– Jag var rädd att det skulle bli mer stress, kring allt från försörjning till planering, men det har blivit tvärtom. Jag njuter verkligen, säger Terese Myrin, ägare och vd för nystartade Värmlandsantikvarien AB.
Efter 18 år i branschen – varav tretton som kommunanställd stadsbyggnadsantikvarie i Karlstad och fem år på Värmlands Museum – beslöt hon sig för att det var dags att leva sin dröm.
– Jag har alltid tänkt att jag ska driva eget någon gång i framtiden. Nu är jag 44 och har insett att man inte kan tänka “någon gång i framtiden” hur länge som helst. Framtiden är ju nu.
På frågan om vad som lockat henne med företagande svarar hon först “Värmland”.
– Det finns många små kreativa företag här som jag blir oerhört inspirerad av. Jag har längtat efter att få vara en del av det sammanhanget och nu kände jag mig tillräckligt trygg i min kompetens för att ta steget.
Sedan februari i år står Terese Myrin, bebyggelseantikvarie i grunden, alltså på egna ben som kulturmiljöspecialist. Terese Myrin förklarar att titeln är ett medvetet val för att betona att hon är intresserad av analys snarare än rådgivning kring restaurering.
– Inför byggprojekt, exempelvis, kliver jag in och tittar på om det finns kulturhistoriska värden på platsen att ta hänsyn till. Där har det hänt mycket, 2004 var det mer “riv skiten”-mentalitet men i dag finns en annan medvetenhet om både kulturarv och hållbarhet.
Hur får en frilansande bebyggelseantikvarie uppdrag?
– När kommunen kräver en kulturmiljöutredning av fastighetsägare som vill bygga så ringer fastighetsägaren mig, svarar Terese Myrin enkelt.
Starta eget-sugen? Terese Myrin tipsar:
- Fundera på vad du allra helst vill göra och ta små steg för att komma dit.
- Försök planera in inne- och utedagar, så att du får en balans i intensitet. Lugnare dagar behövs.
- Som egenföretagare kan man känna sig ensam i sina beslut. Knyt till dig personer som kan saker du inte kan, allt från jurister till revisorer. Startar du aktiebolag, skaffa erfarna suppleanter.
- Var inte rädd för konkurrens – alla är inte experter på samma sak. Sök istället samarbeten med branschkollegor.
- Viktigast av allt: våga tro på dig själv.
Jobbet är som allra roligast när hon är delaktig i gestaltningen av ett nybyggnadsprojekt.
– Jag tänkte bli arkitekt en gång i tiden så att få klura tillsammans med arkitekter kring hur man gör något nytt bra, samtidigt som det är anpassat till och lyfter fram de “gamla” historier som redan sitter i väggarna på platsen, går jag verkligen igång på.
Än så länge har det inte funnits fog för den oro Terese Myrin kände innan hon sa upp sig – jobb har hon, så det räcker och blir över.
– Jag vet inte hur det blir framåt men hittills har det gått jättebra. Jag har fullt upp året ut och måste tacka nej till förfrågningar trots att jag knappt raggat jobb alls. Men det är klart, som egenföretagare kan man aldrig vara helt lugn.
Fördelarna väger dock över enligt Terese Myrin, som bland annat nämner lyxen att kunna ta en lång skogspromenad med en vän för att istället sitta uppe sent på kvällen och jobba.
– Att få styra över sin egen tid gör mig lugnare. Jag är mindre stressad, mår allmänt bättre och har väldigt kul. Jag ångrar verkligen inte att jag tog steget.
Känns det aldrig ensamt eller utmanande?
– Alltså… Jag är en sådan som gillar att jobba hemma, säger Terese Myrin och fortsätter:
– Klart det kan kännas lite svårt ibland att dra gränser för “jobb” och “hemma”, men det får mig också att stanna upp och tänka: “fan, vilket privilegium”. Liksom, här sitter jag och kan prioritera ett viktigt samtal med min dotter mitt på dagen. Det är ju otroligt.
Terese Myrins passion är främst de historier som vår omgivning rymmer – men som kanske ännu inte berättats.
– Vi är så himla internationella i dag och tycker att det finns så häftiga platser runt om i världen. Men minst lika vackra platser med otroliga berättelser i sig finns ju mitt framför våra ögon. Även om vi inte vet det än.