd, kvalitetssäkring och lednings- och styrningssystem.
– Det är strukturella brister hos arbetsgivaren som vår medlem inte kan lastas för. Vår medlem var relativt ny i chefsrollen och saknade både en god introduktion i arbetet och behövliga stödfunktioner. Brister hos arbetsgivaren har därmed inneburit att vår medlem inte fått rätt förutsättningar för att utföra sitt uppdrag, säger Linda Olausson.
Botkyrka kommuns förhandlingschef Agneta Bern skriver i ett mejl till Magasin K att beslutet att avskeda cheferna är välgrundat och baseras både på det som kommit fram i PWC:s utredning och annat underlag.
– Det är tyvärr fråga om mycket allvarliga brott mot anställningsavtalet, och kommunen har lidit skada.
DIK och Vision menar att företrädare för Botkyrka kommun har uttalat sig kränkande om de här två cheferna i både media och i interna kanaler – vad är din kommentar kring det?
– Vi har haft som utgångspunkt i den här i situationen att vi vill vara transparenta mot våra medarbetare och mot allmänheten. Vi har därför gått ut med information om att vi har vidtagit arbetsrättsliga åtgärder mot tre anställda. Vi har dock inte nämnt de anställda vid namn.
Det gäller vid uppsägning och avsked
Enligt lagen får en anställd inte bli uppsagd utan sakliga skäl. Det finns två definitioner av sakliga skäl: uppsägning på grund av arbetsbrist och uppsägning på grund av personliga skäl. En arbetsgivare får enbart avskeda en anställd om den anställde misskött sin anställning grovt.
Tvåmånadersregeln innebär att en uppsägning inte enbart kan grundas på omständigheter som arbetsgivaren har känt till i mer än två månader.