Landets 21 länsstyrelser har i uppdrag att handlägga enligt kulturmiljölagen, fördela kulturmiljövårdsanslaget och utöva tillsyn över kulturmiljö samt plan- och byggfrågor. Enligt en ny rapport från Myndigheten för kulturanalys har ärendehandläggningen inom kulturmiljö ökat kraftigt på länsstyrelserna.
Mellan 2009 och 2021 ökade antalet beslutade ärenden inom kulturmiljö med 38 procent: från 14 866 ärenden till 20 569 ärenden. Hos vissa länsstyrelser har antalet beslutade ärenden ökat med 100 procent eller mer, däribland Uppsala, Södermanland, Blekinge och Gävleborg.
Däremot har inte antalet årsarbetskrafter ökat på samma sätt som ärendehandläggningen – även om det är skillnader mellan de olika arbetsplatserna. Det totala antalet årsarbetskrafter för samtliga länsstyrelser har legat på ungefär samma nivå under perioden 2009 till 2021. Enligt rapporten fanns det totalt 167,6 årsarbetskrafter hos länsstyrelserna som var relaterade till kulturmiljöarbete år 2021.
Rapporten visar också att antalet skyddade och utpekade kulturmiljöer ökar i landet. 20 nya byggnadsminnen har tillkommit och två nya kulturreservat har bildats: Dikarbackens odlingslandskap och Kulturens Östarp. Flest enskilt ägda byggnadsminnen finns i Västra Götalands och Gotlands län och flest statliga byggnadsminnen finns i Stockholms län.