Vill du skapa en staty till Estrids torg i Täby? Så marknadsförs den tävling för allmänheten som utlysts av Täby kommun. Tävlingen går ut på att gestalta ”vikingakvinnan Estrid” som torget är uppkallat efter, vilket tidningen Mitt i rapporterat. Vinnarens staty ska placeras ”på en framträdande plats” utanför kommunhuset.
Initiativet har rört upp känslor inom kultursfären – inte minst då juryn utgörs av politiker. Något som strider mot principen om armlängds avstånd, enligt de personer Magasin K talar med.
– Jag blir galen. Alla som jobbar med kultur på den här nivån känner till principen om armlängds avstånd. Den är väldigt tydlig och har en lång tradition. Därför blir jag förvånad, även om det inte är första gången, säger Sara Edström, riksordförande för Konstnärernas Riksorganisation, KRO.
– Det saknas respekt för konstnärers yrkeskunskap. Det blir lite ”vad roligt, det här kan vi göra själva”. Sådana beslut äger inte rum på andra nämnder.

Sara Edström, riksordförande för Konstnärernas Riksorganisation, KRO. Foto: Jennie Lind.
Magasin K har tidigare bland annat rapporterat om hur politiker i Katrineholm beslutat vad konsthallen ska ha för innehåll – ”motoranknuten konst och gärna Stina Wollter”. Amanda Creutzer, som jobbar med offentlig upphandling av konst via Upphandlingsbryggan, menar att detta följer i samma spår.
– Sakkunniga ska ta beslut i sådana frågor, inte politiker. Det är ju en profession. Här bygger det dessutom på vad man själv har för föreställningar om hur en vikingakvinna ser ut. Det handlar om historieskrivning och då behövs expertis.
Amanda Creutzer menar att tävlingens instruktioner liknar en regelrätt konstutlysning. Samtidigt får vinnaren ingen ersättning, utan ska bekosta statyn själv. Ägandet lämnas över till kommunen.
– De kallar det tävling och inte en upphandling. Men beställningen är specificerad, de ställer väldigt mycket krav på vad de vill ha, men vill inte betala. Det går emot allt vi bestämt som samhälle, att man ska få betalt för sitt jobb, säger Amanda Creutzer.
– Ingen som har koppling till offentlig konst tycker att det här är en bra väg att gå. Vi pratar om ett permanent verk på en nyckelplats i en kommun. Jag kan tycka att man borde vilja medborgarna bättre än så.

Amanda Creutzer, Upphandlingsbryggan. Foto: Jonas Eng.
Sara Edström på KRO säger att hon förstår att kommunen vill skapa engagemang.
– Men om man vill ha ett engagerande verk, som ska få folk att fundera kring vem den här kvinnan var, varför vill man inte ha någon som är expert på att göra exakt det? Konstnärens essens är att skapa saker som engagerar.
KRO släppte nyligen en rapport som visar att bild- och formkonstnärer i dag har en medianinkomst på cirka 15 000 kronor i månaden. Sara Edström säger att det alltså inte handlar om några ”feta arvoden”, även vid en upphandling.
– Ingen ersättning alls är ett hån. Vi har ju ett förfarande kring hur man ska hantera offentlig konst, kommunerna har konstpolicys – de känner till detta.
I Täby kommuns policy står det att offentlig konst ”ska vara av hög kvalitet och utförd av professionella konstnärer”. Det står också att konstansvariga tjänstemän med expertkunskap ska vara med i större projekt. Men det finns bara en tjänsteman i juryn för tävlingen – kommundirektören. Resten är politiker.
Kommunstyrelsens ordförande, Erik Andersson (M), säger att man med tävlingen vill skapa engagemang för hembygdens historia.
– Vi vill uppmärksamma att vi hade en mäktig vikingakvinna här på 1000-talet som vi vill föreviga.
Ni får kritik för att bryta mot principen om armlängds avstånd?
– Jag håller inte med. Vi avgör inte hur utsmyckningen ska se ut.
Men ni sitter i juryn och beslutar vem som vinner?
– Det är väl inte konstigt att ha politiker och tjänstemän i en jury? Jag förstår inte poängen med den frågan.

Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby. Foto: Täby kommun.
På frågan om varför man frångår policyn om tjänstemän med expertkunskap, säger Erik Andersson: ”Vi kommer ju fråga andra också”.
Så det är inte politiker som bestämmer?
– Vi tar hjälp av både tjänstemän och experter, det är inte vi som handlägger. Vi kommer ta hjälp av experter som sållar ut bidragen och ger förslag.
Vad tänker du om att politiker beslutar om vilken konst som är bäst?
– Det är inte konst på det sättet, vi riktar oss inte till konstnärer. Det är inte en konsttävling, det är en tävling för allmänheten.
Handlar inte tävlingen om konstnärlig gestaltning?
– Vi får se vad vi får in för förslag. Allt kan vara konst, det är upp till var och en. Vi ser det som utsmyckning. Vi har en policy för hur vi hanterar konst i andra former, nu tog vi ett annat grepp för att skapa engagemang hos Täbyborna.
Bör inte en kommun betala för arbete, oavsett vem som gör det?
– I 99,99 av fallen ger vi ersättning men det här är inte en upphandling. Man kanske vill ge tillbaka till kommunen för att man uppskattar att leva här. Det är en möjlighet att få ett verk utställt, det blir ju en ära för den som har gjort det. Det kan öppna för att en helt ny person kommer fram i ljuset, säger Erik Andersson (M).
Sara Edström på Konstnärernas Riksorganisation vänder sig emot resonemanget.
– Konstnärer får ständigt höra att man ska vara ”glad att synas”. Det är ett oärligt sätt att utnyttja situationen för den som har en bättre förhandlingsposition och det tycker jag inte att en kommun ska ägna sig åt. Självklart är det vara en ära att bli vald – man måste ändå få betalt.