Annons:
Bildmuseet

Reaktioner efter krav-artikel: ”Man förväntar sig ett universalgeni”

Magasin K:s artikelserie om de omfattande uppgifter som dagens kommunikatörer förväntas utföra har väckt reaktioner.  Kommunikationsexperten Anders Svensson säger att erfarna kommunikatörer måste ta täten och säga ifrån när arbetsbelastningen är för orimlig.

De allt fler krävande jobbannonserna har fått bägaren att rinna över för tre kommunikatörer som vi intervjuade i artikeln ”Kommunikatörer om omfattande kraven: ”Det är orimligt”. I sociala medier, främst på Linkedin, har diskussionen fortsatt.

 ”Håller med om att det tidvis är orimliga krav. Gäller dock i synnerhet- enligt mitt tycke- mindre företag med tajta budgetramar och bristande förståelse för vikten av bra kommunikation. Viktigt att lyfta fram dock!”  skriver Rima Kamal, kommunikatör.

”Har själv blivit väldigt provocerad av kommunikatörsannonser där de verkar söka en hel reklambyrå i en och samma person”, kommenterar Pernilla Fredholm.

”Viktigt att detta lyfts. Allt för många som tror att de ska kunna leva upp till orimliga krav”, skriver Catherine Kihlström kommunikatör.

Elizabet Westerlund, kommunikatör, lyfter tjänster i mindre kommuner där kommunikatörer inte bara förväntas vara ”en hel byrå” utan dessutom har arbetsuppgifter i helt andra områden: ”Dessutom tjänsterna där du är kommunikatör och utöver det har helt andra uppdrag vilket händer i exempelvis små kommuner. Kommunikatör/beredskapssamordnare, kommunikatör som också handlägger färdtjänst, kommunikatör/administratör är några exempel.” 

”Vi som är garvade och ser direkt att arbetsbelastningen är för stor måste säga ifrån.”

Kommunikationsexperten Anders Svensson, som driver podden Kommunikation med Svensson & Mattisson, tycker att erfarna kommunikatörer måste ta täten och säga ifrån när kraven är för orimliga.

– Nyexade kommunikatörer har inte det perspektivet på samma sätt, så vi som är garvade och ser direkt att arbetsbelastningen är för stor måste säga ifrån.

Han tror att de orimliga kravspecifikationerna ofta bottnar i okunskap hos arbetsgivarna, den som rekryterar har helt enkelt inte tillräcklig kunskap om kommunikationsyrket. 

– Det kan innebära både en underskattning om hur mycket tid som vissa arbetsuppgifter kräver och en överskattning där man förväntar sig ett universalgeni som kan ha ansvar för hela den gigantiska palett som kommunikationsarbete kan vara, säger Anders Svensson.

Han säger att det ibland också finns en felaktig bild av kommunikatören som någon som bara utför det som någon annan beställt.

– Kommunikatörer måste använda sin kunskap, vara lite djävulens advokat och inte vara alla till lags.

Magasin K fortsätter att bevaka villkoren i kommunikatörsbranschen. Är du kommunikatör och har en tjänst där det krävs att du gör arbetsuppgifter utanför din yrkeskompetens? Hör av dig till oss. Kontaktvägar hittar du här. Du har rätt att vara anonym. 

Ämnen i artikeln:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


Kraven på kommunikatörerna

Aktuella ämnen:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje vecka skickar Magasin K ett nyhetsbrev med veckans viktigaste artiklar från tidningen och andra tips. Medlemmar i DIK får automatiskt nyhetsbrevet. Är du inte medlem så anmäler du dig till nyhetsbrevet här.