När larmet om pågående dödligt våld gick ut i Örebro med anledning av masskjutningen på Risbergska skolan under tisdagen, fick flera skolor och andra verksamheter i kommunen inrymmas. Däribland Haga bibliotek, som ligger i en större centrumbyggnad, ungefär tio minuters promenad från Risbergska. Fehime Bodur, enhetschef på biblioteket, berättar att personalen som var på plats under inrymningen har erbjudits samtalsstöd och under omständigheterna mår bra.
I dag har Haga bibliotek öppet för besökare och har bland annat förstärkts med enhetschefen själv, kommunens bibliotekssocionom och en säkerhetsansvarig för att skapa trygghet och kunna besvara frågor.
– Vi är väldigt tagna och det är långa reflekterande samtal, både i går och i dag. Personalen fokuserar på att möta och prata med besökarna. Allt annat får vänta.
”För oss är det viktigt att alla känner sig välkomnade hit och att det är en trygg plats där vem som helst kan sätta sig och ha någon att prata med.”
Fehime Bodur berättar att bibliotekarierna ställt fram ett minnesbord med blommor, tända ljus, fika och en anteckningsbok där besökarna kan skriva ned sina tankar. Många tar en kopp kaffe och stannar upp för samtal.
– Det är väldigt lugnt. Man ser en stor skillnad här i centrum, det är ett annat tempo. Människor är mer observanta, man tittar runt och stannar upp. För oss är det viktigt att alla känner sig välkomnade hit med öppna armar och att det är en trygg plats där vem som helst kan sätta sig och ha någon att prata med.
Lars Hilmersson, verksamhetschef för Örebro bibliotek och kulturskola, säger att man från ledningshåll försöker att identifiera samtliga biblioteksenheters olika behov utifrån placering och personalens behov.
– I en sådan här situation lägger man allt annat åt sidan. Vi bemannar upp, chefer och annan personal som inte har yttre tjänst stärker upp på plats, säger Lars Hilmersson.
– Samtidigt kan en krissituation explodera var som helst på det personliga planet. Det är elva döda nu och staden är inte större än att det finns anhöriga eller personer med kopplingar överallt. Det är oförutsägbart, men vi försöker vara beredda på olika sätt och har ett systematiskt trygghetsarbete i hela organisationen som vi använder oss av nu.
”Det är en fin känsla att kunna ge dem en plats där de känner sig trygga.”
Örebro kommun har under dagen öppnat flera samlingsplatser med krisstöd. En av dem är i Konserthuset, i anslutning till Kulturkvarteret där Örebro stadsbibliotek är beläget.
Här jobbar enhetschef Barakat Aldammad, som berättar att han precis mött en större grupp kvinnor som annars studerar på Risbergska men som nu kommit till biblioteket tillsammans med sin lärare.
– Det är en fin känsla att kunna ge dem en plats där de känner sig trygga. Vi tror att det kommer många i eftermiddag när skolorna stänger. Det är tufft för hela samhället när något sådant här händer men vi gör vårt bästa för att möta och stötta varandra, säger han och fortsätter:
– Vi vet inte vilka som har avlidit men vi har extra stöd i bland annat Vivalla och Brickebacken där majoriteten är utrikesfödda. Det är såklart svårt att säga var stöd behövs men vi är beredda också att skicka ut extra resurser inom hela kommunen.