Att bli chef kan vara omvälvande, framför allt som ung. Forskning från Umeå universitet visar att unga chefer upplever mer stress i jobbet än sina äldre kollegor. Orsakerna är bland annat otydliga mandat, motstridiga krav och låg tillgång till organisatoriskt stöd.
– Vi ser i vår enkät- och intervjustudie att arbetssituationen verkar vara särskilt problematisk för unga chefer. De upplever rollen som krävande på olika sätt, inte minst känslomässigt, och det sätter sina spår på deras hälsa och mående, säger Susanne Tafvelin, docent och ledarskapsforskare vid Umeå universitet.
Det är heller inte ovanligt att unga chefer i början utsätts för så kallade stålbad av personalen, som ifrågasätter och testar chefen på olika sätt.
– Detta beskriver cheferna i våra intervjuer. De upplever att de måste vinna över personalen på sin sida och anammar olika strategier för att ta sig igenom stålbadet. Det kan handla om att luta sig mot sin yrkesmässiga expertis, om att vara extremt snabb administrativt eller om att bli mer kompis än chef, och det sistnämnda kan verkligen ställa till det när det måste fattas svåra beslut.
Utifrån forskningen är det tydligt, enligt Susanne Tafvelin, att arbetsgivare behöver stötta unga chefer. I annat fall är risken att de slutar, trots att de kan vara begåvade ledare.
– Sverige är enligt olika undersökningar sämst i hela Europa på att anställa unga chefer och många unga chefer funderar på att sluta, konstaterar hon.

Susanne Tafvelin är docent och ledarskapsforskare vid Umeå universitet.
Sex tips för att stötta unga chefer
1. Tydliga rollbeskrivningar
En viktig pusselbit är en tydlig och detaljerad rollbeskrivning som klargör ansvarsområden, mandat och organisationens förväntningar på chefen.
– Det är givetvis bra om den finns nedskriven, men min bild är att den då riskerar att bli en pappersprodukt som glöms bort. Vi tycker därför att det borde finnas utökade arbetsintroduktionsprogram för unga chefer, så att de hinner bli varm i kläderna. Om mandaten och kraven är otydliga behöver de ofta jobba extremt hårt för att kompensera, vilket i längden ökar risken för utbrändhet.
2.Instegsroller med mindre ansvar
Susanne Tafvelin ser också behov av instegsroller, vilket innebär att chefen initialt har ett mer begränsat ansvar som sedan utökas successivt. Ett alternativ är preboarding där den yngre under en tid får ”gå bredvid” en annan chef, innan det blir skarpt läge.
– Genom att inte ha fullt chefsansvar i början kan man sänka trösklarna och underlätta för den yngre chefen att växa in i rollen efterhand, säger hon.
3.Handledning i personalfrågor
Unga chefer kan också behöva specifikt stöd i att hantera personalfrågor, till exempel i form av handledning och utbildning när det gäller svåra medarbetarsamtal.
– Personalansvaret kan ofta upplevas som krävande. Det går bra när allting flyter på, men hur ska man agera när det uppstår konflikter i gruppen eller någon missköter arbetsuppgifterna? Det är något man behöver lära sig över tid.
4.Erbjud mentorskap
Även ett mer långvarigt mentorskap kan göra stor skillnad, menar Susanne Tafvelin. I synnerhet om den yngre chefen känner sig utmanad av vissa i personalen är det viktigt att få chansen att bolla frågor och funderingar kring chefsrollen med en äldre kollega.
– Då kan man också få tips på strategier för hantering av stress och balans i livet.
5.Tillgång till sin egen chef
Ofta hjälper det överraskande mycket om den yngre chefen sitter nära sin egen chef.
– Det uppskattas att sitta fysiskt nära varandra, så att man enkelt kan sticka in huvudet i farten och ställa en fråga i stället för att behöva boka ett formellt möte.
6.Kartlägg de yngre chefernas arbetsmiljö
Sist men inte minst, så framhåller Susanne Tafvelin vikten av att företag och organisationer kontinuerligt undersöker chefernas arbetsmiljö och åtgärdar problemen.
– Man är bra på att göra årliga medarbetarundersökningar, men cheferna tenderar ofta att glömmas bort och det kan drabba de yngre cheferna extra hårt.