– Vi har känt oss ifrågasatta, som att det bara varit något i ens eget huvud. Nu får vi svart på vitt att vi blir trodda.
Det säger Peter Rydén, huvudskyddsombud och DIK-medlem. Det var han, tillsammans med skyddsombudet, som slog larm till Arbetsmiljöverket i fjol om arbetsmiljön på Ulricehamns bibliotek. Mögeldoft, fuktskador och en okänd svart sörja som sipprade in genom tak och väggar i biblioteket hade plågat personalen i många år, något Magasin K rapporterat om tidigare.
Flera anställda vittnade om andningssvårigheter, migrän, astma och yrsel. Fack- och skyddsombuden menade att arbetsgivaren inte gjort tillräckligt för personalens hälsa och krävde i en 6:6a-anmälan flera åtgärder – däribland att lokalen, som dömdes ut av arbetsmiljöskäl redan 2011, skulle stängas. Nu har de fått gehör.

"Personalen är sliten efter många år med allt det här, det sitter ju i väggarna bokstavligen", säger Peter Rydén, huvudskyddsombud och DIK-medlem. Foto: Mats Boberg.
Arbetsmiljöverket beslutade under måndagen om ett förbud för verksamhet i lokalerna efter den 31 januari 2025 – annars väntar vite på en miljon kronor.
Vid inspektion har Arbetsmiljöverket konstaterat brister och uppger att ”det är uppenbart att hälsobesvären orsakas av mikrobiell påväxt och kemiska emissioner till följd av att vatten trängt in i byggnaden från flera håll under många år”.
Kommunen har låtit utföra flera mätningar som inte visat några skadliga halter av gift eller mögel, men enligt Arbetsmiljöverket kan långvarig exponering för kemiska emissioner leda till sensibilisering – alltså att man blir mer känslig även för lägre halter.
”Det är hälsobesvär hos personalen som visar om åtgärder av byggnadsrelaterad ohälsa fungerar”, skriver Arbetsmiljöverket, och slår fast att mätningar utgår från normalvärden som ”inte är tillämpliga när arbetstagare blivit sensibiliserade”.
”Flera medarbetare på biblioteket har sagt att det känns som om en sten fallit från deras axlar.”
Peter Rydén, som själv tar smärtstillande för att förebygga huvudvärk när han ska in i byggnaden, säger att Arbetsmiljöverkets besked är välkommet.
– Flera medarbetare på biblioteket har sagt att det känns som om en sten fallit från deras axlar. Personalen är sliten efter många år med allt det här, det sitter ju i väggarna bokstavligen. Det känns bra att det är ett så tydligt besked från Arbetsmiljöverket, att man har den högsta myndigheten bakom sig.
Arbetsmiljöverket krävde först att kommunen skulle undersöka var den mikrobiella påväxten kommer ifrån, samt att detta åtgärdas och kontrollmätas innan den 1 november – annars skulle förbud vänta. I sitt svar uppgav Ulricehamn kommun att man redan gjort detta, något Arbetsmiljöverket inte håller med om.
Kommunen meddelade också att man oavsett avser att lämna byggnaden under 2025, och bad om uppskov för ett eventuellt nyttjandeförbud till den 31 januari 2025. Något som alltså hörsammades.

Mögeldoft, fuktskador och en okänd svart sörja som sipprade in genom tak och väggar i biblioteket har plågat personalen i många år.
Foto: Arbetsmiljöverket
Anna-Lena Johansson, sektorchef på Ulricehamns kommun, har tidigare hänvisat till att mätningar inte påvisat något skadligt och att man därför fortsatt hålla öppet.
– Det finns inget stöd för att det är en dålig miljö, prover visar inte att det är farligt att vistas där på något sätt. Men oro kan man inte ta bort. Vi tycker att det är klokast att försöka hitta nya lokaler och flytta ur all verksamhet.
Arbetsmiljöverket menar att det varit uppenbart att husets skick är skadligt och att mätningar inte behövs?
– Det får stå för Arbetsmiljöverket, jag är van att fatta beslut utifrån fakta.
Ni bad om uppskov. Känner du dig som arbetsgivare trygg med att personalen arbetar i byggnaden när Arbetsmiljöverket bedömer att det skadar deras hälsa?
– Ja, det gör jag. Jag kan ju inte säga vad som i sådana fall skulle vara felet. Det finns många orsaker till att en medarbetare kan må dåligt, tar man kontakt med sin närmaste chef så kan vi utreda det och använda företagshälsovården, men det är det ingen som har gjort.
Arbetsmiljöverket slår fast att huset är en orsak. Varför har det inte räckt?
– Vi kan vrida och vända på det här länge, Arbetsmiljöverket gör en bedömning och vi gör en annan. Vi kommer att arbeta intensivt under hösten för att vi ska kunna flytta på ett så bra sätt som möjligt.
Var Ulricehamns bibliotek kan komma att hamna, och hur pass långvarig nästa lösning blir, är ännu oklart. Fick Peter Rydén bestämma skulle biblioteket stängas betydligt tidigare.
– Vi har ju svart på vitt att lokalen skadar hälsan. Det pågår nu och hela tiden.
Skulle vara en tillfällig lokal redan 1977
- Byggnaden som rymmer stadsbiblioteket i Ulricehamn, Nämndhuset, skulle vara en tillfällig lokal redan när biblioteket flyttade in 1977. Men 47 år senare är verksamheten kvar, även efter att byggnaden dömdes ut av arbetsmiljöskäl år 2010.
- En ny politisk majoritet valde i våras att avbryta planen på ett nytt kulturhus dit biblioteket skulle flytta permanent. Ny plan finns, med löfte om ett första spadtag inom denna mandatperiod.