Arbetsmarknaden för yrken inom kommunikatörsbranschen är fortsatt tuff. Eftersom branschen är konjunkturkänslig, har lågkonjunkturen stor inverkan på arbetsmarknaden och främst inom den privata sektorn.
Enligt Sacos och DIK:s prognoser i rapporten Framtidsutsikter är det särskilt svårt inom den privata sektorn för nyexaminerade kommunikatörer att få fasta tjänster. Det är vanligt med projekt- och visstidsanställningar som inte leder till vidare anställning. Samtidigt visar en undersökning från fackförbundet Akavia att 79 procent av nyexaminerade kommunikatörer år 2023 fick sina första jobb inom den privata sektorn.
I storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö är arbetsmarknaden för kommunikatörsyrkena störst. Regionerna har däremot också det största överskottet på arbetskraft och därför kan specialkompetenser vara mer eftertraktade i andra delar av landet.
Utvecklingen går fort och därför efterfrågas det alltmer digital kompetens och att man är snabb på att haka på nya arbetssätt och kompetenser. AI används allt oftare inom branschen och arbetsgivare ser därför det som meriterande att kunna hantera AI-verktyg, enligt rapporten.