– Kommunikation är som en katalysator för att förflytta både bilden av en verksamhet och själva verksamheten. Det blir inte trovärdigt om vi basunerar ut att vi är modiga och nyfikna om det inte återspeglas i vårt utbud, säger Åsa Rosén, kommunikationsansvarig på Jönköpings läns museum.
Hon började på länsmuseet 2018 och två år senare anslöt den digitala kommunikatören Sofie Jarl. Då hade resultaten från attitydundersökningen 2017 sjunkit in och en ny riktning hade tagits ut.
Det var hejdå till ”intressanta och tråkiga”. Nu skulle man vara ”modiga, kunniga, angelägna och nyfikna”. Hela huset involverades i workshops. Vad krävdes för att arkeologer, pedagoger, konservatorer, byggnadsantikvarier och andra yrkesgrupper skulle kunna leva upp till värdeorden i det egna arbetet?
Det interna arbetet ledde fram till ett nytt sätt att tänka kring och kommunicera med olika målgrupper. I stället för en traditionell åldersindelning tog man fasta på varför en besökare kommer till museet.
Tre målgrupper ringades in. Upplevelsesökaren – ung eller gammal – vill uppleva något nytt och spännande ihop med andra. Barn och unga som nås via lärare och fritidsledare. Kulturentusiasten, den vana besökaren med bakgrundskunskap och höga krav.
– Målgrupperna finns med redan från början när en utställning tas fram och är inte något vi klistrar på efteråt. Annars är risken stor att det bara blir en kommunikationsprodukt, säger Sofie Jarl.

Museibyggnaden har ritats av arkitekten och Jönköpingssonen Carl Nyrén.
Foto: Annie Rosén
En ny grafisk profil togs fram som stryker under tre unika saker med museet och låter dem ta plats i den visuella framtoningen. Det handlar om John Bauer, den lokale och folkkäre konstnären mest känd för sina tomtar och troll. Om alla kunniga experter på museet som behärskar en rad specialområden och om själva museibyggnaden som har ritats av arkitekten och Jönköpingssonen Carl Nyrén.
– Huset med sin karakteristiska färg och form är väldigt omtyckt och något som Jönköpingsborna är stolta över. En stiliserad bild av byggnaden utgör vår logga och den varma terrakottafärgen finns med i den grafiska profilen, berättar Åsa Rosén.
Den nya strategin sattes på prov när en ny kulturhistorisk basutställning öppnade 2020. Under rubriken Kampen i tiden prövade man ett nytt koncept med en utställning utformad som ett spel där besökaren löser olika uppdrag med läsplattor för att lära känna 37 olika personer som bor eller har bott i länet.
Här får man stifta bekantskap med historiska personer som biskop Gisle, som anlitade danska stenhuggare för att bygga kyrkan i Rydaholm på 1100-talet, och Sophie Sager, som på 1840-talet i domstolar och tidningar vittnade om det våldtäktsförsök hon utsatts för.
Besökarna får också lära känna e-sportproffset Pontus Frost, 30 år, från Eksjö som reser världen runt med sitt lag Godsent och Saga Vanecek, som åtta år gammal hittade ett järnsvärd från 800-talet i sin badsjö.
– Att levande personer är med i utställningen är nog ganska ovanligt. Det är ett bra exempel på hur vi fångar upp nyfikenheten och talar direkt till dem vi vill nå, säger Sofie Jarl.

Sophie Sager är en av de 37 personer som besökarna på Jönköpings läns museum får lära känna på utställningen Kampen i tiden.
Foto: Åsa Rosén
Finns det en konflikt mellan kommunikatörer och sakexperterna på museet? Att ni drar åt olika håll?
– Jag upplever det inte så. Det finns ett beslut om att vi ska röra oss i den här riktningen och internt finns en stolthet över vad vi åstadkommit. Vi har till exempel ökat trafiken rejält till alla våra kanaler, säger Åsa Rosén.
Det kommunikativa arbetet på Jönköpings läns museum har inte passerat obemärkt. Positionsförflyttningen har fått hedersomnämnande av Marknadsföreningen i Jönköping och museets tidskrift Utflykt har vunnit silver i Publishingpriset i kategorin Magasin för grafiska områden.
– Sådant är viktigt både internt och externt. Att museet får ett marknadsföringspris visar att vi gör något rätt, säger Sofie Jarl.
Så vad återstår? De två kommunikatörerna är noga med att betona att en positionsförflyttning av ett varumärke är en rörelse utan given slutpunkt.
– Jag tror att ett museum är ett av de svåraste varumärkena att förflytta. Det finns många seglivade fördomar så det gäller att vara ihärdig och se till att få med sig personalen som sitter på expertkunskapen och då och då våga göra oväntade saker, säger Sofie Jarl och ger några exempel:
Som när de på affischtavlor runt om i länet travesterade bilden av de fyra ungdomarna på cykel med dramatiska moln i fjärran från den populära serien Stranger things. Eller när de den 1:a april bjöd in till övernattning i ett av museets arkiv med en arkivarie som godnattläste ur soldatregistret.
”Ibland driver vi lite med bilden av ett museum.”
– Ibland driver vi lite med bilden av ett museum. Det är ett sätt att sänka trösklarna och bredda bilden av vad ett museum kan vara, säger Sofie Jarl.
Frågan är vad invånarna i länet tycker? Har de noterat att deras museum har blivit modigare, kunnigare, angelägnare och mer nyfikna under senare år?
En omfattande attitydundersökning har just genomförts och svaren väntas inom kort. Åsa Rosén och Sofie Jarl försäkrar att de inte är nervösa, men väl förväntansfulla.
Två veckor efter Magasins K:s besök ringer vi upp för att höra om resultatet. Det går inte att ta miste på att Åsa Rosén är nöjd:
– Nästan hälften upplever att museet har förändrats under de senaste tre åren. Av dem anser 80 procent att förändringen är positiv. Man tycker att vi har blivit bättre vad gäller tillgänglighet, välkomnande och variation i utbudet och många upplever oss som fräschare och modernare. Det ser jag som ett tecken på att vi är på rätt väg, säger hon.
Förflytta ett varumärke – fällor att undvika
Här är tre tips från Sofie Jarl och Åsa Rosén på Jönköpings läns museum:
- Skapa inte en påklistrad bild som inte överensstämmer med verkligheten. Förändringen måste komma inifrån verksamheten och vara förankrad bland medarbetarna.
- Kopiera inte andra rakt av. Ta fasta på det som är unikt i verksamheten, men låt er gärna inspireras av andras goda exempel.
- Luta er inte tillbaka och var nöjda utan fråga er hur ni kan vara angelägna även i framtiden. Vad är viktigt för dagens och morgondagens besökare?