Ingen kommer till Berlin för vädret. Påståendet har hörts ofta under höstens protester mot de omfattande sparplanerna i den tyska huvudstadens kulturbudget för nästa år. Under mottot ”Berlin är kultur” har hundratals aktörer gått samman för ett gemensamt upprop.
Senast i söndags samlades tusentals demonstranter för att protestera mot nedskärningarna. Några dagar dessförinnan kallades Berlins utlandsjournalister till ett möte med några av de drabbade institutionerna. Budskapet: EU:s största stad, känd för sina teatrar, museum och utbud av billiga konstateljéer, riskerar att förlora sin ställning som en av de viktigaste platserna för europeisk kulturliv.
– Berlin riskerar att bli provinsiellt, sade Annemie Vanackere, chef för scenkonsthuset Hebbel am Ufer, under presskonferensen.
130 miljoner euro, eller 1,5 miljarder svenska kronor. Så mycket vill de styrande i Berlin minska stadens kostnader för kultur. Åtgärden är en justering av den budget som klubbades redan för ett år sedan. Om justering godkänns innebär det att över 12 procent kapas från nästa års planerade utgifter.
– Jag har aldrig upplevt så här stora neddragningar med så kort varsel. Kulturen sysselsätter 250000 människor i Berlin. Det är 8,2 procent av alla arbetsplatser. Många av dem är nu hotade, säger Janina Benduski, ordförande för intresseorganisationen Berliner Kulturkonferenz.
Även pågående renoveringar hotas att ställas in, som den av operahuset Komische Oper, som sedan 2023 genomgår en omfattande modernisering. I vissa fall tvingas verksamheter även lämna sina lokaler, som stadsmuseets utställning över Berlin i det nyligen återuppförda stadsslottet Humboldt Forum.
Även biblioteken hotas med nedskärningar på 1,6 miljoner euro, över 18 miljoner kronor.
– Det betyder inte bara mer stress för oss, utan också att bildningsklyftan i staden ökar, säger Lea Hartung på Berlins centralbibliotek i samband med en demonstration organiserad av fackförbundet Verdi förra onsdagen.
”Jag har aldrig upplevt så här stora neddragningar med så kort varsel.”
Andra riskerar att få hela sitt stöd indraget. Som Berlin Mondiale, ett nätverk som arbetar för att öka utbudet av kultur bland migranter och socialt utsatta grupper i staden.
– Som det ser ut nu står vi på noll. Jag ser det som en klar politiskt förskjutning åt höger, säger Sabine Kroner, chef för Berlin Mondiale.
– Vi har aldrig upplevt något liknande, säger Janina Benduski, Berliner Kulturkonferenz, (två f.v.) under en presskonferens om neddragningar i Berlins kulturliv. På bilden syns även Marcel Weber, ordförande för Clubcommission, Iris Laufenberg, chef för Deutsches Theater, Annemie Vanackere, chef för HAU Hebbel am Ufer, Sabine Kroner, Berlin Mondiale och talesperson för organisationen Rat für die Künste Berlin.
Foto: Arvid Jurjaks
Berlin, som utgör ett eget förbundsland i Tyskland, styrs för första gången sedan 2001 av kristdemokratiska CDU. Tillsammans med koalitionspartnern, socialdemokratiska SPD, har de beslutat att dra i handbromsen inte bara för kulturen, utan alla för stadens utgifter nästa år. Totalt 3 miljarder euro, cirka 35 miljarder kronor, måste sparas. Det är en minskning med drygt 7 procent.
Att kulturen stryps med nästan det dubbla, trots att den utgör endast 2,1 procent av budgeten, tolkar kritikerna som en extra bestraffning. Samtidigt ifrågasätts varför Berlin behöver tre stora operahus när London och Paris klarar sig med två.
Och de styrande i rådhuset försvarar sig med att tidigare delstatsregeringar skämt bort kulturlivet med allt för frikostigt stöd.
– Det har gjort att sparmuskeln inte har övats upp tillräckligt, sade Berlins kultursenator Joe Chialo (CDU) i Die Zeit nyligen.
”Konst är arbete – och från arbete måste vi kunna leva”, är ett av de många budskap som synts under höstens demonstrationer i Berlin.
Foto: Arvid Jurjaks
Borgmästaren Kai Wegner (CDU) har i sin tur krävt tydligare strategier för lönsamhet hos kulturinstitutionerna och har föreslagit höjda biljettpris.
– Är det riktigt att kassörskan i mataffären, som förmodligen sällan besöker statsoperan, ska vara med och subventionera biljettpriset? frågade sig Wegner i en intervju, ett uttalande som utlöste kritik för att ställa olika grupper mot varandra.
För många av drabbade institutionerna handlar det inte om sparåtgärderna som sådana, utan om att de kommer så plötsligt. Något som ställer till med problem i förhållandet till för sponsorer och andra partners.
– Vi behöver tillförlitliga partners. Politikerna är ingen tillförlitlig partner längre, säger Sabine Kroner för Berlin Mondiale.
På torsdag den 19 december röstar Berlins delstatsparlament om nedskärningarna.