Det senaste halvåret har Arbetsförmedlingen bedömt jobbchanserna för kommunikatörer i Sverige som ”medelstora”. Det utifrån en tregradig skala där möjligheterna att få jobb inom ett visst yrke bedöms som ”små”, ”medelstora” eller ”stora”.
Men tre av landets regioner skiljer sig från den nationella bilden. I april, när den förra nulägesbedömningen gjordes, sågs jobbchanserna för kommunikatörer som ”stora” i två regioner – Västerbotten och Norrbotten.
Ett halvår senare, i september 2024, har situationen ändrats och jobbchanserna i de två regionerna ses istället som ”medelstora”. I Skåne däremot bedöms nu möjligheterna att få jobb som ”små” och rekryteringssituationen rubriceras som ”överskott”. En utveckling som Anna Strömblad, kommunikationsdirektör i Region Skåne, har märkt av:
– Vi ser i genomsnitt dubbelt så många sökande på varje tjänst i år jämfört med förra året. Det varierar något beroende på geografin och vi har fler sökande till de större orterna i Skåne, men vi har också färre utannonserade tjänster inom kommunikationsyrket i år.
"Vi ser i genomsnitt dubbelt så många sökande på varje tjänst i år jämfört med förra året", säger Anna Strömblad, kommunikationsdirektör i Region Skåne.
För närvarade har regionen ”en ansträngd ekonomisk situation”, säger Anna Strömblad, vilket gör att man inom samtliga yrken har en större restriktivitet när det gäller anställningar.
– De ekonomiska förutsättningarna i samhället påverkar oss i regionerna. Samtidigt ser jag även fortsatt ett stort behov av kommunikationsfunktionens stöd för att nå verksamheternas mål. Det gör att vi behöver utveckla kommunikationskompetensen ännu mer för att kunna jobba smartare, säger hon.
Flest ansökningar inom kommunikation får regionen när de söker generalistroller, såväl juniora som seniora. Svårast är det att rekrytera till vissa specialistroller, bland annat inom ux-design och digital tjänsteutveckling samt när regionen söker projektledare med specifik kommunikationskompetens.
Vilka kunskaper och erfarenheter hon värderar högst hänger i grunden ihop med profilen som den aktuella tjänsten har, säger Anna Strömblad, men tillägger att förmågan att kunna arbeta med utveckling och strategier samtidigt som man har operativa kunskaper är något som ofta krävs.
– Sedan är det få tjänster där det inte är viktigt att vara en god skribent. Och jag skulle nog säga att det alltid är viktigt att vara bra på att bygga relationer och hantera komplexa frågor.
Vilket råd ger du en kommunikatör som söker jobb?
– Mitt bästa tips är att vara nyfiken! Det kan handla om att våga testa sig fram i den digitala utvecklingen, till exempel med AI, och att jobba mera datadrivet. Men också att ställa sig frågan varje dag hur kommunikationsinsatserna kan göra skillnad – det är viktiga perspektiv när man söker jobb.
”Just nu är det högtryck på offentliga tjänster. Jag tror det lockar att vi är en trygg arbetsgivare.”
I Region Västerbotten, där Umeå kommun ligger, bedömer Arbetsförmedlingen alltså att jobbchanserna minskat det senaste halvåret. Och visst har spontanansökningarna blivit något fler sedan i våras, säger Umeås kommunikationsdirektör Thomas Hansen, men överlag tycker han att söktrycket varit stort en längre tid.
– Det är oroliga tider, det väger in. Just nu är det högtryck på offentliga tjänster. Jag tror det lockar att vi är en trygg arbetsgivare.
"Ett krasst grundtips är också att ringa när man söker jobb. Väldigt många mejlar efter att de skickat in sitt cv. Det är försvinnande få som ringer", säger Thomas Hansen, kommunikationsdirektör i Umeå kommun.
Foto: Samuel Pettersson
I somras var senast kommunikationsavdelningen hade ute en tjänst. Det var ett föräldravikariat, och drygt 150 ansökningar kom in. Att det kommer hundratals ansökningar är i och för sig inget nytt för Thomas Hansen, som tidigare varit kommunikationschef på Trafikförvaltningen i Region Stockholm och marknadschef på pr-byrå.
– Det som jag upplever har förändrats de sista två åren är att det är en större andel kvalificerade ansökningar och att det är fler med senior erfarenhet som söker juniora roller, till och med med chefserfarenhet.
Thomas Hansen säger att Umeå kommun haft ungefär samma antal kommunikatörer under en längre tid, men att man hela tiden ersättningsrekryterat. Han tycker också sig se att det fortfarande finns jobb att söka inom kommunikationsbranschen i Västerbotten.
– Det har kommit ut tjänster och många anställer fortfarande, men framförallt handlar det om ersättningsrekrytering. Jag vet också att mina chefskollegor som rekryterar får väldigt många bra ansökningar, precis som vi.
Vilka kunskaper och egenskaper skulle du säga är mest eftertraktade just nu? Vad letar ni efter?
– De verktyg som står till buds i dag, som Chat GPT och Copilot, kräver mer av kritiskt tänkande. Mycket av det som journalister och kommunikatörer gör kan också produceras utifrån en prompt. Och då kräver det att du som kommunikatör kan kvalitetssäkra.
”Det är fler med senior erfarenhet som söker juniora roller, till och med med chefserfarenhet.”
Vad tänker du om de långa kravlistorna som finns i många annonser?
– Utifrån det medielandskap vi rör oss i vet vi att våra mottagare kommer lägga mindre och mindre tid på det vi vill berätta, men vi väljer att producera mer och mer. Jag tror vi behöver bli mer målgrupps- och kanalanpassade, men också mer strategiska i det som vi producerar.
Så behövs de här önskelistorna, eller är du kritisk till dem?
– Jag är absolut kritisk till dem. Vi har jobbat mycket med att renodla våra rollbeskrivningar. Men jag kan också uppleva att man som arbetsgivare tittar på hur andra gör, hur många fyller på med ännu mer kompetens. Där har vi som chefer ett stort ansvar. För det blir ju lätt hängslen och livrem, att man vill få in den här mångkonstnären. Där vi borde fundera på vad det är vi egentligen söker, säger Thomas Hansen och tillägger:
– Sedan tror jag tror också på att man fyller på för att värna sin roll. Utifrån den här diskussionen som varit, om vi kommunikatörer är för många. Då tror jag ett sätt för vissa kan vara att man bygger på den här långa listan, för att för att visa vårt värde.
Vad är ditt bästa tips till den som söker jobb?
– Prestigelösheten är viktig, men också nyfikenheten, för att kunna utvecklas i sin roll. Ett krasst grundtips är också att ringa när man söker jobb. Väldigt många mejlar efter att de skickat in sitt cv. Det är försvinnande få som ringer.