Unescos Världsminnesprogram syftar till att skydda och tillgängliggöra dokumentarv av särskild betydelse för mänskligheten. Arkiven och samlingarna som ingår i programmet har utsetts av en svensk expertkommitté som leds av Riksarkivet. Expertkommittén nominerar kandidater till Svenska Unescorådet som i sin tur fattar beslut och nominerar till Unesco.
Nu har Karl Tiréns jojkarkiv som bevaras på Svenskt visarkiv och Ravensbrückarkivet vid Lunds universitetsbibliotek utsetts till nya världsminnen.
– Det är mycket glädjande att Karl Tiréns jojkarkiv och Ravensbrückarkivet har skrivits in som Världsminnen av Unesco. De innehåller vittnesmål som ger oss ovärderlig kunskap om samisk kultur och om Förintelsens fasor och bygger upp vår gemensamma förståelse. Vi är imponerade av det gedigna arbete som har gjorts för att bevara dessa minnen till kommande generationer, säger Maria Wilenius, generalsekreterare för Svenska Unescorådet i ett pressmeddelande.
Karl Tiréns jojkarkiv är en tidig dokumentation av en samisk jojk och innehåller inspelningar, uppteckningar, brev och manuskript. Arkivet, med fler än 500 nedtecknade jojkar, finns idag till största del bevarat hos Svenskt visarkiv vid Statens musikverk, men även hos Institutet för språk och folkminnen (Isof) och andra kulturarvsinstitutioner.
Ravensbrückarkivet i Lund består av 500 djupintervjuer med förintelseöverlevare som kom till Sverige med Folke Bernadottes Vita bussar våren 1945. Arkivet innehåller även fotografier, brev och textilier.
– Våra arkiv ger möjlighet till delaktighet, sammanhang och perspektiv. Därför är det glädjande att dessa två unika arkiv nu erkänts som Världsminnen. Min förhoppning är att det leder till att kunskapen om dem och deras innehåll blir mer kända både för forskare och allmänhet, säger Karin Åström Iko, riksarkivarie och ordförande i Svenska kommittén för Världsminnesprogrammet i en kommentar.
Sedan tidigare ingår åtta arkiv och samlingar i Världsminnesprogrammet: Tryckfrihetsförordningen från 1766, Dag Hammarskjölds samling, Alfred Nobels familjearkiv, Ingmar Bergmans arkiv, Astrid Lindgrens arkiv, Stockholm stads byggnadsritningar, Codex argenteus – Silverbibeln och Emanuel Swedenborgs arkiv.