Sveriges Radio Förvaltnings (SRF) ägs gemensamt av public service-bolagen Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion. På SRF arbetar cirka 60 medarbetare med research, bibliotek, telefonitjänster, friskvård och fastigheter. Nu ska 20 tjänster försvinna från bolaget, något som tidningen Journalisten var först med att berätta. Personalen fick beskedet i måndags.
– Det var mer drastiskt än vad man hade kunnat tro, så det är en stor besvikelse, säger Börje Sjöman, verksamhetsansvarig på arkivet och lokal representant för Saco-föreningen vid SRF, till Magasin K.
Sju av de tjugo tjänsterna finns inom tjänsten Research, där biblioteket ingår. Tjänsten avvecklas nu helt när samtliga sju tjänster försvinner, enligt Börje Sjöman.
– Det har varit otydligt från arbetsgivarens sida. Man har sagt att tjänsten ska upphöra 1 december men om behov skulle finnas så ska service ges till programbolagen. Här behövs klarhet från arbetsgivaren. Antingen behöver man tjänsten eller ej. Det har väckt en irritation hos medarbetarna.
Börje Sjöman säger att det har nämnts att man eventuellt ska bygga en begränsad researchtjänst för radion när avdelningen läggs ner.
– Den kompetens som finns inom Research är väldigt stark och hör samman med samlingarna. Det är en unik kompetens, mediespecifik för radio och tv.
Börje Sjöman, verksamhetsansvarig på e-Dokumentarkivet och lokal representant för Saco-föreningen vid SRF.
På det gemensamma public service-arkivet som kallas e-Dokumentarkivet ska två tjänster bli en. Arkivet arbetar främst med frågor kopplade till upphovsrätt för de tre bolagen.
– Nästan allt det vi gör i arkivet har juridisk grund, så det här blir ett väldigt stort problem. Med bara en tjänst klarar vi inte av att uppfylla de rättsliga kraven. Vår tjänst gentemot bolagen handlar främst om upphovsrätt som vi håller reda på åt programmen. Mycket av materialet har vi digitalt, men inte allt. Vi har ett stort fysiskt bestånd, säger Börje Sjöman som berättar att en tidigare utredning som gjordes av SRF kom fram till att det behövdes minst två personer i arkivet. Något man nu alltså ändrar på.
– Ett annat problem kommer bli återsökning i det fysiska arkivet. Det behöver göras av arkivarier av säkerhetsskäl, det kan inte vem som helst göra.
De fysiska samlingarna i arkivet kommer finnas kvar, men vad som händer med researchbiblioteket vet Börje Sjöman inte.
– Det fysiska materialet i form av till exempel pressklipp vet vi inte vad som händer med. Det finns ingen lösning på den frågan. Förhoppningsvis ska alla viktiga frågor belysas i den risk- och konsekvensanalys som nu inleds.
Charlotta Friborg, chef för Sveriges Radios Riksdivision, säger till tidningen Journalisten att tanken är att SR ska försöka ha kvar en biblioteksverksamhet.
– Men vi får sätta oss och titta på det och räkna. En mer kostnadseffektiv lösning måste det bli, säger hon till tidningen.
SR:s kommunikationsdirektör Tomas Hedenius, som sitter i företagets ledningsgrupp, skriver till Magasin K att ledningens bedömning är att Sveriges Radio fortsatt kommer att behöva biblioteks- och researchtjänster.
”Men exakt hur dessa tjänster ska organiseras eller se ut får vi återkomma till under hösten”, skriver Tomas Hedenius.