När Naturhistoriskas tak rasade in förra hösten fick museernas hyreskostnader och underhållsbehov stor uppmärksamhet. Men i förra höstens kulturbudget fick de statliga museerna inte mer än den sedvanliga uppräkningen.
Inför 2025 har Nationalmuseum äskat om en utökning av anslaget med 15,5 miljoner kronor varav 5 miljoner är kopplade till aviserade hyreshöjningar för huset på Blasieholmen – det framgår av det budgetunderlag som myndigheten lämnat till regeringen. Där skriver museet att kostnadshyran och den kalkylränta som museet betalar till Statens Fastighetsverk är en stor källa till en ekonomisk osäkerhet och att museet har svårt att planera för långsiktiga satsningar. Nationalmuseum skriver också att det är nödvändigt att anställa fler som arbetar med program- och utställningsverksamheten och man vill också få resurser till en helårstjänst som ska jobba med statens porträttsamling. Nationalmuseum fick 249,9 miljoner kronor i statligt anslag i år.
Naturhistoriska fick ett extra tillskott på 12,8 miljoner kronor i vårändringsbudgeten för 2024 som kompensation för bortfall av intäkter när museet höll stängt under renoveringen av innertaket – museet beräknade dock intäktsbortfallet till 20,1 miljoner kronor.
Enligt budgetunderlaget för 2025 behöver Naturhistoriska 10,6 miljoner kronor extra i ramanslaget för att klara hyran till Statens Fastighetsverk. Dessutom äskar museet 37 miljoner kronor, utöver det sedvanliga anslagetpå drygt 200 miljoner kronor, fördelat på de tre kommande åren, för bland annat samlingarnas förvaring, förbättrad arbetsmiljö och beredskapsarbete.
I somras sa Naturhistoriskas överintendent Lisa Månsson till Magasin K att anspänningen är stor inför budgetpropositionen för 2025.
– Beskedet blir väldigt viktigt för oss. Då får vi veta om vi får hjälp genom 2025 eller om vi måste ställa om på något sätt, sa Lisa Månsson i juni.
Statens historiska museer (SHM), som både har kostnadshyra och marknadshyra för sina olika museilokaler, vill se en höjning av sitt anslag med 17,4 miljoner kronor nästa år, där 10 miljoner kronor är kopplade till fortsatt uppbyggnad av Sveriges museum om Förintelsen. Det nya museet har en budget på 55 miljoner kronor i år men SHM beräknar att man nu behöver förstärkning i takt med att museet växer fram. I sitt budgetunderlag ser SHM också ett behov av mer resurser till konservering av föremål och stärkt beredskap på Hallwylska museet. Ingen del i den önskade förstärkningen är kopplade till hyran men SHM skriver att en långsiktig hållbar modell för hyressättningen behöver införas.
I våras tillsatte regeringen en ny utredning om kostnadshyran för kulturfastigheterna, utredningen ska presenteras senast den 30 november.